Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конспирациите за климата задълбочават проблема

Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение.

Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и явления с прости и ефектни обяснения, които почти задължително снемат от нас отговорността.

Научният консенсус по темата звучи като отвлечен и абстрактен факт, на фона на Всеки-сам-си-преценя модата.

Това води до апатичност и отказ от поемане на дела лична отговорност, а липсата на обективна информация в медиите и незадоволителното ниво на разбиране на научни данни от населението, както и конспирациите за климата често водят до политически и социални конфликти, което се явява пречка пред вземането на адекватни стъпки на локално и глобално ниво.

Социалната психология е една от основните науки, занимаващи се с въпроса за конспирациите, било фикционални или базирани на реални явления. Климатичната психология е научна сфера, появила се още през 60-те години в САЩ и се занимава с връзката между човека и природата.

Как да не се поддаваме на измислени или манипулативни факти разказва Елица Станева-Бритън.

Елица Станева-Бритън е част от авторския екип на "Климатека", тя е психолог по образование, завършила е бакалавърска степен в СУ "Св. Климент Охридски"и магистратура в Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан". Научните ѝ интереси са в сферата на екологията и са свързани с ефекта на климатичните промени върху психологията на хората и концепцията за климатична справедливост. Интересува се от екологично градинарство, спелеология и подпомагане на връзката на децата със Земята.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елжана Енчева (вляво)

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки"...

публикувано на 01.03.24 в 08:15

За гуобауното поуожение и ленивото "л"

Ако в края на миналия век езиковеди наблюдават отделни случаи на произнасяне на звука "л" като "у", днес те говорят за масово явление в речта. Вече е рядкост да се чуе "нормативното" българско "л". Въпреки някои мнения, че проблемът се дължи на диалектни особености, експерименти и наблюдения, проведени в различни части на страната, показват..

публикувано на 29.02.24 в 16:42
„Портрет на Петър Берон“ от Николай Павлович

Рибният буквар на 200

Петър хаджи Берович, или Петър Берон (1799-1871), по месторождение котленец, е удивителен гражданин на света е отвъдвремеви енциклопедист и ерудит. Как се роди и израсна в лишената от елити нация този прочут възрожденец, защо завършва така трагично самотният му живот? " Който има наука, не изпадва никога." – поучава в т. нар. "Рибен буквар"..

публикувано на 29.02.24 в 09:32

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с интелект. Мисис България Интернешънъл е бакалавър по Българска филология и магистър по Психология на..

публикувано на 29.02.24 в 08:25

Подготвя се осмото издание на Международния конкурс по четене за ученици от първи и втори клас в чужбина

Вече има записали се за участие български неделни училища. Срокът за това е до 30 април, до 30 май пък трябва да се изпратят и имената на учениците, които ще представят своите училища. Тази година домакин на конкурса е Българското неделно училище "Буквар" в град Кобленц, Германия, което ще посрещне участниците на 8 юни в чудесна зала в сградата на спортен..

публикувано на 27.02.24 в 11:50