Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Папазов - Ибряма е носителят на "Аполон Токсофорос" 2022

Снимка: Таня Димова

"Трябва да се свири със сърце, иначе нищо не става", казва Иво Папазов - Ибряма. Седнал на метри от Амфитеатъра в стария Созопол, където репетицията за нечуваните истории на краля на кларинета предстоят да зазвучат пред публиката на "Аполония" 2022, той разказва за музиката, която ще живее в него, докато е жив.

На същата тази сцена Ибряма получи тазгодишната награда "Аполон Токсофорос" за принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница. Тя обаче не го интересува, важно му e уважението на хората. За него работи цял един 70-годишен живот.


Именно живота отпразнува новаторът на балканското инструментално свирене. Но не сам, а в компания, както повелява всеки празник – оркестър "Тракия", гласът на България Петя Панева и публиката, на която Ибряма посвещава всяка награда. А скоро го очаква най-голямата такава, макар още да не издава коя е точно тя.

Ибряма не се съобразява с нищо, само с музиката. Тя не го оставя на мира, а той все така иска да ѝ дава всичко, което може. За него тя трябва да се развива и да привлича хората, особено младите. В това той също е новатор. Музикантите му го следват, а той не спира да изненадва всички, най-вече себе си. Впуска се в неизвестното с кларинета си и оставя усещането му за музика да го води. Винаги всичко се решава в момента, в който стъпи на сцената, където е на друг свят. Там преценява публиката и музикалната история започва да се лее, точно като песен. Песен, изсвирена от Ибряма, която звучи като никоя друга.


Според виртуозния кларинетист за музиката няма граници, още по-малко за него самия. Той я обича и ѝ е отдал живота си, а публиката, която ѝ се наслаждава, обича него. Хорото, което се изви в края на концерта му на Празниците на изкуствата, и енергията, с която се заредиха хората, хванати за него, говорят за това по-красноречиво от всяка дума.

И все пак и думи трябват, поради тази причина в звуковия файл Иво Папазов казва защо няма нужда от награда, но я приема с чест. Отново заради публиката и в името на музиката. На фон звучи точно тя – музиката на Ибряма, която движи, зарежда и преобразява. Чуйте.

Снимки: ФС на Празници на изкуствата "Аполония"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40