Не натискай червеното копче

Бойко Неов: Фактът, че рискът от ядрена война не е нула трябва да ни притеснява

Снимка: ratio.bg

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.)

Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ.

„Загрижена съм Русия и Съединените щати да не влязат в ядрена война. Вие за война ли сте или не?

Ако не сте, моля кажете как ще помогнете да няма война? На този въпрос не сте длъжен да отговаряте, но бих искала да знам, защо искате да завладеете целият свят или поне нашата страна“, пише Саманта през 1982 г.

В отговор Андропов пише: "Да, Саманта, ние в СССР се стараем да правим и правим всичко, за да няма война между нашите две страни, за да няма изобщо война на земята. Така иска всеки Съветски човек. Така ни учеше великият основател на нашата държава, " и кани момичето на посещение.

Саманта беше обявена за най-младия посланик на мира в Америка и посланик на добра воля в Съветския съюз.

Тази избледняла история от времето на Студената война, е свързана с позабравения призрак на ядреното унищожение, който като че ли отново изпълзя от гардероба с кошмарите и е на дневен ред след повече от трийсетгодишна забрава.

Ученият Бойко Неов пък припомня думите на Карл Сейгън, който сравнява ядрения паритет от времето на Студената война с двама души, нагазили до коленете в бензин, като единият държи три клечки кибрит, а другият – пет.

Ясно е, че евентуален ядрен конфликт ще е последният за човечеството, по-притеснителното е, че ако вероятността едно събитие да се случи е повече от нула и му дадем достатъчно време, то неминуемо ще се случи.

Темата за ядрената заплаха, освен технологични аспекти, има и културни и психологически, и те са тема на събитието на Рацио "Ядрена война" на 28 юни, вторник от 19 часа в "Кино Кабана".
Чуйте разговора с Бойко Неов, един от лекторите на събитието.Бойко Неов е молекулярен биолог в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките. Научен ентусиаст с изключително широки интереси в почти всички области на познанието включително ядрена и фундаментална физика, химия и биохимия, генетика, медицина, рудо- и нефтодобив.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че преди време семейството гостува в предаването броени месеци след като изкачи връх Килиманджаро,..

публикувано на 08.08.22 в 09:51

Имаме ли съседи в зоната на Златокоска

Всеки човек, живял някога, поне веднъж е вдигал очи към небето и се е питал сами ли сме в космоса. "Има две възможности: или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво страховити", казва писателят Артър Кларк. Търсенето на живот извън Земята обединява търсенията на всички науки от астрофизиката до биологията и от химията до..

публикувано на 07.08.22 в 08:35

Най-добрият начин да почувстваш "истинската" България

Да видят, да чуят, да докоснат земята на прародината – това е най-краткият път за децата, потомци на българските преселници в Бесарабия, да я разберат и обикнат. Нито четенето, нито разказите за България не могат да я направят така близка и позната, както личните впечатления. В това е убеден Олег Косих, председател на фонд "Български дух", който и това..

публикувано на 05.08.22 в 17:05

Как да нарисуваме портрет на птица

Националният природонаучен музей кани всички изкушени от научната илюстрация на работилницата "Нарисувай сова" с Асен Игнатов на 6-и и 7-и август. Какво е необходимо, за да нарисуваме портрет на птица, подсказва чудесното стихотворение на Жак Превер със същото заглавие, в което авторът загатва, че за да се получи портретът, трябва да осмислим..

публикувано на 05.08.22 в 09:05