Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вторник, 27 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Родителска среща", разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Чедомир Илич и "нишвата джаз сцена от Ниш" – представяне на албума "Проба/грешка" на квартета Jayus Jazz и по-широк разговор за физиономията на джаза по нашите земи.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Изпълнения на Fabia Mantwil

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате традиционни песни и мелодии от Перу, Венецуела и Боливия. Изпълнители – Рикардо Хонас, "Серената Гаянеса", "Лос Рупай", Патрисия Салас и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Дунав", Николай Найденов, Снежана Витанова, Георги Германов, Бойка Присадова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Арестуваните каменни статуи", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Лъжливият мишок" от Ервин Лазар

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота
• Издателят Юлиана Томова – кои са темите на деня за екипа от хора, отварящи пред нашата аудитория вратата към чуждите културни достижения?
• Преди изборите и в тревожни за икономиката ни времена – какви са поуките от стопанската история и икономическото ни развитие през различните исторически периоди и кои са дилемите пред сегашната ни икономика? Поводът: международната научна конференция, организирана от Центъра за стопанско-исторически изследвания, фондация "Евлоги и Христо Георгиеви и Великотърновския университет
• Разговорът: С Жаклин Вагенщайн – издател и куратор, един от Българските посланици на културата за 2021-ва година.
• Времето на редактора: Истории от Великотърновския театър като вдъхновение за документален филм. Разговор на Мартина Кръстева с авторката на филма "Частица театър", младата режисьорка Цветелина Марева.
• Образованието влиза в час
На 27 септември 2022 Международна конференция на тема "Социалното и емоционално развитие на децата в ранна и предучилищна възраст в Европа". Какво още предстои на събитието, в което ще вземат участие множество специалисти, детски учители, психолози и др. от цялата страна?  
Разговор с гл. ас. д-р Надя Колчева, департамент "Когнитивна наука и психология", НБУ
• "Говори бъдешето": Лигата на младите гласоподаватели. Как и защо три младежки организации се обединиха, за да подтикнат кандидати за народни представители от различните политически партии да дебатират по темите, които вълнуват младите хора.
Разговор с Диан Генов, председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения
• Да учиш и живееш в САЩ за една година още като ученик. Стипендиантската програма YES, даваща възможност на младежи в 9 и 10 клас да се потопят в американските образование и култура.
Разговор с Кристиян Найденов от Американския съвет за международно образование и бивш участник в стипендиантската програма

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Гостува ни бардът Красимир Първанов от "Точка БГ" с новия си албум "Тази любов"
• Изкуствоведът Дочка Кисьова представя обща изложба "Любов на стативи" в галерия "Heritage" (26 септември – 1 октомври)
• "Керамиката. Субстанция/фигура/поле" в галерия "Васка Емануилова" – разговор с проф. Божидар Бончев
• Разговор за издирването на интернираните в чужбина българи по времето на Втората световна война- инициативата е на журналиста Максим Божилов. Той живее и работи в Канада, където издава вестник "Български хоризонти" и има предавания на български език. –от миналия вторник, неизлъчено
• В Израел отбелязват Рош ашана, еврейската Нова година – репортаж на Весела Райчинова
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите
Поздравителен концерт

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Страх по български и по испански – съпоставително изследване на българската и испанската идиоматика, свързана със страха – гл. ас. Боряна Кючукова-Петринска
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: д-р Никола Василиади и техническото образование в България

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Росица Панайотова
Домашните любимци: Екзотичните питомци у дома
Какво би трябвало да знаят за терариумите и тераристиката влюбените в екзотиката хора, които биха искали да отглеждат в къщите си влечуги, земноводни, змии, паяци и други атрактивни, но недолюбвани от мнозина създания, родени в джунглата и живеещи в екстремни природни условия? Как могат повече от приятно да изненадат със своето поведение и способности слуха и зрението на своите стопани т.нар. "амбистоми" и някои тропически насекоми? Защо невестулката и земеровката, наред с декоративното виетнамско прасенце могат да се окажат сред най-трудно отглежданите от човека в неговия дом, животни? И с какви странни моди за опитомяване на дивата фауна в домашни условия, са свързвани редица ексцентрични звезди от артистичния свят в миналото на Холивуд?
Гостуват золозите Стоян Лазаров и Николай Симов от Националния природонаучен музей при БАН и Димитър Веселинов – един човек, извървял еволюцията от времето, когато е отглеждал рекордните около 50 животински вида с различни размери на площ от 12 квадратни метра в дома си до днес, когато му стига преклонението пред живота в неговата естествена среда.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Киното днес: привличане и образоване на нови публики - разговор с участниците в едноименната дискусия, организирана в рамките на 40-ото издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна:
• Камен Балкански от Бюро "Творческа Европа МЕДИА" – България;
• Ралица Асенова, съосновател на Сдружение "Арте Урбана Колектив" и координатор на CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи;
• Христо Христозов, програмен директор на Дом на киното – София.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
Предаване, посветено на проф. Богомил Стършенов и неговата 95-годишнина, която се навърши през 2021 година.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Lamp Of(f) – българско-италиански авангарден джаз от Грьонинген – българска концертна премиера на проекта в рамките на "Аларма Пънк Джаз" – пряко от клуб Singles в НДК.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
водещи: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Части из операта "Галантната Европа" от Андре Кампра (17 век); песни от репертоара на Жорж Мустаки, Георги Минчев, Елтън Джон, "Щурците", Милена, дамската група "Сайе".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 29 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Петър Манолов Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Новата кубинска вълна в джаза – от Гонсало Рубалкаба до Роберто Фонсека и Ариел Брингес. Гост: Маргарита Борисова. В предаването е..

публикувано на 28.11.22 в 10:14

Понеделник, 28 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Петър Анастасов Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариергард". В последно време популярност в..

публикувано на 27.11.22 в 08:25

Неделя, 27 ноември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Полковник Шабер" от Оноре де Балзак от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Капански  ансамбъл, Валтер Топалов, Карамфил..

публикувано на 26.11.22 в 08:20

Събота, 26 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Младата българска банда "Cool Den", за които всеки албум е шантаво пътешествие ни разкриват своята "Рецепта за розови еднорози". • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която..

публикувано на 25.11.22 в 18:22

Петък, 25 ноември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Палми Ранчев Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Нито една повече!" Защо процентът на жените, претърпели домашно насилие продължава да расте? Кой и как подкрепя жените в риск у нас и какво променят..

публикувано на 24.11.22 в 10:35