Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Исландия чакат на опашка за доматена супа от 18 евро

7
Снимка: Магдалена Гигова

В миналия си разказ за Исландия ви разходих из Диамантения плаж, залива на най-големия глетчер в Европа и галерия с ледени скулптури в Рейкявик – все места в Исландия, откъдето се завърнах неотдавна.

Днес ще посетим Златния кръг и доматена оранжерия Фридхаймар. В онази част от света атмосферните условия са сурови и неприветливи. Ненапразно астронавтите тренират във вътрешността на страната, преди да ги изстрелят в космоса. Голдън съркъл обаче е място направено като за туристи. Само в един ден можете да посетите Националния парк Тингветлир, водопада Гълфос и гейзера Гейсир. Впрочем, името на това природно явление е исландският принос в световната лингвистика.

Резерватът е първият, създаден в Исландия, и единственият, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там е и водопадът, който впечатлява не толкова със зрелищната си височина, колкото с това, че водите му внезапно „хлътват“ в пропаст и човек започва неволно да си мисли какво ли ще се случи ако случайно се подхлъзне в пенестите води. Е, поне давенето му ще бъде обагрено в златно – от играта на светлината пръските изглеждат скъпоценни.

Националният парк Тингветлир е единственото място в света, където можете да видите пукнатината, която се е образувала между евразийската и американската континентална плоча и за секунди да претичате от единия континент в другия.  На пръв поглед прилича на обикновен поток, но наситено синият цвят и вестта, че Исландия бавно се придвижва към Америка променят мнението.


В резервата Тингветлир е основан най-старият все още действащ парламент в света – исландският. От 930 година насам викингите се събирали веднъж годишно около един камък, обсъждали правилата, по които да живеят сред най-немилостивата природа на света и наказвали провинилите се престъпници. И така до 1798 година, когато парламентът бил преместен в Рейкявик.


Недалеч е замлъкнал гейзерът Гейсир, дал името си на всички негови събратя по света. Той не е изригвал от години, но комшията му Строкур изхвърля възторжено струя на всеки пет минути за радост на туристите, които ѝ правят пълна фотосесия.

Тъкмо споменатите вече гейзери, несметното количество термални и пресни води дават възможност в оранжериите на Исландия да се отглеждат дори банани. А парното там да е почти без пари.

Но в началото ви обещах разказ за най-прочутия доматен парник на острова. Червеният зеленчук се отглежда в оранжериите на Фридхаймар от 1946 година. Сегашните собственици поемат фермата половин век по-късно и я превръщат в истинска атракция. Реколтата им наистина е впечатляваща – 300 тона годишно, което е 18 процента от пазара на домати в Исландия. Чрез компютър се регулират необходимите за всяко растение топлина, вода, хранителни вещества грижи. Светлината преминава през тънкото стъкло на оранжерията и се допълва от лампи, електричеството за които идва от водноелектрически централи.

Сондажната вода, с която се отоплява е 95 градуса. Опрашването на доматите се извършва от специално внесени от Нидерландия земни пчели, брането се извършва на ръка, а ако се появят вредители не ползват пестициди, а хищни буболечки. Дотук всичко, макар и свръх екологично, е характерно за повечето оранжерии, но едва ли са много парниците с ресторантски маси между насажденията. И точно в това е хитрият маркетингов трик. Доматената супа на Фридхаймар е станала толкова прочута, че е част от забележителностите на Златния кръг, а за маса се чака поне 30 минути.

Срещу 18 евро получавате толкова чинии, колкото можете да изядете и комати дъхав, току-що изпечен хляб на корем. В менюто обаче има доста кулинарни причудливости като бира от домати, фреш от зелени домати, чийз кейк от домати, сладолед от домати, щрудел от домати, торта със сирене и доматено сладко. Сервитьорите, освен че могат да отърчат за върджин блъди мери, с наслада обясняват детайли по отглеждането на ценния зеленчук, който е червен, зелен, жълт, че и черен на цвят.
Снимки: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Имаме ли съседи в зоната на Златокоска

Всеки човек, живял някога, поне веднъж е вдигал очи към небето и се е питал сами ли сме в космоса. "Има две възможности: или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво страховити", казва писателят Артър Кларк. Търсенето на живот извън Земята обединява търсенията на всички науки от астрофизиката до биологията и от химията до..

публикувано на 07.08.22 в 08:35

Най-добрият начин да почувстваш "истинската" България

Да видят, да чуят, да докоснат земята на прародината – това е най-краткият път за децата, потомци на българските преселници в Бесарабия, да я разберат и обикнат. Нито четенето, нито разказите за България не могат да я направят така близка и позната, както личните впечатления. В това е убеден Олег Косих, председател на фонд "Български дух", който и това..

публикувано на 05.08.22 в 17:05

Как да нарисуваме портрет на птица

Националният природонаучен музей кани всички изкушени от научната илюстрация на работилницата "Нарисувай сова" с Асен Игнатов на 6-и и 7-и август. Какво е необходимо, за да нарисуваме портрет на птица, подсказва чудесното стихотворение на Жак Превер със същото заглавие, в което авторът загатва, че за да се получи портретът, трябва да осмислим..

публикувано на 05.08.22 в 09:05

Летните семинари по български език на Софийския, Великотърновския и Югозападния университет

Когато полезното е приятно, то е многократно по-полезно. Това е подходящият надслов за равносметката от поредното лято, в което големите ни държавни университети организираха международни летни семинари по български език и култура. Така те печелят приятели на страната и езика ни и дават възможност на чуждестранни студенти, преподаватели, преводачи..

публикувано на 05.08.22 в 09:00
Мезешка крепост

Твърдината – постоянен спътник на цивилизацията

Откак свят светува, хората са строели укрепления, крепости, различни фортификационни съоръжения. От Китайската стена до днешните дотове и "укрепрайони" в Украйна – не само воините, но и мирното население са търсели начин да се укрият и предпазят от нападение на враг. Останки от хиляди крепости има по нашите земи, които разкриват забележителни неща за..

публикувано на 04.08.22 в 12:35