Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Summer Scriptwriting Base – паралелни реалности на сцената

Снимка: @summerscriptwritingbase

Научна фантастика, виртуална реалност, гейминг дизайн, опазване на културното наследство – това са сред основните теми на панелите на шестото издание на Международната лятна академия "Summer Scriptwriting Base". Академията се провежда в родопското село Долен и ще продължи до 30 юли. Темата на изданието тази година е "Паралелни реалности", като специално за събитието от цял свят пристигат международно признати специалисти в сферата на игровия дизайн, сценичните изкуства, виртуалната реалност, сценарийното писане. Сред тях са Каспар Шелбред – инструктор, режисьор и изпълнител, специализирал актьорско майсторство, импровизация и клоунада, Алесандро Джованучи, който е музиколог, преподавател и дизайнер на игри, който активно работи в сферата на ролеви игри на живо и е автор на някои от най-популярните игри в Европа през последните години.


С фокус в програмата е доктор Джонатан Барбара от Тринити Колидж в Дъблин, неговият панел ще постави фокус върху интерактивните разкази и нематериалното културно наследство. Сред менторите на академията са артистът Мирко Стойкович и Нина Лунд Вестердал (Дания), която твори в областта на урбанистичната практика и игралните изкуства, разказва Димитър Узунов, част от "Arte Urbana Collectif" и създател и ръководител на "Summer Scriptwriting Base":

"Действително фентъзито и научната фантастика са едни от най-популярните жанрове и затова сме фокусирали цялата академия върху тях тази година. Каспър Шелберд води едни сутрешни сесии – отваря креативните пътища на всеки от участниците. Той за пети път участва в Академията, много е важно да се премине през такъв физически тренинг. Алесандро води уъркшоп по дизайн на наративи за ролеви игри. Сред перспективите на Академията са докарвайки всички тези известни имена в Европа, 24 участници, повече от една трета са от чужбина, има и от САЩ, искаме те да направят контакт с българските участници, за да може тези съвременни начини на предаване и разказване на истории да достигнат до нашите хора и да ги владеем и ние.“

Димитър Узунов
Темата "Паралелни реалности" кореспондира с факта, че 7 от 10 от най-касовите филми на всички времена принадлежат към жанровете научна фантастика и фентъзи. Научната фантастика и фентъзито са изключително популярни, защото са забавни и предлагат на зрителя магическо преживяване, помагат за развитието на въображението ни и ни позволят да зададем най-могъщия въпрос: "Ами ако?". Легендарният автор Артър Кларк нарича научната фантастика "единственото естествено лекарство, развиващо съзнанието ни", а популярният историк Ювал Харари смята, че това е най-важният артистичен жанр днес", споделят още от "Arte Urbana Collectif".

Снимки: ФС на "Summer Scriptwriting Base"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чудомир

Ако ми връчат мандат...

В редакция "Хумор и сатира" знаем какво да направим, ако ни връчат мандат за съставяне на правителство, знаем и други неща, които можете да чуете тази неделя след новините в 18 часа: - "Истинските новини" – ако ми връчат мандат. - "Усмивки от старите радиоленти" – защо Чудомир е популярен и днес. - "Животът ни като виц" – пролетно предчувствие за..

публикувано на 29.03.24 в 17:45
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова изложба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Стефан Иванов издаде нова стихосбирка

Новата книга на Стефан Иванов "Без мен" се появява 10 години след предишната стихосбирка "Навътре" и с нея се слага началото на едно ново издателство. Томът съдържа не само поезия, но и прозаични фрагменти-есета, спомени, цитати. Всичко се е сляло в едно под драматургията на автора. Свободно преплитащи се с прозата стихотворения, които се родеят с..

публикувано на 29.03.24 в 14:15

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44