Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Юридическите последици след вота на недоверие – какво казва Конституцията?

Правителство, парламент и президент – възможната работеща конфигурация. 99-ият кабинет падна с вот на недоверие. Това хвърля страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация. Какво се случи през седмицата и какво казва Конституцията на България – от тук нататък накъде? 

Последните събития коментира в "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Свети Климент Охридски“, консултант на предаването.

Юридическите последици – какво предвижда Конституцията

"След вота на недоверие – първи успешен в най-новата ни история – се открива възможността да се приложи чл. 99 от Конституцията. Т.е. президентът за започне т.нар. "конституционна рулетка". Тя се изразява в даване на началото на мандата за образуване на правителство. Технологията преминава, първо, през консултации с парламентарно представените групи, проведени в присъствието на президента. Президентът е водещата фигура в този процес." 

Има ли срокове за провеждане на консултациите измежду парламентарните групи преди връчването на проучвателните мандати?

"Такива срокове Конституцията не предвижда и това не следва да се приема като пропуск. Бих го отдал по-скоро на мъдростта на конституционния законодател, тъй като следва президентът да бъде свободен да може чрез консултациите да набере това необходимо бъдещо доверие, което да бъде инвестирано в правителството, че да гарантира на негова устойчивост."

В какви срокове можем да очакваме провеждането на евентуални парламентарни избори?

"За да се стигне до парламентарни избори, освен провеждането на консултации, за които няма срок за продължителност и формат, след това получилият отново за втори път кандидат за министър-председател от втората по големина парламентарна група разполага с едноседмичен срок да предложи проект на правителство. И за трети път без уреден от Конституцията срок президентът трябва да връчи на произволно избрана парламентарно представена група."

Д-р Колев подчерта, че е важна волята на Народното събрание да избере новото правителство. Конституцията дава възможност за още три пъти да се опитат една по една три парламентарни групи в рамките на този парламент да съставят правителство.

Ще има ли все пак правителство, докато е налице сегашната политическа криза? Кога и как ще се прекратят правомощията на сегашното правителство? Формален акт ли е подаването на оставка и какви са очакваните правни последици? Каква е ролята на президента при формирането на правителство и възможно ли е съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент. Възможно ли е президентът да забави както опитите за формиране на редовно правителство, така и назначаването на служебно?

По тези и други въпроси – чуйте д-р Орлин Колев от звуковия файл.

Снимки – БГНЕС и БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54