Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 19-25 септември

Снимка: СБХ

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 25 септември.

На фотографска изложба, озаглавена РЕАЛНО/ПРИВИДНОРЕАЛНО кани сценографът, илюстратор и дори кинодокументалист Юлиян Табаков, от 28 септември. Как зрителят „дописва изкуството“ и как се размиват границите на документалното – Табаков разказа в предаването "Фотофабрика – факт и фикция" в неделя.

Във Галерия "Синтезис“ се откри изложбата на фотографа Владимир Василев T(h)races. Василев е едно от водещите имена в българската съвременна фотография, но живее във Франция от 2001 г. Заглавието на проекта, по който той е работил повече от 10 години, е игра на думи между географското и историческо понятие за траки и „traces“ (следи). В него той отправя един едновременно личен и документален поглед към България, със смел глас, с тънка ирония, с живи цветове и с надежда.

До 30 септември Галерията на Съюза на българските художници представя четвъртото издание на изложбата "Млади български художници – В началото". Проектът си поставя за цел да подкрепя млади артисти в началото на техния творчески път, да стимулира творчески процеси, да им дава възможност да видят своите творби в галерийно пространство. Изложбите от проекта заемат най-представителните пространства на "Шипка" 6 и зала "Райко Алексиев". В залата са разположени творбите на 20 живописци, както и скулптурата на 11 млади автори, сред които и някои разпознаваеми имена от различни национални изяви. За първа година в този проект има чуждестранно участие – автори от Румъния и Чехия. В „Артефир“ във вторник проф. Станислав Памукчиев, член на журито по селекция на творбите, сподели повече за "Млади български художници – В началото".

От 19 до 28 септември Балкански документален център, съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център, организира филмовия фестивал София ДокуМентал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи дебати в обществото. В програмата тази година има 28 документални филми от България, Европа и света, като след всяка прожекция се провежда дискусия с екипа на продукцията или експерти в областта, която е засегната във филма. На 20 септември в рамките на София ДокуМентал се състоя и българската премиера на филма на режисьора Николай Стефанов „Нямаш място в нашия град“. Документалният филм-наблюдение се фокусира върху футболната агитка на „Миньор-Перник“. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор и за тях това е цел, в която виждат възможност Перник да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град. За идеята и подхода към филма, в сряда събеседник в „Артефир“ беше режисьорът Николай Стефанов.

Балкански театрален фестивал ще се проведе от 24 до 29 октомври в Благоевград. Едни от най-ярките театрални събития от България, Косово и Северна Македония се събират на сцената на Драматичния театър "Никола Вапцаров" – Благоевград. Осем са театралните спектакли, които публиката ще може да види, а фестивалът ще бъде открит на 24 октомври с премиерата на театъра-домакин „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга с режисьор Тея Сугарева-Савова. В „Артефир“ в сряда Маргарита Мачева, директорка на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград, разказа за първия по рода си фестивал в България.

Снимка – СБХ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40