Конспирациите за климата задълбочават проблема

Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение.

Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и явления с прости и ефектни обяснения, които почти задължително снемат от нас отговорността.

Научният консенсус по темата звучи като отвлечен и абстрактен факт, на фона на Всеки-сам-си-преценя модата.

Това води до апатичност и отказ от поемане на дела лична отговорност, а липсата на обективна информация в медиите и незадоволителното ниво на разбиране на научни данни от населението, както и конспирациите за климата често водят до политически и социални конфликти, което се явява пречка пред вземането на адекватни стъпки на локално и глобално ниво.

Социалната психология е една от основните науки, занимаващи се с въпроса за конспирациите, било фикционални или базирани на реални явления. Климатичната психология е научна сфера, появила се още през 60-те години в САЩ и се занимава с връзката между човека и природата.

Как да не се поддаваме на измислени или манипулативни факти разказва Елица Станева-Бритън.

Елица Станева-Бритън е част от авторския екип на "Климатека", тя е психолог по образование, завършила е бакалавърска степен в СУ "Св. Климент Охридски"и магистратура в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан". Научните ѝ интереси са в сферата на екологията и са свързани с ефекта на климатичните промени върху психологията на хората и концепцията за климатична справедливост. Интересува се от екологично градинарство, спелеология и подпомагане на връзката на децата със Земята.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Анета Аничкина

Полет над действителността

Разговор за собствените ни проблеми и демони, за реалния и виртуалния свят, в който доминират страховете и изолацията ни, депресиите и стреса. Гост в поредното издание "За здравето" бе опитният психиатър д-р Анета Аничкина, която акцентира върху липсата на достатъчно идеи, решителност и средства при предоставянето на психиатрични грижи у нас. Разбира..

публикувано на 03.10.22 в 11:08

Всеки има своя първи Париж

Всеки, посетил поне веднъж френската столица, си има свой Париж, който къта съкровено в сърцето си. Днешната гостенка на "Покана за пътуване" обаче разказва за своя първи Париж. Алис Димишева е ученичка от последния клас на Английската гимназия в София и носител на първа награда от Националния конкурс "Млад писател". Самоиронията и чувството за..

публикувано на 02.10.22 в 09:45

Страх по български и по испански

Страхът е една от най-основните и отровни за душата и тялото ни емоции.  Да се страхуваме е толкова дълбоко заложено в човешката природа, че тъкмо страховете ни са най-изпитаният лост за манипулации до ден днешен, излишно е да го доказваме. За да не сме несправедливи, трябва да отбележим и животоопазващите функции на страха, благодарение на които..

публикувано на 01.10.22 в 11:15
Точката за наблюдение на птици

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна - част 2

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е автор и водещ на рубриката за екология и климат "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат..

публикувано на 30.09.22 в 08:45