Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не натискай червеното копче

Бойко Неов: Фактът, че рискът от ядрена война не е нула трябва да ни притеснява

Снимка: ratio.bg

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.)

Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ.

„Загрижена съм Русия и Съединените щати да не влязат в ядрена война. Вие за война ли сте или не?

Ако не сте, моля кажете как ще помогнете да няма война? На този въпрос не сте длъжен да отговаряте, но бих искала да знам, защо искате да завладеете целият свят или поне нашата страна“, пише Саманта през 1982 г.

В отговор Андропов пише: "Да, Саманта, ние в СССР се стараем да правим и правим всичко, за да няма война между нашите две страни, за да няма изобщо война на земята. Така иска всеки Съветски човек. Така ни учеше великият основател на нашата държава, " и кани момичето на посещение.

Саманта беше обявена за най-младия посланик на мира в Америка и посланик на добра воля в Съветския съюз.

Тази избледняла история от времето на Студената война, е свързана с позабравения призрак на ядреното унищожение, който като че ли отново изпълзя от гардероба с кошмарите и е на дневен ред след повече от трийсетгодишна забрава.

Ученият Бойко Неов пък припомня думите на Карл Сейгън, който сравнява ядрения паритет от времето на Студената война с двама души, нагазили до коленете в бензин, като единият държи три клечки кибрит, а другият – пет.

Ясно е, че евентуален ядрен конфликт ще е последният за човечеството, по-притеснителното е, че ако вероятността едно събитие да се случи е повече от нула и му дадем достатъчно време, то неминуемо ще се случи.

Темата за ядрената заплаха, освен технологични аспекти, има и културни и психологически, и те са тема на събитието на Рацио "Ядрена война" на 28 юни, вторник от 19 часа в "Кино Кабана".
Чуйте разговора с Бойко Неов, един от лекторите на събитието.



Бойко Неов е молекулярен биолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Научен ентусиаст с изключително широки интереси в почти всички области на познанието включително ядрена и фундаментална физика, химия и биохимия, генетика, медицина, рудо- и нефтодобив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50