Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Похожденията на безпътника" от Стравински в запис от Метрополитън опера

7
Снимка: Ken Howard / Met Opera

Тази събота (18 юни от 20 часа) в оперната вечер на програма "Христо Ботев" със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия ви предлагаме неокласицистичната опера "Похожденията на безпътника" от Игор Стравински. Постановката се е състояла преди една седмица на 11 юни в Метрополитън опера в Ню Йорк под палката на Сусанна Мелки, а в главните роли ще чуете: Том Рейкуел – Бен Блис (тенор), Ан Трулав – Голда Шултц (сопран), Ник Шадоу – Крисчън Ван Хорн (бас-баритон) и Баба Туркинята – Рейан Брайс-Дейвис (мецосопран).


Стравински създава операта "Похожденията на безпътника" по либрето на  Уистън Хю Одън и Честър Калман. То от своя страна било вдъхновено от поредица картини със същото заглавие от английския художник от XVIII век Уйлям Хогарт, които илюстрират упадъка в характера на млад мъж, който постепенно се превръща в женкар и нехранимайко. Стравински вижда картините през 1947 година по време на изложба в Чикаго. Премиерата на операта е през 1951 във Венеция, като в главната роля на безпътника Том Рейкуел се преобразява Робърт Раунсвил, а неговата изоставена любима е представена от Елизабет Шварцкопф. Следват постановки и в Париж, Ню Йорк и Единбург.


Операта представлява кулминация на неокласицистичния период в творчеството на Стравински, по време на който той черпи вдъхновение от композиторите от XVIII век. Особено силно се чувства влиянието на Моцарт, като в произведението присъстват класически по форма арии и ансамбли, разделени от речитативи – много от тях с акомпанимент на клавесин. Подобно на "Дон Жуан" в "Похожденията на безпътника" са балансирани драма и комедия, а всички препратки към стиловете на по-ранни композитори Стравински пречупва през своя характерен хармонически и ритмически език. Интересно е да се спомене, че имената на героите представляват игри на думи – така само по фамилиите им публиката веднага може да разбере какви са основните качества на персонажа. Например Том Рейкуел означава Том Женкаря, Ан Трулав всъщност е Ан Истинската Любов, Ник Шадоу – в превод "Сянката" – е превъплъщение на Дявола, който изкушава главния герой и го повлича по пътя на нехранимайството.


Освен неокласицистичното оперно бижу от Стравински в предаването "На опера в събота" ще прозвучи и запис на концерт на Лондонския симфоничен оркестър с диригент Саймън Ратъл от фестивала Би Би Си Промс. Така в Лондон през 2021 г. са отбелязали 50-ата годишнина от смъртта на композитора, като в програмата са включени Симфонии за духови инструменти, Симфония в До мажор и Симфония в три части.

Снимки: Ken Howard / Met Opera
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рита Брага без граници

Португалската певица и композитор Рита Брага е на турне в България, организирано от "Аларма Пънк Джаз". Вчера тя свири в Пловдив, а преди това подари на слушателите на предаването дълго интервю. Тази вечер неин концерт ще има във Велико Търново , а утре лайвът ѝ от бар "Сингълс" в София ще бъде излъчен на живо в предаването "Аларма"...

публикувано на 28.03.23 в 15:27

Музиката от ръкописа на мадам Теобон изпълнява Кристоф Русе

През последната година френският клавесинист и диригент Кристоф Русе издаде три компактдиска, като сред тях има един, посветен на операта "Ацис и Галатея" от Люли, и един с най-известните арии от репертоара на Полин Виардо. Но може би най-любопитният от тях се оказва солистичния му проект, в който клавесинистът представя музиката, поместена в..

публикувано на 28.03.23 в 09:25

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30