Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта „Набуко“ на Джузепе Верди, 1996 г.
Снимка: Държавна опера - Варна

Операта "Набуко" на Джузепе Верди е с премиера в рамките на Летен театър Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския цар Набуко, в чиято роля се превъплъщава мексиканският драматичен баритон Карлос Алмагер, гастролирал на всички световни оперни сцени и носител на множество международни награди.

Режисьор на "Набуко" е Сребрина Соколова, която споделя, че самата концепция претърпява известна промяна: "Началото на моите режисьорски търсения съвпадна с началото на военните конфликти в Украйна, така бях повлияна от тази тема, разчетох знак в това. Бях тръгнала към една по-модерна визия. Колкото повече се задълбочаваха моите проучвания, толкова повече се фокусирах върху обобщаване на посланието. Учудващо е как всичко в човешката история се повтаря през годините и как човечеството не си е научило уроците. Реших, че спектакъла ще го решим в класически стил, в епохата, но ще бъде разказан с мисъл за настоящето и бъдещето в препратки. Насочила съм се към прошката и пречистването на човешката природа. Това е история за грешките, наказанието и изкуплението, отвъд времето".

Рокендрол мюзикълът „Брилянтин“
Сребрина  Соколова твърди, че тази година си поставя две коренно различни предизвикателства с две много различни теми. Премиерно представяне на "Брилянтин" или как да влезеш в обувките на другия. Мюзикълът, създаден преди точно 50 години от Джим, Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на Грийзърите, възникнала през 50-те – 60-те години на XX век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност както В САЩ, така и в Европа. 

Най-голяма популярност мюзикълът печели след екранизацията му в киното с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, театралната версия на мюзикъла се различава от филма, комбинация е и от филма, и от театралната версия, казва режисьорката Сребрина Соколова: "Много помогна нашата концепция за мюзикълите, освен специфичното осветление, 3D мапингът помага. Визиите са решени в попарт стил. Всичко гледаме в погледа на младежите. Пренасят ни във времето на рокендрола. Средната възраст на актьорите е 25 години. Намерих своята тема, как да запазим тази уникалност на младежите и това да не наруши общността, как в цялото да функционира индивидуалното".

Следващият спектакъл на мюзикъла "Брилянтин" е на 19-и август на сцената на Летен театър Варна и на 20-и август на изнесената сцена на Балчик. След това през есента ще бъдат и следващите представления на операта "Набуко".

Целия разговор със Сребрина Соколова можете да чуете в звуковия файл. Снимки: fccvarna.bg
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10