Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 25 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Предстоящи нови албуми.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Разказвачи на приказки
Легендите на британския прогресив "Мерилиън" с двадесети пореден "извън клишето" студиен албум – "An Hour Before It's Dark" 2022.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ирина Паскалева, Атанас Вълчев, ансамбъл "Пирин", Младен Койнаров, Ивелина Димова, Николай Гурбанов, Лиляна Галевска, Цветомир Петков, Жасмина Живкова, Петър Димитров и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в село Слатино, община Бобошево.
От разговорите ни с читалищния секретар Биляна Димитрова и бившия кмет на селото и активен читалищен член Сашка Тренева ще научим повече за миналото и настоящето на селото, за читалището и дейности му, за делниците и празниците на жителите, поминъка и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Яйцето на света: интересни факти за африканското племе азанде;
• Домашен любимец: какви са особеностите при отглеждането на корела вкъщи;
• История на изкуството за деца: среща с някои от впечатляващите архитектурни сгради в италианския град Ното.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Жажда за живот" – за последващи терапии след лечение на онкологични заболявания ще говорим с проф. Веселина Първанова. Лъчелечението – с акценти на показанията и противопоказанията, границата полза/риск, назначение и провеждане на терапията, история, традиции, бъдеще. Още: преживяемост, достъп, перкутанни или прицелни методи, брахитерапия...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейна рецепта: за многото лица на чая ще ни разкаже Елиана Елиас, организатор на четвъртия FesTEAval в музея "Земята и хората".
• Семейна библиотека: представяне на книгата "Най-добрият лекар си ти" от Ани Димитрова.
• От другата страна: за стреса при тийнейджърите, твърде многото очаквания, страха от провал и т.н ще си говорим на живо, в студиото, с психолога Радост Минина.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: невероятната история на Ангелина Бонева и нейния съпруг от пакистанско благородническо семейство – Соахил Рана. За обратите в съдбата, борбата с рака и чудото на любовта.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни пианистката Надежда Влаева – Музикант на годината 2021. (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Човекът и природата в литературата или човекът за природата в литературата – как пишем за природа, особено днес, в епохата на антропоцена, когато малко или много сме се отдалечили от природата и нейния "език". Разговор с Димитър Кенаров по повод предстоящата работилница по писане за природата, част от календара на Столица Литература на Фондация "Елизабет Костова".

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Дейвид Мъри е от малко по-късните представители на течението "фрий джаз", създадено през 60-те години на миналия век. Той е американски джаз музикант, който свири предимно на тенор саксофон и бас кларинет. Записва много успешно за редица звукозаписни компании от средата на 70-те години.
Първоначално Дейвид Мъри е повлиян от фрий джаз музиканти като Алберт Айлер и Арчи Шеп. Постепенно той развива свой по-разнообразен стил в свиренето и композициите си. Използването на техниката на кръгово дишане му позволява да свири удивително дълги фрази. Мъри се отделя от повечето тенор саксофонисти от своето поколение, като не взима музицирането на Джон Колтрейн за свой модел. Дейвид Мъри предпочита да бъде под влиянието на музиканти като Коулман Хокинс, Бен Уебстър и Пол Гонсалвес. Именно те играят важна роля във формирането му като самостоятелен изпълнител.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
ИМ - Исперих – 40 години от откриването на Свещарската царска гробница
В предаването за първи път се представя по-подробно дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих. За неговата дейност, изложби и ценни експонати ще разкажат Емилия Германова – директор и Борислава Вискова, заместник-директор. Ще научим и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от уникалните археологически обекти, разкрити по българските земи.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• На фокус: някои от героите на мегасъбитието Hills Of Rock – Sofia Edition (2 и 3 юли).
- Пълна доза "Дубиоза". Босненско хоро с "Дубиоза Колектив" – една от най-бързо и успешно проспериращите съвременни банди на Балканите през последните десет години.
- Колоритните музиканти Koza Mostra пристигат от съседна Гърция да изсипят бомбената си смес от ска, рок, пънк, инди и етно.
- "Хайде, Яно", размърдай се. Kultur Shock пристигат от Сиатъл на въоръжение с огнен балканско-цигански пънк рок. "Култур шок" тайм! Ще рече – Шоу тайм.
• "Мис Берлин" Ива Ваня пее "Лили Марлен"- най-известната мелодия от времето на Втората световна война, и казва: "Цял Берлин ми се покланя, аз съм българката Ива Ваня". Любопитната история на шлагера и неговия създател - Норберт Шулце, който зарязва четири деца заради хубавата Иванка Янакиева.
• Честит рожден ден на:
- Хелене Вондрачкова, чехословашката вокалистка и актриса, която измина дълъг път от популярното трио "Голдън Кидс" до бляскава самостоятелна кариера и наградата на публиката на фестивала "Златният Орфей" с "Балада" – чешкоезичен кавър на едноименната песен на Йорданка Христова по музика на Найден Андреев и текст на Иржина Фикейзова.
- Тарас Чубай, украинският музикант, поет, певец, композитор и лидер на известния джаз и блус-рок проект "Плач Еремиев", но и автор на творбата "Крайслер- Империал" за симфоничен оркестър, определена от него като поезо-опера.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 470 – "Гаснещ светилник" – за състоянието на читалищната самодейност
гости: самодейци от софийски села.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Сериал: "Радиото"
"Vox Humana" от Теодор Иванов, Даниела Манолова – 17 част

от 19.00 до 20.00 часа
А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
Маршрути:
Пътешествията на един травъл фотограф – разговор с Димитър Караниколов за любопитството, за масовия туризъм и за предизвикателството да разказваш по нов начин за познатите места по света.
Истории на ръба:
Планинарят Владимир Павлов разказва за изкачването на най-високия връх в Иран и Западна Азия – за вулкана Дамаванд.

от 20.00 до 22.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
  Директно от Драматичния театър във Варна – Откриване на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Фестивалният симфоничен оркестър с диригент Микола Дядюра и солисти: Марио Хосен – цигулка, Алис Сара От – пиано, Донг Сук Канг – цигулка и Лилия Байрова-Шулц - виолончело. В програмата: Панчо Владигеров - Рапсодия "Вардар" за цигулка и оркестър; Лудвиг ван Бетовен – Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър в До мажор, опус 56; Антонин Дворжак – Симфония № 9 в ми минор, опус 95 "Из Новия свят".

от 22.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Даниела Найденова
В памет на оперната звезда Тереза Берганца (16 март 1933 - 13 май 2022).
На 13 май тази година в Мадрид на 89-годишна възраст завърши земния си път една от прочутите оперни прими на миналия век – Тереза Берганца, испанското мецосопрано, "гранд дамата на пеенето"!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10