Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има или България своя коронован ангел?

Царица Елеонора Българска за която България е "родината на душата ми“

Портрет на царица Елеонора от  Георги Евстатиев, 1908 г.Пътуваме по правата на времето, благодарение на архивите, които са живи. И точно днес задаваме въпроса има ли България своя коронован ангел?

На 12 септември се навършват 105 години от кончината на царица Елеонора Българска, принцеса Елеонора Ройс фон Кьостриц, втората съпруга на цар Фердинанд I , работила като милосърдна сестра на фронта и известна с благотворителната си дейност. Тя  е родена през 1860 г.

 През 1899 г. в България от този свят си отива Мария Луиза, съпругата на княз Фердинанд, която оставя и четири деца сирачета. Българският княз не крие, че търси нова спътница в живота си и през 1907 г. се среща  германската благородничка Елеонора. Любопитно е, че се венчават два пъти, поради религиозните различия, след което се отправят към България. Скоро след пристигането си Елеонора започва активно да участва в дейността на Българския червен кръст както и на значителен брой за онова време благотворителни организации. По нейно настояване в България са създадени институти за глухи и слепи деца. Особено интересно е, че царица Елеонора Българска се посвещава на опазването на българската култура. Тя отделя време и се заема с възстановяването на църквата в Бояна, която днес е в списъка на ЮНЕСКО и едва 42-та културна световна забележителност призната като изключителна ценност за планетата.

През пролетта на 1912 г. жителите на Бояна искат да съборят храма. Те знаят, че  църквата е много стара, но се нуждаят от нова и по-голяма църква, която да побира хората, които живеят там. Това, което спасява Боянската църква е едно триредово перлено колие с цвят пепел от рози. Когато разбира какво се канят да направят жителите на Бояна, неговата притежателка, втората съпруга на цар Фердинанд – царица Елеонора, го продава. С парите тя купува друг парцел, на който жителите да строят нов храм. Отново с лични средства тя кани реставратор, който да върне блясъка на Боянската църква.

През първата световна война царицата заминава да фронта и по примера на Флорънс Найтингейл, започва да работи като милосърдна сестра. Именно Елеонора Българска връчва знамето на Македоно-одринското опълчение, което смело се включва в боевете. През 1912 г. на нейно име е кръстен 24-ти черноморски полк.

Есента на 1917 г. е свързана с данни за тежко заболяване на царица Елеонора. И въпреки усилията на лекарите именно на 12 септември в двореца Евксиноград тя отпътува от този свят. Тленните ѝ останки са положени край Боянската църква. Църквата, която тя спасява за поколенията и днес за България и света. Какви са историческите факти от този момент нататък, ако пътуваме заедно със съдбата на царица Елеонора Българска ще преминем към съдбата на България и промените с социално-икономическия строй.

Ето какво разказва  Христо Огнянов, публицист и културолог в интервю направено от историка Бойко КиряковЗаписът е от 20 юни 1992 г. и се съхранява в "Златния фонд" на БНР. "Моя милост, трябва да отиде да види Бояна. Изчака ни Трифон Анчев. Той ни разведе и интересно, познавам Бояна от голямата книга за българските икони на ЮНЕСКО. Но, аз го питах, тук някъде беше гробът на Елеонора. Тогава беше някак отвън. Стояхме там и той каза ето тук е бил гробът на  Елеонора. Няма го, изчезнал. Ще гледаме да го възстановим".

Разказ на Христо Огнянов съхранен в "Златния фонд" на БНР можете да чуете в звуковия файл. 

 Дългогодишният библиотекар на Рилския манастир Стоян Бахчеванджиев разказва, че шест годишен става свидетел на погребението на царица Елеонора. Записът е от 23 март 1993 г. Той си спомня, че: "Когато почина втората жена на Фердинанд, царица Елеонора реши, че нейното погребение трябва да се извърши в Боянската църква. И от двореца до Боянската църква има кортеж от граждани, които отиваха да я изпроводят до последното ѝ жилище. Аз бях към шест годишен.През 1961 г. имало някакво нареждане. Извадили останките и те са били погребани в Боянските гробища. Това зная от сегашния управител на църквата Трифон Анчев Трифонов".

Разказ на Стоян Бахчеванджиев, съхранен в "Златния фонд" на БНР можете да чуете в звуковия файл. 


Къде е истината 105 години след смъртта на царица Елеонора Българска, оставила една добра ласка за България с благотворителната си дейност и съхранила със своето отношение и дейността си Боянската църква за поколенията? 

"От южната страна на Боянската църква е гробът на царица Елеонора. Тя е погребана тук по нейно желание. Нейният принос за Боянската църква е безспорен. Царица Елеонора оценява безценното богатство на стенописите в църквата и кани чуждестранен реставратор, като заплаща неговото посещение и престоя му тук с лични средства“, споделя в "Нашият ден“  Станимира Дойчинова, уредник на Боянската църква "Св. Никола и св. Пантeлеймон"  - филиал на Националния исторически музей. 

В края на юни 2021 г. с усилията на реставратора от Националния исторически музей Йоан Донов, гробът на царица Елеонора е възстановен в целия му блясък.

В  звуковия файл можете да чуете целия разказ на Станимира Дойчинова.

Снимки: ДА "Архиви", Wikipedia, stolica.bg
По публикацията работи: Наталия Маева
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София.Домакин на инициативата ще бъде Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа,..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24