Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 27 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Родителска среща", разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Чедомир Илич и "нишвата джаз сцена от Ниш" – представяне на албума "Проба/грешка" на квартета Jayus Jazz и по-широк разговор за физиономията на джаза по нашите земи.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Изпълнения на Fabia Mantwil

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате традиционни песни и мелодии от Перу, Венецуела и Боливия. Изпълнители – Рикардо Хонас, "Серената Гаянеса", "Лос Рупай", Патрисия Салас и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Дунав", Николай Найденов, Снежана Витанова, Георги Германов, Бойка Присадова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Арестуваните каменни статуи", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Лъжливият мишок" от Ервин Лазар

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота
• Издателят Юлиана Томова – кои са темите на деня за екипа от хора, отварящи пред нашата аудитория вратата към чуждите културни достижения?
• Преди изборите и в тревожни за икономиката ни времена – какви са поуките от стопанската история и икономическото ни развитие през различните исторически периоди и кои са дилемите пред сегашната ни икономика? Поводът: международната научна конференция, организирана от Центъра за стопанско-исторически изследвания, фондация "Евлоги и Христо Георгиеви и Великотърновския университет
• Разговорът: С Жаклин Вагенщайн – издател и куратор, един от Българските посланици на културата за 2021-ва година.
• Времето на редактора: Истории от Великотърновския театър като вдъхновение за документален филм. Разговор на Мартина Кръстева с авторката на филма "Частица театър", младата режисьорка Цветелина Марева.
• Образованието влиза в час
На 27 септември 2022 Международна конференция на тема "Социалното и емоционално развитие на децата в ранна и предучилищна възраст в Европа". Какво още предстои на събитието, в което ще вземат участие множество специалисти, детски учители, психолози и др. от цялата страна?  
Разговор с гл. ас. д-р Надя Колчева, департамент "Когнитивна наука и психология", НБУ
• "Говори бъдешето": Лигата на младите гласоподаватели. Как и защо три младежки организации се обединиха, за да подтикнат кандидати за народни представители от различните политически партии да дебатират по темите, които вълнуват младите хора.
Разговор с Диан Генов, председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения
• Да учиш и живееш в САЩ за една година още като ученик. Стипендиантската програма YES, даваща възможност на младежи в 9 и 10 клас да се потопят в американските образование и култура.
Разговор с Кристиян Найденов от Американския съвет за международно образование и бивш участник в стипендиантската програма

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Гостува ни бардът Красимир Първанов от "Точка БГ" с новия си албум "Тази любов"
• Изкуствоведът Дочка Кисьова представя обща изложба "Любов на стативи" в галерия "Heritage" (26 септември – 1 октомври)
• "Керамиката. Субстанция/фигура/поле" в галерия "Васка Емануилова" – разговор с проф. Божидар Бончев
• Разговор за издирването на интернираните в чужбина българи по времето на Втората световна война- инициативата е на журналиста Максим Божилов. Той живее и работи в Канада, където издава вестник "Български хоризонти" и има предавания на български език. –от миналия вторник, неизлъчено
• В Израел отбелязват Рош ашана, еврейската Нова година – репортаж на Весела Райчинова
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите
Поздравителен концерт

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Страх по български и по испански – съпоставително изследване на българската и испанската идиоматика, свързана със страха – гл. ас. Боряна Кючукова-Петринска
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: д-р Никола Василиади и техническото образование в България

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Росица Панайотова
Домашните любимци: Екзотичните питомци у дома
Какво би трябвало да знаят за терариумите и тераристиката влюбените в екзотиката хора, които биха искали да отглеждат в къщите си влечуги, земноводни, змии, паяци и други атрактивни, но недолюбвани от мнозина създания, родени в джунглата и живеещи в екстремни природни условия? Как могат повече от приятно да изненадат със своето поведение и способности слуха и зрението на своите стопани т.нар. "амбистоми" и някои тропически насекоми? Защо невестулката и земеровката, наред с декоративното виетнамско прасенце могат да се окажат сред най-трудно отглежданите от човека в неговия дом, животни? И с какви странни моди за опитомяване на дивата фауна в домашни условия, са свързвани редица ексцентрични звезди от артистичния свят в миналото на Холивуд?
Гостуват золозите Стоян Лазаров и Николай Симов от Националния природонаучен музей при БАН и Димитър Веселинов – един човек, извървял еволюцията от времето, когато е отглеждал рекордните около 50 животински вида с различни размери на площ от 12 квадратни метра в дома си до днес, когато му стига преклонението пред живота в неговата естествена среда.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Киното днес: привличане и образоване на нови публики - разговор с участниците в едноименната дискусия, организирана в рамките на 40-ото издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна:
• Камен Балкански от Бюро "Творческа Европа МЕДИА" – България;
• Ралица Асенова, съосновател на Сдружение "Арте Урбана Колектив" и координатор на CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи;
• Христо Христозов, програмен директор на Дом на киното – София.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
Предаване, посветено на проф. Богомил Стършенов и неговата 95-годишнина, която се навърши през 2021 година.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Lamp Of(f) – българско-италиански авангарден джаз от Грьонинген – българска концертна премиера на проекта в рамките на "Аларма Пънк Джаз" – пряко от клуб Singles в НДК.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
водещи: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Части из операта "Галантната Европа" от Андре Кампра (17 век); песни от репертоара на Жорж Мустаки, Георги Минчев, Елтън Джон, "Щурците", Милена, дамската група "Сайе".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10