Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неделен следобед с осем годишни времена: Вивалди, Пиацола и Джошуа Бел

Снимка: asmf.org

Концертната разходка из летните европейски фестивали за класическа музика в "Неделния следобед" на 3 юли завърши с една августовска вечер на 2021 година, когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – BBC Proms в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и английския ансамбъл "Academy of St Martin in the Fields". Съчетал "Годишните времена" на Антонио Вивалди с тези на Астор Пиацола, всъщност вдъхновени от цикъла на Вивалди, проектът на Академията и нейния музикален директор Джошуа Бел демонстрира завидно въображение и музикален вкус, а идеята всъщност е на руския композитор Леонид Десятников. Историята е следната. През 60-те години на ХХ век Астор Пиацола замисля четири танго композиции, озаглавени "Четирите сезона в Буенос Айрес". Първоначално обаче той ги третира като отделни пиеси, а не като четири части на една сюита. Пиесите са написани за неговия квинтет – цигулка, пиано, електрическа китара, контрабас и бандонеон. С прилагателното "porteño", отнасящо се до родените в столицата на Аржентина, остава впечатлението за четирите годишни времена в Буенос Айрес. Въпреки очевидното вдъхновение от Вивалди, Пиацола предполага друг ред на изпълнение в своята сюита – Есен, Зима, Пролет и Лято. Интересен и редът на създаване на частите. Най-напред – през 1965 година, е написано "Лято в Буенос Айрес" като част от театрална музика към пиеса на Алберто Родригес Муньос. Четири години по-късно – през 1969, е създадена "Зимата в Буенос Айрес". Едва след това – през 1970, са написани най-напред Пролетта, а след това и Есента от цикъла на Пиацола. В края на 90-те години на ХХ век Леонид Десятников прави нова версия на четирите пиеси с по-ясна връзка между "Четирите годишни времена" на Вивалди и тези на Пиацола, като аранжира партитурата за соло цигулка и струнен оркестър. Във всяка част на Пиацола Десятников включва няколко цитата от музиката на Вивалди. Идеята на руския композитор е да отрази инверсията на сезоните между двете земни полукълба в поставянето на цитатите на Вивалди – например в "Лятото" на Пиацола са вмъкнати елементи от "Зимата" на Вивалди.

Прочутите концерти на Червенокосия абат са празник на контрастите: свежестта на пролетта, внезапните гръмотевични бури на лятото, богатството на ярки цветове през есента и тихия уют на зимните вечери. При Краля на тангото музикалният пейзаж не се отличава с подобно многообразие, отдаден изцяло на всепроникващия ритъм на най-знаменития южноамерикански танц. Проектът на Джошуа Бел е изграден на принципа на смяната на сезоните – след "Пролетта" на Вивалди идва "Лято в Буенос Айрес" на Пиацола, последвано от "Лятото" на Вивалди и "Есен в Буенос Айрес" на аржентинския автор… И така, докато "Зимата" на Вивалди се разтопи в прекрасните звуци на южноамериканската "Пролет".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 13.08.22 в 08:05

Ян Лишецки изследва нощта в последния си албум

Албумът "Нощна музика" се явява продължение на тематиката в дискографията на канадския пианист от полски произход, след като наскоро Лишецки записа и всички ноктюрни от Шопен. Издаден от Deutsche Grammmophon, това е архивен запис от концерт, състоял се във Вюрцбург през 2018 година. Екипът на "Музик мания"ще ви представи компактдиска на Ян Лишецки..

публикувано на 10.08.22 в 08:54
Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон? Tapi Project , ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на..

публикувано на 04.08.22 в 15:16
Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския..

публикувано на 04.08.22 в 12:39

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2022

1 август 3.00 часа – Луиджи Бокерини (1743-1805), Нощна музика по мадридските улици, оп. 30. 3.14 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор K 622. Изпълнява Габор Варга (кларинет) със Симфоничния оркестър на Унгарското радио дирижиран от Карло Монтанаро. 3.40 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в..

публикувано на 31.07.22 в 08:10