Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юлиaна Николова за значението, смисъла и съдържанието на законите

Снимка: old.europe.bg

Юлиaна Николова е позната на медиите. Често срещаме нейната позиция по значими обществени проблеми, изразена в статии и интервюта. Популярността ѝ не е случайна, а както се казва "изработена" в усилията на една кариера, случайно или не, обвързана с политическата турбулентност на времето ни. 

Юлиaна Николова е зам.-министър на промишлеността в правителството на Иван Костов, член на основния преговорен екип по присъединяването на България към ЕС, през 2006 година е кандидат за вицепрезидент заедно с Неделчо Беронов, директор на Европейския институт, а към настоящия момент директор на портал "Европа".

Разговорът трябваше да започне от там какво е мястото на жените в политиката, има ли политика за жени и политика за мъже и все още ли политиката е мъжка е работа. Вместо това, през калейдоскопа на спомените за промените и динамиката на 90 години на миналия век, за вихроносните събития, които изискваха бързо израстване от политиците и обществото, достигнахме до важната тема за значението, смисъла и съдържанието на законите. Една от най-големите грешки по пътя на промяната е намаляването на качеството на законодателните текстове и постепенното установяване на неуважително отношение към правото. Неусетно тези дефицити са дали трайно отражение върху структурата на обществото и резултатите от това можем да видим в липсата на усилени дебати с уважение към позицията на другата страната, в все по-намаляващата роля на лидерите в обществото, в липсата на същински авторитети в политиката, в нарастваща роля на "по-лесната практика", на отлагането на сложните решения и приемането на компромисни, временни (но трайни) такива.

Разбира се жените имат своето място в политиката, но то не трябва да става на квотен принцип, а при справедливо отчитане на компетентността. И разбира се жените ще имат място тогава когато стереотипите бъдат преодолявани по-лесно.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Тестови полет“ – защо преживяването е уникално?

Какво означава "тестови полет" и има ли общо между него и взаимоотношенията между хората? В интервюто за БНР Бонка Бензарова, дългогодишен служител на Летище София, споделя своите впечатления от първия си тестови полет и разглежда аспектите, които са я впечатлили най-силно. Тя описва чувството, което изпита по време на полета, като "уникално “...

обновено на 06.06.23 в 09:15
Румен Карамихалев

Как да направим живота си еко(логично) и ико(номично) възможен?

Как  може да направим живота си по-лесен, по-евтин и по-екологичен? Как да запазим връзката на човека с природата – в „Нашият ден“ разказва Румен Карамихалев . Той е бизнесмен, собственик на дом, който е хем екологичен, хем икономичен. През последните години все повече говорим за  екология  и необходимостта да се съобразяваме с нея, но нейният..

публикувано на 06.06.23 в 08:25

Пол и календар

С това заглавие правим намигане към книгата на философа-хулиган Ото Вайнингер – "Пол и характер", от чието издаване и от смъртта на чийто млад автор (самоубива се на 23) се навършват 120 години. Говорим най-вече за промяната на схващанията за ролята на брака и половете през вековете. Разсъждаваме и въз основа на новоизлязлата книга на професор Николай..

публикувано на 05.06.23 в 17:13

Родовата история оживява: Кристина Палазова и нейните разкази

Разговорът в днешното издание на Terra Култура е посветен на родовата памет. В предаването "Нашият ден" гост е Кристина Палазова, разследващ полицай с опит от близо 20 години. Освен това тя е и автор на сборника "Разкази от корена". Това е нейната първа книга, посветена на родовата памет, а самата Кристина е потомка на Каишевия род, с чието име се..

обновено на 05.06.23 в 14:42
Жена оглежда разрушения си дом в околностите на Одеса, юни 2022 г.

Д-р Евлоги Станчев: Украйна: Само Путин ли е виновен?

Д-р Евлоги Станчев, от Института по Балканистика на БАН, сподели своите виждания и прогнози по актуални теми в ефира на "Нашият ден". Той изрази очакванията си към развитието на ситуацията в Русия, прогнозирайки възможност да се появи недоволството сред руснаците и етническите общности в страната . Д-р Станчев подчерта още, че недоволството..

обновено на 05.06.23 в 12:31