Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емилия Вачева:

Какво знаем или не знаем за змиите?

Снимка: Антон Соколов

Има ли нашествие на змии в големите населени места? Какво да правим при среща с влечугите по време на лятната си почивка или поход в планината? Кои са "опасните" видове, за които трябва да внимаваме, и как да процедираме при ухапвания? 

"Змиите, които се срещат в Европа и в България, не представляват риск за живота на хората. Те просто са част от екосистемата. За нас е странно как те изглеждат, защото нямат крайници. Но същевременно се движат много бързо и са успешни хищници. Може би нашият мозък не ги възприема като нещо естествено", коментира в "Нашият ден" д-р Емилия Вачева от Института по биоразнообразие към БАН.

Змиите обикновено не атакуват, ако не се чувстват застрашени. Повечето сблъсъци се случват, когато змиите се чувстват притиснати или заплашени, или когато хората случайно ги настъпят. "Хората, които живеят в градовете, имат някаква осведоменост за това как трябва да реагираме, че не бива да ги убиваме, че може просто да бъдат прогонени или уловени от някой, който не се притеснява да го направи", допълва д-р Вачева.

Херпетолозите обясняват специфични разлики между отровните и неотровните змии. Някои от разликите, които трябва да се знаят, че неотровните змии имат кръгли зеници, докато отровните – продълговати. "В градска среда най-често могат да бъдат видени водните змии или смокообразни, като те са абсолютно безобидни за хората", казва д-р Вачева.

Пепелянката и усойницата са видовете, които можем да срещнем в планината. Те имат характерна шарка на гърба, която минава през цялото тяло. В допълнение този вид змии са къси с дължина около 1 метър. При ухапване от отровна змия трябва задължително да се потърси медицинска помощ.

Малките деца не се плашат от змиите, те ги възприемат като другите животни. Обикновено подхождат много по-мъдро към тях. “В момента провеждаме едно такова обучение на деца в село Влахи. При всички деца реакцията е на огромен интерес, нулев страх“, споделя д-р Вачева.

Целия разговор с д-р Емилия Вачева можете да чуете в звуковия файл.

Анкетата на редактора Валери Леков можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50