Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Омагьосаната душа" на Мартин Джачков на открито в Пловдив

4
„Аз мога без всички“
Снимка: Мартин Джачков

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа"

Изложбата е своеобразно продължение на експозицията, която беше представена преди две години в София и която срещна българската публиката за първи път с творчеството на световноизвестния български портретист, майстор на поетичния колаж.

„Има един Мартин“"Много съм развълнувам, че ще изложа в Пловдив, града на Златю Бояджиев. Пловдив е моят Париж в България и наистина е голяма чест. Ще има осем нови картини, които за първи път представям пред каквато и да е публика, от които седем съм направил в България. Това за мен е нещо ново, тъй като аз от десет години живея в Париж и бях стигнал до етап да мисля, че мога да работя само в моето парижко ателие“, каза в "Артефир" Мартин Джачков, като отбеляза, че зарядът в България е съвсем различен.

Именно той е довел до създаването на новите творби, които поддържат линията на чувството, с което портретистът работи, и разкриват страстта му към литературата и в частност към поезията. Художникът отбелязва, че това е най-пълната откъм смисъл изложба, която е представял досега.

Сред новите портрети откриваме:

• "Гладен и свят“, който изобразява физическия глад върху едно човешко лице;

• "На шах и на провали той е кралят“, който разказва историята за преодолените неуспехи и красотата на страданието;

• "Аз мога без всички“ е портретът на самотата, която човек не спира да търси, в него са нарисувани още страстите на света и белезите, които представят истинската същност на човека, противопоставени са мирът и хаосът като две взаимносвързани състояния на духа;

• "Кучето, което пуска дивеча си заради своята сянка“ е картината, която говори за чувството за принадлежност, което всеки от нас носи;

„Матадиор“• "Матадиор“ е портретът, поръчан на Мартин Джачков от "Диор“ специално за представянето на новата чанта на модната марка – признание, което български артист получава за първи път;

• и макар всеки портрет по един или друг начин да изобразява душата и личността на своя автор, "Има един Мартин“ е първият автопортрет, който Джачков не просто представя пред публика, а изобщо рисува. Образът потъва в множество изрязани български рози, които художникът събира от каталози, представени на празника на розата в Казанлък.

"Един автопортрет е изключително странно нещо – вглъбяване в себе си, изолиране, анализиране може би. Най-важното при мен, както винаги, е чувството. Чувството, което води до казване на някаква истина, защото в моите портрети аз не рисувам чисто физически хора, а искам да изразя тяхната истина. Когато четем биография или научаваме историята на някой човек, много често виждаме една истина, един порок, нещо, което го води в живота, за да направи някакъв избор или за да се откаже от него, нещо, което само той притежава – и това е, което искам да рисувам. Да намеря това в моя автопортрет, беше предизвикателство. Тъй като е първият, не съм сигурен дали съм успял докрай, но резултатът – гледаме се с едно странно отражение на стената", разказва още Мартин Джачков.

„Гладен и свят“В своите картини той замества четките и боите с хартия. Създава си правила за използването ѝ: първо, трябва да я рециклира, и второ – всяко парче, вплетено в колажа, трябва да носи не само образа, необходим за изграждането на цялостния портрет, но и да носи своята история (как е намерено то, на кого е принадлежало, от какво е съвкупност). Всичко това е част от процеса на работа и точно заради тези детайли Мартин Джачков често преобръща цялото си ателие нагоре с краката. Важното накрая е всяко парче хартия да "кликне" на място си и да говори – ако не за чувство, то за усещане.

Какво обаче представлява "Правилото на Пикасо" и как го прилага българският портретист със световна слава, както и какво още разказват всички 20 портрета, включени в "Омагьосаната душа" на Мартин Джачков, която, след като срещне публиката си на ул. "Райко Даскалов“ в Пловдив, ще се премести на алеята до фонтан "Деметра" (от 19 септември до 2 октомври) - можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: Мартин Джачков
По публикацията работиха: Наталия Маева, Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40