Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Проф. Светла Коева: За езиковите технологии и езиковите ресурси

Снимка: БГНЕС

Тя е една от най-авторитетните езиковеди в страната. Научните ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и обработка на езика. Научно и професионално, тя е основен изследовател и координатор при осъществяване на няколко големи и сериозни проекта дигитални бази с езикови ресурси – българският WordNet (БулНет), Българският национален корпус и др. 

Днес в ролята на Главен герой влиза езиковедът проф. д-р Светла Коева, ръководител на Секцията по компютърна лингвистика при БАН и дългогодишен директор на Института за български език към БАН.

Ето какво споделя проф. д-р Светла Коева: "Моето призвание е компютърната лингвистика, тъй като аз станах докторантка по структурна, приложна и математическа лингвистика. Тогава преди 30 години компютърната лингвистика се наричаше математическа. Преди това съм завършила българска филология. Това е малко странно, защото, докато съм била ученичка, винаги всички около мен са смятали, че ще кандидатствам с математика и промених решението си в последните месеци на 11 клас".

Съвременното езикознание е точна наука, твърди езиковедката. И допълва: “Фактът, че се разбираме по между си, е, че езикът се подчинява на правила, които сме овладели, докато сме били малки. Когато учим чужд език, трябва да разберем правилата, за да можем успешно да го използваме“.

Компютърната лингвистика се занимава с теоретични и приложни изследвания в областта на компютърната обработка на естествените езици.

"Тя е красива, точна и полезна наука и съчетава области като математиката, лингвистиката, информатиката – все точни науки. Приложенията на компютърната лингвистика вече от доста време обикалят и все повече навлизат в нашия живот и все повече ни помагат при обработката на различен тип информация", казва проф. д-р Светла Коева.

В съвременния глобализиран свят езиковите бариери възпрепятстват междуезиковата комуникация и свободния поток на знания и информация. Езиковите технологии, особено многоезиковите, могат да помогнат за преодоляването на езиковите бариери и да внесат значителни подобрения в областта на търговията, администрацията, политиката, комуникацията и междукултурното разбирателство. 

Цялото интервю с проф. д-р Светла Коева можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23