Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

Театър Плюс – нова платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов"

Във фокуса на поредицата "Моментна снимка" е новата платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов", наречена "Театър+ Театър. Текст. Контекст".

В екипа са режисьорите Василена Радева, Катя Петрова, Крис Шарков, Стилиян Петров и драматургът Майя Праматарова.

"Театър Плюс" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Ключова дума на "Театър Плюс" е среща. Среща на екипите със специалисти и хора, свързани с темите на представленията. Изследователските и образователни модули със студенти са част от процеса по време на репетицията и след премиерата. Формират се партньорства с различни учебни и културни институции, както и нови подходи за общуване с публиката.

Първото премиерно заглавие е "Частици жена" от Ката Вебер, постановка на Крис Шарков с участието на Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева. Как се превъзмогва личното страдание, можем ли да съпреживяваме на чуждата болка, как се справяме със страха и скръбта – са сред важните теми на спектакъла. В момента текат последните репетиции и на 7-и и 8-и октомври зрителите ще се срещнат с великолепния екип на представлението. А сред съпътстващите го събития предстоят образователни модули и изложба съвместно с Унгарския културен институт.

Второто заглавие от платформата е "Хоро" по Антон Страшимиров, спектакъл на Василена Радева. Репетициите започват в годината на 150-годишнината на Страшимиров, а премиерата се очаква през януари 2023 година.

Върху прозаични текстове ще се изградят и постановките на Катя Петрова, озаглавена "Разходка с Гогол", и на Стилиян Петров по "Антихрист" на Емилиян Станев.

Съпътстващите прояви на всяко едно от представленията са различни, в пряка връзка със спецификата на материала и идеите на бъдещия спектакъл. Общото са срещите със студенти, зрители и колеги от различни културни институти.

При някои от тези срещи, каквато бе изключително ползотворната работа с д-р Радка Пенчева, завеждащ Музея "Емилиян Станев" във Велико Търново, възникват идеи, които разширяват географията на платформата "Театър Плюс" и тя ще бъде представена не само в София, но и в други градове на България. И така математическият знак "плюс", добавен към думата театър, постоянно разширява значението си, като все повече придобива смисъла за събиране на хора и съвместни програми.

Поредицата "Моментна снимка" завършва с бърз преглед върху няколко театрални фестивала и спектакли от предишни сезони, придобили днес друга актуалност. Акцентира се върху няколко предстоящи събития, сред които премиерата на голямата сцена на Народния театър "Орфей" – авторско представление на Йерней Лоренци и върху серията прояви в "Топлоцентрала", свързани с творчеството на Ромео Кастелучи.

Разговора с драматурга Майя Праматарова чуйте от звуковия файл.

Автор на логото: Николай Димитров Nad

Автор на репетиционните снимки от "Частици жена": Стефан Щерев

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Даскалова за спектакъла "Право в очите"

В Драматично-куклен театър "Константин Величков“ - Пазарджик се състоя премиерата "Право в очите" от Весел Цанков и Георги Мамалев. Режисьор на спектакъла е Владлен Александров, сценография Боряна Семерджиева. Двете действащи лица Той и Тя са поверени на Георги Мамалев и Людмила Даскалова. "Импровизирано телевизионно студио, в което неудобните въпроси..

публикувано на 09.12.22 в 17:45

"Артикулат" – звуков пърформанс, генериран от компютър

Звуковата пърформанс инсталация "Артикулат" е дело на четирима музиканти, които чрез аудио-визуална компютърна система пресъздават музиката, генерирана от компютър, на база на техните чувства и мисли по време на концерта, както и на базата на усещанията и емоцията на публиката. Всеки музикант е оборудван със специално устройство за биофийдбек, което е..

публикувано на 09.12.22 в 16:56
Софи Дол, Дарина Маринова и Пия Лейно (от ляво надясно)

Софи Дол и Пия Лейно – гости на Софийския международен литературен фестивал

Французойката Софи Дол и финландката Пия Лейно са специални гости на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда успоредно с Панаира на книгата . Срещата е на 9 декември от 19 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Френската писателка и актриса Софи Дол е в България, за да представи книгата си "В голямата обществена пералня". Преводач е..

публикувано на 09.12.22 в 16:10
Сезоните на живота

"Следи по пътя" – акварел и маслена живопис на Селма Тодорова

След юбилейното си представяне с акварелни творби   във варненската галерия "Графити" през лятото, художничката Селма Тодорова отбелязва 60-ата си годишнина и в София с голяма изложба на акварел и маслена живопис. Юбилейната експозиция "Следи по пътя" се открива тази вечер (9 декември) в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. В нея..

публикувано на 09.12.22 в 13:21

За странната комбинация да си доцент и рокаджия

Да си доцент и рокаджия е странна комбинация . Но Ангел Ангелов-Джендема владее двете си лица еднакво добре .  Той предизвикателно съчетава академичната кариера в езикознанието с бунтарската си музика. Български рок певец или езиковед  Ангел Ангелов-Джендема е много ярка и самобитна фигура. От една страна, той е типичен академичен..

публикувано на 09.12.22 в 13:00