Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Годината на нашата любов" – съчетание на исторически факти и фикция

Ваня Георгиева и Ангелина Грозева
Снимка: Светлана Тарашоева

Романът "Годината на нашата любов“ на една от най-влиятелните италиански авторки – Катерина Бонвичини, е една необикновена история за приятелство и любов. Този богат, вдъхновяващ роман проследява историята на съвременна Италия, от 1975 до 2013 година, през съдбата на двама души от различни обществени прослойки. Това са героите – Валерио и Оливия, които израстат заедно в разкошната вила на семейство Морганти в Болония, стават неразделни приятели, въпреки че идват от много различни светове: Оливия, дъщерята на Морганти, е наследница на голямо индустриално богатство, докато Валерио е син на техните градинар и камериерка. Встрани от опасностите, бушуващи в нестабилната Италия през 70-те години на миналия век, двамата споделят първата си невинна целувка на пет години, което предвещава началото на дълга връзка, продължила десетилетия, споделя преводачката на книгата – Ваня Георгиева:


"Съдбите на героите се преплитат, защото първоначално живеят под един и същи покрив, но после пътищата им се разделят. На фона на един период, богат на исторически и политически събития, се развива и тази история. Героите са подбрани много сполучливо. Италия преживява големи трагедии в тези периоди. Това са едни така наречени "оловни години", защото Италия преживява големи трагедии, загиват много хора. Най-големият атентат е в Болоня. 

Двамата герои произхождат от две коренно различни семейства, но въпреки всичко тези две деца си играят заедно и тяхната детска привързаност, се превръща в една много чиста и истинска любов като чувство, но за съжаление тя е невъзможна, както повечето ни познати любовни истории. Дават си първата целувка на 5 години, но малко след това си дават и първото "сбогом". Преживяват много тежко раздялата си. Повратна година е 2011 година, когато семейството на Оливия преживява трагедия, семейството запада. Валерио се връща във вилата, в която е израснал, в друга роля, но изплуват всичките му спомени. Всичко му минава през главата. Започва да обича Оливия по нов начин, сякаш той осъзнава, че никога не може да бъде с нея, но винаги ще я обича."

Книгата "Годината на нашата любов" съчетава исторически факти и фикция. Романът проследява историята на съвременна Италия, от 1975 до 2013 година. Сюжетът е разделен на 5 части, които са хронологично подредени. Това е една история и за израстването – за успеха на едно момче от работническата класа до върховете на неговото развитие в бизнеса. Една фраза от финала на книгата гласи "Има периоди от живота на всеки човек, които не могат да бъдат заличени от съзнанието му. Точно тази година… точно тези месеци… точно тези места… вече знаеш, че ще ги носиш винаги в паметта си".

Катерина Бонвичини

Писателката Катерина Бонвичини е определяна като най-значимите автори на Италия, пише с  хумор, остроумие и  деликатност. Тя разделя времето си между Рим и Милано. Има диплома по модерна литература от университета в Болоня. За романа си L'equilibrio degli squali (2008) печели Premio Rapallo, Premio Fregene и Premio Frignano в Италия и Grand Prix de l'Héroïne Madame Figaro във Франция. Следват книгите Il sorriso lento (2010), "Годината на нашата любов" (2014), Tutte le donne di (2016) и Fancy Red (2018), които са преведени в няколко страни и я нареждат сред най-значимите съвременни автори в Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18