Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

За предизвикателствата на сцената и екрана и различните очи на времето

Николай Станоев

Снимка: БНР

В живота той е много енергичен, изключително забавен, чаровно открит и изключително толерантен. Ражда се в София, но детството си прекарва във Видин. Той е едно от популярните лица на телевизионния екран. През 2003 г. се дипломира в специалността "Актьорско майсторство за драматичен театър” в ЮЗУ "Неофит Рилски”, гр. Благоевград. Участвал е в множество представления в Драматичния театър "Никола Вапцаров” - Благоевград и Народния театър "Иван Вазов”. Зад гърба си има 11 български и международни филми. Един от популярните стендъп комици.

Главен герой в "Нашият ден“ е актьорът и телевизионен водещ Николай Станоев.  

Различните очи и синьото манисто в погледа

Ражда се в София, но детството си прекарва във Видин. Може би това обяснява онова синьо мънисто в погледа на актьора. "Мама има прекрасни кафяви очи, татко има прекрасни зелени очи и това синьо мънисто не знам от къде е точно изпаднало, кой го е изсипал набързо. Става въпрос за това, че половината ми дясно око е синьо“, разказва Николай Станоев.

Благодарение на един разговор с баща си, когато е в апогея на пубертета, той разбира, че е белязан. "Аз срещнах моя негатив. Запознах се с едно момиче, което се казва Ника, а съм Ники. Тя е колежка артистка, балерина, танцьорка, певица. Тя е със сини очи и половината ѝ е кафява“, споделя актьорът.

Различността

Актьорът твърди, че децата са любопитни към различното. И допълва, че: "Докато си дете ти си наивен, чист и различното ти е интересно. По-нататък, като растеш, родителите и обществото ти казват, кое е редно, кое – не. Въпросът е какво възприятие имат родителите за света и това, което правилно и не правилно, спрямо тях. И оттук влизаш в света на правилата“.

Телевизията

Телевизионната си кариера актьорът започва с предаването "Шаш“, а в последствие става репортер в "Полет над нощта“ по БНТ. През 2005 г. е избран за водещ на музикално предаване по ББТ, a след това печели кастинга "Народен артист“ в "Шоуто на Слави“, с което става първият актьор, влязъл в екипа с публичен кастинг.

"Там е негласна школа за телевизия. Беше много интересно и любопитно за мен. Няма университет или академия, които да ми го дадат, защото влизаш в машината на телевизията“, отбелязва Николай Станоев. Според него истинската комедия са сериозните неща. В по-голяма част това са  личните драми на персонажа, героя, човека, артиста, които са поднесени по такъв начин, че хората се смеят и се забавляват", посочва Николай Станоев. 

Дали "Шоуто на Слави“ и съвременна България през 2022 г. са два паралелни свята?

"Ако това е била политическа сатира, изградена на гласа на народа (vox populi), е нормално този глас, да се облече в някаква по-официална дреха като политиката. Наистина е страшна дискотека и абсолютен цирк в момента", твърди актьорът. 

Завижда на хората от политическата сцена за актьорския им талант, но е уверен, че режисьорът не е един. И е уверен, че за да има политика в България, тя трябва да е без пазарлъци.

"Да си водещ на късното шоу "Събота вечер с БНТ“ има общо с всичко, което изброихме досега. Защото всички тези неща са ме тунинговали и съм успял да взема най-доброто, за да съм там, където съм сега, и това е много ценно и интересно нещо", казва Николай Станоев.

Посланието 

"Бъдете здрави и се забавлявайте", пожелава актьорът.

Целия разговор с Николай Станоев можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Псевдоним Вирус и историята на проф. Радка Аргирова

"Псевдоним Вирус с окраска диверсия" – книгата на журналистката и поетеса Юлия Пискулийска връща в 1985 година, когато професор Радка Аргирова, тогава млада стипендиантка на "Хумболт" донася в България в дамската си чанта клетки, заразени със страшен вирус, наречен "Чумата на ХХ век". "В тази книга сме обхванали десетки години, така че се получи както..

публикувано на 17.08.22 в 16:50

Нестандартни професии и семеен живот – възможно ли е това?

Това е историята на Елица Ненкова и Тодор Тодоров. Тя работи в системата на сигурността, а той е криминален психолог.  Как делят личното пространство със сложните си професии, къде ги срещна животът и защо решават да дарят парите от телевизионно състезание за деца, лишени от родителски грижи?  Какво представлява професията "криминален психолог" и как..

публикувано на 17.08.22 в 15:37
д-р Фани Цуракова

Д-р Фани Цуракова: Пристрастяването и как да се справим с него

Пристрастяването e непреодолимо желание към наркотик, тютюн или медикамент или дейностна (преяждане, пластични операции, хазарт или прекаляване със спорт) в резултат на физическа или емоционална зависимост.  При различните пристрастености нивата на допамин варират и други невромедиатори на удоволствието в организма, и се подобрява настроението. С..

публикувано на 15.08.22 в 14:15

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18