Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Общество по интегрирана постурология
Снимка: Общество по интегративна постурология

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите.

Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на тялото, коментират в "За здравето" д-р Венцислав Стоев, председател на Българската асоциация по постурология, и д-р Мариета Караджова, невролог.

"Бях на курс по имплантология в Италия при д-р Михаел Лопес. След курса той ме попита “Как сте, д-р Стоев, с постурологията в България?”. Отговорих: Аз не зная какво е това. Той ме заведе в една от стаите в клиниката си, където видях оборудване, каквото не бях виждал дотогава. Там видях компютърна програма и ми бяха представени случаи, в които се доказа още веднъж връзката между всички части на тялото. Показано ми бе как работят заедно лекари, зъболекари, кинезитерапевти, невролози, офталмолози. Посетих и Центъра за обучение по постурология", разказва д-р Венцислав Стоев. 

Науката за правилната стойка свързва различни специалности, като обединява невролози, зъболекари, офталмолози, ортопеди, кинезитерапевти, рехабилитатори, в зависимост от конкретния случай. Това е специалност, която се занимава с индивидуалните особености на човека в цялост. Тя е изключително полезна при неясни болкови синдроми и затруднени диагнози.

"Стойката ни помага да четем, какво се случва с човека. Всички проблеми, които той е имал. Дали с вътрешните органи, дали емоционално – всичко това се отразява на стойката. Ние се учим как по стойката на човека да отриваме тези неща“, посочва д-р Мариета Караджова.

Всички органи са подвластни на гравитацията и тялото трябва да се справи с нея. Всеки човек има собствен начин, по който да се справя с различните компенсаторни механизми, които има. Основната идея тук не е да търсим идеалната, изправена стойка, а тази, която е най-удобна и възможна за конкретния човек. Има хора, които са изключително изправени, но много често се оказва, че те пък например имат много сериозни психоемоционални проблеми, заради което се е получил психосоматично много висок тонус на мускулите и в резултат на това те ходят така изпънати, като струни, което не е добре за здравето.

"Когато правим анализ на стойката, не просто гледайки, а анализирайки с определени методи, ние виждаме съотношението между ставите на тялото, които започват от горната челюст, рамената, кръста и глезените и всичко това е свързано“,  казва д-р  Венцислав Стоев.

Постурологията разчита тестове, които са специфични за различните отдели на човешкото тяло. При променен тонус на страничните мускули на очите, може да се промени стойката. Ако носите ортодонтски апарат, който не е точен, може да се появят болки в колената. Или от това, че се носят обувки, които не са удобни, могат да се появят както изкривявания или болки в колената, така и в кръста, допълва д-р Венцислав Стоев.

Целия разговор с д-р Мариета Караджова и д-р Венцислав Стоев можете да чуете в звуковия файл.

Д-р Мариета Караджова е специалист невролог в София с 20-годишен опит. Тя е главен асистент към Катедрата по неврология на Медицински университет - София. Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката на мануалната медицина лекари-специалисти по неврология, физикална и рехабилитационна медицина.

Д-р Венцислав Стоев е зъболекар, доктор по клинична психология, експерт по постурология и интегративна медицина. За пръв път прилага в България и открива пътя на постурологията – науката за стойката на човека. През 1981 г. завършва Стоматологичния факултет в София. През 2005 г. – магистратура по Клинична и консултативна психология към СУ “Св. Кл. Охридски” и защитава дисертация за преодоляване на страха от стоматологично лечение през 2016 г., а през 2018 г. специализира в Рим интегративна постурология при проф. Заварела и се дипломира в Университета “Жан Моне” в Брюксел.

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диан Генов: Защо младите хора трябва да са част от демократичните процеси?

"Лигата на младите избиратели" се появява преди няколко месеца, когато Национален младежки форум , Студентският клуб на политолога и Студентската асоциация за изследване на международните отношения   се обединиха,  за да подтикнат кандидати за народни представители от различните политически партии да дебатират по темите, които вълнуват младите..

публикувано на 27.09.22 в 16:45

Защо децата не могат да развият социални и емоционални умения?

На 27 септември 2022 г. в София стартира международната конференция "Социалното и емоционално развитие на децата в ранна и предучилищна възраст в Европа" . Организатори са Департаментът за "Когнитивна наука и психология“ към Нов български университет и 37-а детска градина "Вълшебство“. Във форума участват психолози и учители от страната и..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

България на картата на високите технологии

Тазгодишното издание на технологичния форум Robotics Strategy Forum 2022 , организирано от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" (PARA), ще проведе на 29 септември 2022г. в София Тех Парк в сграда "Инкубатор“.  Събитието е хибридно и е насочено към развитието на индустриалните иновации и високите технологии у нас, както и към пътя за..

публикувано на 27.09.22 в 10:28

Проф. Шефкет Памук – специален гост на научна конференция в Карлово

Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви“, Центърът за стопанско-исторически изследвания и  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ организираха едно от най-значимите научни събитие на годината – международна научна конференция, което се проведе в Карлово на 23 и 24 септември със заглавие "Дилеми на развитието“. Град Карлово събра най-изявените..

публикувано на 27.09.22 в 09:20

Доц. Соня Алексиева: Ускорената дигитализация на туризма е добрата новина от пандемията

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември. През месец септември 1979 г. в Torremolinos, Испания – на третата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към Обединените нации се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се поставя през 1980 г...

публикувано на 27.09.22 в 09:15