Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 14 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 53 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с музикантите от група "Терпентина" – Иван Юруков, Николай Димитров Коки, Стоян Божкилов и Мартин Стоянов. Иван и Коки са и професионални актьори, а Стоян – талантлив художник. Ще разкажем за историята на групата, за предстоящия им концерт заедно с група "Ревю" на 16 септември, за албума, който подготвят и който ще носи името "Носталгия". Ще поговорим и за други две важни събития, които обединяват гостите в студиото – театрално-музикалния пърформънс "Частот колекция", вдъхновен от поезията и песните на Митко Воев от Нова генерация, както и за пълнометражния режисьорски дебют на Иван Юруков в киното – филма "До последния каприз". Музикантите ще носят и инструментите си в студиото, така че ще можем да ги чуем да свирят и пеят на живо. В минутите след 1:40 ще прозвучи първото за новия сезон издание на рубриката "Запомнете това име", подготвено от актрисата Весела Бабинова.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Пиеси от албумите "Motions and Emotions" от 1969 г. и "A Royal Wedding Suite" от 1981 г. на канадския джаз пианист Оскар Питърсън.
Оркестратори: Клаус Огерман и Рик Уилкинс.
Гост музиканти: Сам Джоунс (бас), Боби Дърам (барабани) и Бъки Пицарели (китара).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно етно, самба и боса нова от слънчева Бразилия. С участието на: Мариса Монте, Антонио Нобрега, Кларис Асад, Мартиньо да Вила и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петко Радев, Жечка Сланинкова, Антонина Банева, Кръстьо Димов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Малки жабeшки истории – Жабешки буквар" от Йордан Радичков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Копче за сън" от Валери Петров

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: среща с Ясен Пеев и неговата нестандартна лятна ваканция: тийнейджър на 15 години, който открива себе си чрез свиренето на акордеон, а негов съветник е акордеонистът от улицата, чиято музика го разбужда от малък.
• Обзор и коментар на водещата.
Противопожарна безопасност и защита на населението: предизвикателства и смисъл с днешна дата – с участието на комисар Любомир Баров, зам.-директор на Столична пожарна и Ясен Цветков, председател на Асоциацията на доброволците в България, експерт по гражданска защита към Центъра за образователни инициативи.
• Разговорът: Време за аутсайдери или от коя страна е лудницата: разговор за лечебните форми на изкуството и експерименталните текстове за театър в очакване на премиерата на "Аутсайдер" на театър "ЗОНГ" – с участието на режисьора Боян Арсов, драматурга Дина Маркова и актрисата Мартина Кръстева.
• Минути на редактора: Детският сън и значението му за децата - защо според проучванията българчетата получават по-малко сън и как се отразява това на пълноценното им развитие – разговор с консултантите по детски сън Мария Йонова и Никол Ангелова.
• Защо спорът за електронните и хартиени рецепти се превърна в тема номер едно за здравеопазването? – различните гледни точки
• Училищното здравеопазване и телемедицината – репортаж от представянето на пилотния проект за въвеждане на телемедицина, реализиран в 55 СУ в Столицата
• Имунната система през есенно-зимния период на годината – съветите на имунолога

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Емблематичната българска банда Остава отбелязва 30 години на музикалната сцена с нов шести студиен албум и два големи концерта в Античен театър, Пловдив и в Зала 1 на НДК, София – Свилен Ноев и Георги Георгиев от групата разказват повече за събитията и представят нова музика;
• В края на лятото, "както никога преди", Мария Мутафчиева възпява "спомен за нашето лято" в новия си сингъл "Говори ми";
• В началото на новия музикален сезон, Тони поднася поредната си нова песен "Ела и ме спаси";
• Група SEVI с официална премиера на новата си съвместна песен  "Drowning" с Johnny Gioeli, познат като гласа на Hardline и Axel Rudi Pell;
• Популярният диджей и продуцент – Dian Solo, обединява сили с кубинската певица Dolores Estrada за нов летен хит, който да ни топли и през зимата - "La Rumba";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Българската наука и култура на Антарктида. Разговор с проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова за новоизлязлата книга "Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия" и предстоящата 31-ва българска експедиция на Ледения континент.
• Премиера на "Балкански синдром" от Станислав Стратиев в Русенския драматичен театър "Сава Огнянов". Разговор с актьора Мариан Бачев, изпълнител на главната роля.
• Актьорът Деян Донков за премиерния спектакъл  "Антигона" от Жан Ануи в Плевенския драматичен театър "Иван Радоев".
• Литературен хумористичен конкурс "Каунь" 2022 в Хасково. Разговор с писателя Весел Цанков след приключването на тазгодишното издание.
• Пианистката Венета Нейнска с покана за предстоящия фестивал "Мотив" с концерти за камерна музика в подкрепа на благотворителни каузи за български музиканти.
• "Парчета огледална реалност" – изложба дигитална графика на български художници в галерия-книжарница "София прес". Среща с художника Илиян Урумов, куратор на проекта.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Избрано от архива на предаването
Музикалните партньорства на пианиста Людмил Ангелов.
Звучат записи от концерти на нашия обичан интерпретатор и вдъхновител на забележителни музикални събития, осъществени през различни години с квартет "Димов", оперните певици Александрина Пендачанска, Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Ина Кънчева, виолиста Румен Цветков, цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази и Лана Тротовшек.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Кръстът – един от най-величествените символи в цялата история
Как така две парчета дърво, закрепени едно за друго, се превръщат в един от най-могъщите символи на света? Как така кръстът, отъждествяван с позора, защото е служел за наказване на престъпници, предатели и страхливи врагове, хванати в плен, става символ на светлината и вярата?
"Въздвижение на Светия кръст" е един от най-важните празници в християнството, но превръщането на кръста в символ е също така забележителен исторически процес, обгърнат с митове и тайни. За тези тайни, за битката на бъдещия император Константин Велики с Максенций и видението на Константин за кръста, за майка му Елена и пътуването й до Божи гроб, за Кръста в Лозенец и за храма "Въздвижение на Светия кръст", както и за съответния празник "Кръстовден" днес говорим с професор Александър Николов, шеф на катедра "Стара и средновековна история" в СУ, с професор Александър Билярски от Българска академия на науките, с протоиерей Божидар от столичния храм "Въздвижение на светия кръст".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Петра Талева
Тайнствените обиталища – 2 част: Мисионис
Мисионис е древен български град, посочен три пъти в книгата "Развлечение на копнеещия да преброди страните" на арабския учен Ал-Идриси. Местоположението на Мисионис съвпада със средновековен български град, на 7 километра от град Търговище, в Преславската планина, познат в района като Крумово кале. Събеседници в предаването са археолозите Ангел Конаклиев и проф. Николай Овчаров, и диригентът Йордан Камджалов, родом от Търговище.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Документалният филм "Нямаш място в нашия град" на режисьора Николай Стефанов и обществените кризи, които стоят зад историята на няколко футболни фена от бившия индустриален колос Перник – поглед към сътресенията от последните 3 години през живота на запалянковците след края на една мечта.
• За втори път в десетилетната си история Венецианският филмов фестивал даде "Златен лъв" на документален филм – "Цялата красота и кръвопролитието" на американската режисьорка Лора Пойтрас. Христо Христозов, член на журито на Мрежата на независимите европейски кина с впечатления и коментари за 79-ият Венециански международен филмов фестивал.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Насладете се на качествен, разнообразен уърлд от Южна Америка – Бразилия и Аржентина. Сред участниците – алтернатив-уърлд групите "Кабруера" и "Криоло", Лукас Сантана, талантливите уърлд и R&B изпълнителки Сеу и Ванеса да Мата, Мариса Монте, Сеу Жоржи, уърлд-рапърът Бето Виларес, динамичните "Ла Йегрос", електро-уърлд музикантът Аксел Кригер, Каетано Велозо и др.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от Варна – концерт от есенната програма на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Свири Бароковият оркестър на Хелзинки с диригент и солист Аапо Хакинен (клавесин) и солисти Марио Хосен (цигулка) и Река Силвай (цигулка). В програмата: творби от Й. С. Бах, К. Ф. Е. Бах и Андреас Кирхоф.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Третият сезон на доброволческото състезание на училищата "Купата на героите" започва на 15 септември с първия "Свободен час" през тази учебна година. Къде един ученик може да бъде доброволец и да помага на хората, животните и природата около себе си? Как доброволчеството се превръща в активизъм? И имаме ли наистина силата да променим нещата, които не харесваме? За това ще говорим в "Аларма" с Наталия Иванова  и Галина Безлова от TimeHeroes – организатори на събитието и Десислава Димитрова от колектива "Феминистки мобилизации", които организират протести срещу домашното насилие и събития с фокус върху правата на жените и момичетата.
• А сега внимавайте: информация за концерта на Содом, Ера и Милена 30 години след първия концерт на Содом в България

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
Класически хитове и песни от забавния жанр в транскрипция за вокални групи и хорове. Изпълнители са германските вокалисти от Slixs, британците от The King’ Singers и Voces8, и американският хор Conspirare със записи от албума A Company of Voices, с номинация за Grammy.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 5 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

обновено на 04.07.24 в 16:56

Четвъртък, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Среща с един прекрасен млад фламенко-джаз тромпетист, Давид Пастор. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 03.07.24 в 08:05

Сряда, 3 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Завършваме "цирковата" серия в джаза с "цирковия" албум на китариста Нюен Ли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 02.07.24 в 16:58

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15