Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Илчевски: Знанията трябва да се споделят

Николай Илчевски
Снимка: личен архив

Никой след Йовков, Чудомир и Елин Пелин не е обръщал такова внимание на българското село и не е разказвал с такава любов за него и хората, както Николай Илчевски, казват експертите. През 1992 г излиза първата му книга "Десет приказки, които разтърсиха света", която има огромен успех. Следват книгите "Ръководство за полово зрели безделници", "Коляното на стоножката", сборникът "500 патагонизма", "Хубавата Иванка", "Записки от селската кръчма" и "Крадецът на слама", някои от които се превръщат в хит. 

На книжния пазар у нас през тази година излезе и последната нова негова книга "Наръчник на щастливия землянин".  

"Знанията трябва да се споделят. За това ми е извънредно приятно да споделя и аз с околните част от нещата, които научих", споделя Николай Илчевски. 

Николай Илчевски е роден в едно планинско селце между Чепеларе и Широка лъка – Върбово. Потомъкът на стар род от зидари и скотовъдци и досега е влюбен в това каменно поселение – в което човешката душевност и изобретателност създават красива и сурова симфония между човека и природата.

Писателят, който строи в свободното си време. Момчето на Минкин Стефо, внукът на зидаря Кольо Илчевски от Върбово, прави пробив в журналистиката. Освен като известен автор, в страната е познат в Пловдив и като дългогодишен главен редактор и мениджър на медии, в които участва и като съсобственик. Днес той пише поредната си книга и реставрира по уникално красив начин една стара къща на 120 години.

Повече от разговора на Ани Костова с автора чуйте от звуковия файл.

Снимка – личен архив на Николай Илчевски

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

За дванадесети пореден път се проведе галаконцерт и награждаване на победителите в класацията за народна музика на програма "Христо Ботев" – "Надпяване". В продължение на една година Вие – нашите уважавани слушатели, отличихте единайсетте най-достойни изпълнители, композитори и аранжори. Днес на сцената, заедно с водещите Юлия..

публикувано на 08.06.23 в 18:30

Проф. Сгурев: Частните музеи са новата тенденция в Западна Европа

"В момента има тенденция в изкуствознанието да се разглеждат творци в съответствие с други фигури от този период, както изложбата на Мане и Дега в музея "Орсе" в Париж например. Тази изложба беше посрещната с голям интерес. Това, което ги свързва, и това, което ги разграничава, са както идеологията така и стилът. Мане се е опитвал да се впише в..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател. Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41