Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

Театър Плюс – нова платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов"

Във фокуса на поредицата "Моментна снимка" е новата платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов", наречена "Театър+ Театър. Текст. Контекст".

В екипа са режисьорите Василена Радева, Катя Петрова, Крис Шарков, Стилиян Петров и драматургът Майя Праматарова.

"Театър Плюс" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Ключова дума на "Театър Плюс" е среща. Среща на екипите със специалисти и хора, свързани с темите на представленията. Изследователските и образователни модули със студенти са част от процеса по време на репетицията и след премиерата. Формират се партньорства с различни учебни и културни институции, както и нови подходи за общуване с публиката.

Първото премиерно заглавие е "Частици жена" от Ката Вебер, постановка на Крис Шарков с участието на Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева. Как се превъзмогва личното страдание, можем ли да съпреживяваме на чуждата болка, как се справяме със страха и скръбта – са сред важните теми на спектакъла. В момента текат последните репетиции и на 7-и и 8-и октомври зрителите ще се срещнат с великолепния екип на представлението. А сред съпътстващите го събития предстоят образователни модули и изложба съвместно с Унгарския културен институт.

Второто заглавие от платформата е "Хоро" по Антон Страшимиров, спектакъл на Василена Радева. Репетициите започват в годината на 150-годишнината на Страшимиров, а премиерата се очаква през януари 2023 година.

Върху прозаични текстове ще се изградят и постановките на Катя Петрова, озаглавена "Разходка с Гогол", и на Стилиян Петров по "Антихрист" на Емилиян Станев.

Съпътстващите прояви на всяко едно от представленията са различни, в пряка връзка със спецификата на материала и идеите на бъдещия спектакъл. Общото са срещите със студенти, зрители и колеги от различни културни институти.

При някои от тези срещи, каквато бе изключително ползотворната работа с д-р Радка Пенчева, завеждащ Музея "Емилиян Станев" във Велико Търново, възникват идеи, които разширяват географията на платформата "Театър Плюс" и тя ще бъде представена не само в София, но и в други градове на България. И така математическият знак "плюс", добавен към думата театър, постоянно разширява значението си, като все повече придобива смисъла за събиране на хора и съвместни програми.

Поредицата "Моментна снимка" завършва с бърз преглед върху няколко театрални фестивала и спектакли от предишни сезони, придобили днес друга актуалност. Акцентира се върху няколко предстоящи събития, сред които премиерата на голямата сцена на Народния театър "Орфей" – авторско представление на Йерней Лоренци и върху серията прояви в "Топлоцентрала", свързани с творчеството на Ромео Кастелучи.

Разговора с драматурга Майя Праматарова чуйте от звуковия файл.

Автор на логото: Николай Димитров Nad

Автор на репетиционните снимки от "Частици жена": Стефан Щерев

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35