Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 464

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков.

Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура.

В творчески план художничката е първата, която използва техниката за рисуване с маслени бои и с пръсти. Зара Мащенко е българска художничка, известна като "Кралицата на цветята". Родена е на 16 ноември 1936 г. в гр. София. Завършва Държавното хореографско училище, специалност "Балет", но съдбата ѝ определя съвсем различно бъдеще. Всичко се променя през 80-те години на XX век в Киев, Украйна, в периода, когато е омъжена за известния руски кинорежисьор Николай П. Мащенко ("Пътят към София").

Художничката има над 5000 картини. Реализирала е над 70 самостоятелни изложби в България и в чужбина – Австрия, Германия, Франция, Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Бразилия, Русия.

За мистичната връзка на Зара Мащенко с изкуството, за украинските сюжети в живота ѝ и за отражението на войната в Украйна върху фамилията – разказва като на кино режисьорът Виктор Тръпков.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет..

публикувано на 27.09.22 в 16:35

"Любов на стативи" отбеляза годишнина с изложба

Обща изложба под наслов "Любов на стативи – 1 година заедно" се откри в столичната галерия "Heritage". Талантливите автори, обединени в творческата група "Любов на стативи", представят различни стилове и техники, а изложбата ще продължи до 5 октомври. Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи изложбата за "Артефир" в звуковия файл. Чуйте повече..

публикувано на 27.09.22 в 15:45

Настъпи Рош Ашана – еврейската Нова 5783 година

"Рош Ашана" се превежда като "главата на годината". Този път празникът започна вечерта на 25-и и продължава до 27-и септември, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от утрото, а от залез слънце. Нова година, или Рош Ашана, е в първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото..

публикувано на 27.09.22 в 15:15

Нови погледи към керамиката

Галерия "Васка Емануилова", която е филиал на Софийската градска художествена галерия, представя една знакова, изключително стойностна изложба, назована "Керамиката. Субстанциия. Фигура. Поле". Експозицията е съвместен проект на галерията и специалност "Керамика" към Националната художествена академия и фокусира най-вече върху възможностите на този..

публикувано на 27.09.22 в 14:35

Започва фестивалът на уличното изкуство 6fest в Пловдив

Започва 12-ото издание на фестивала на уличното изкуство 6fest в Пловдив. Изданието е насочено към музиката. В ролята на улични музиканти ще видим популярни имена от българската поп и джаз сцена, както и местни формации, включително младежки или в специфичен жанр като класическата барокова музика. Участие ще вземат различни съвременни изпълнители и..

публикувано на 27.09.22 в 14:33