Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уикенд с квартета Tapi Project от Индия в Пловдив и в София

Тapi Project – Йогендра Санияуала, Гoурав Кападия, Суати Минакши и Бижу Намбияр (от ляво надясно)
Снимка: личен архив

Кой казва, че лятото е само черноморски сезон?

Tapi Project, ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат (щата Гуджарат), отново е на турне в Европа. За четвърти път в кариерата си и за първи път след пандемията. Започнаха европейската си обиколка като хедлайнери на фестивала "Джаз на село" в Камен бряг в последния ден на юли, а в първия уикенд на август ще бъдат специални гости на радио фестивала "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев". Първо в Пловдив в събота и после в София в неделя.

Групата пристига с нов албум (Khuda ne mere) и този път в пълния си състав – Йогендра Санияуала (китари, композиции), Суати Минакши (глас, и то какъв!), Гоурав Кападия (барабани) и Бижу Намбияр (бас, клавишни). Стилът на квартета е някъде на границата между инди-рока и "новите градски песни", а маниерът на пеене и гласовият диапазон на Суати ни карат неволно да се замислим за Ане Брун, за Бьорк, за Дженис Джоплин… само че с текстове на хинди и гуджарати и с характерните за субконтинента вокални техники. Влиянията в музиката на Tapi Project, както може да се очаква в днешния глобализиран свят, са в доста широк спектър – от Radiohead до пакистанската певица Абида Парвин, вливащи се сякаш като притоци в голямата река, от която групата взима името си – Тапи в щата Гуджарат.

"Като говорим за сцената в Индия днес, ние не можем да я разглеждаме изолирано от сцената в Пакистан, в Бангладеш и въобще в региона. И този "градски фолк-рок", който свирим ние, има своята сцена и в Пакистан – дори повече, отколкото в Индия" – твърди създателят на групата Йоги Санияуала. Музиката, която свирят Tapi, този градски инди-фолк-рок, разказва съвременни градски истории, но с щипка древна мъдрост, самоирония и характерния за жанра философски съзерцателен мрак – сякаш сте седнали на здрачаване и си водите задушевен разговор с Джони Кеш, Бърт Йенш или Бони Принс Били. Музикалната вселена на Tapi, както казват самите те, е вдъхновена от човека, а не от машината. И именно оттам идва и тази топлина, която чувствате, когато попаднете на техен концерт – сякаш сте си у дома със стари приятели, с които отдавна не сте се виждали.

На 6 август (събота) в Пловдив специални гости на Tapi Project в Bee Bop Café са музикантите от друг един любим на публиката на "Аларма" квартет – Ambient Folklore в състав Петър Делчев (електрическо хърди-гърди), Евгени Чакалов (8-струнна баритонова електрическа китара), Юлия Узунова (клавишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров (електрическа перкусия). Концертът започва от 21.00 часа.

На 7 август (неделя) в София преди Tapi на сцената на преродилия се клуб "Сингълс" (НДК, вход А4) ще излязат Surbahar Live Band на Павел Стойчев в експериментален алтернативен състав – Елица Алексиева - цигулка, Димитър Бакърджиев - саксофон и Татяна Йосифова (позната на публиката от "Исихия", Davvid Project и предишния състав на Ambient Folklore) – глас. Самият Павел Стойчев, освен на барабани и електронни устройства, в този формат свири и на електрическа китара. Концертът започва точно в 20.00 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05