Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Госпожо архитект" – жените в архитектурата на ХХ век

Снимка: goethe.de

Гьоте институт - България и фондация "Български архитектурен модернизъм" откриват интересна изложба, посветена на жените в архитектурната професия на ХХ век, в Градската градина в София на 4 юли от 18.30 часа.

Изложбата е озаглавена "Госпожо архитект" и в нея до 18 юли организаторите представят в две части различни аспекти от професионалното развитие и живота на двадесет жени в България и Германия, които преди повече от 100 години първи имат смелостта и дързостта да стъпят на територията на една от най-предизвикателните и  консервативно възприемана в онези години за изключително "мъжка" професия – архитектурата.

Първата част, с фокус върху дейността на германските архитектки от началото на миналия век, е реализирана от Германския архитектурен музей от Франкфурт на Майн, а втората е родно допълнение на темата от страна на фондация "Български архитектурен модернизъм".

За изложбата и за приноса на първите българки в архитектурната професия разказва с Васил Макаринов от фондация "Български архитектурен модернизъм".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30