Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неделя, 2 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Седми септември" от Георги Тенев

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Диди Кушлева, Володя Стоянов, Ана Назърова, оркестър "Хоро", Магда Пушкарова, Димитър Богданов, Диляна Колева, Любомир Петов, Кичка Христова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Изгрев разказва историята на художничката и театрална и киногримьорка Татяна Слепцова, която преди три години създава собствена линия органична козметика, лекуваща и възстановяваща кожата. Днес Татяна вече планира създаването и на линия органична декоративна козметика.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
Гостуваме на Националната художествена академия и творческите им ателиета за деца и ученици.
Мария Ландова, организатор на проекта, разказва за вълшебното пространство и заниманията.
Среща с децата-участници. Какво изработват и кое е най-интересно за тях?
Студентите, които влизат в ролята на преподаватели, разкриват какви знания предават на своите "ученици".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Христовият морал
Думите на Христос "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в нещо повече. Съвършенството, което може да се постигне в нашите взаимоотношения, е изразено в Господните думи: "Но вие обичайте и враговете си, и правете добро, и на заем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма и ще бъдете синове на Всевишния." Християнството е начин на живот, в който всеки е отговорен не само сам за себе си, но и за отношенията си към своите ближни. Дори и към враговете си. За нас звучи неестествено да обичаме враговете си, но след като Синът Божи го е поискал от хората, значи е възможно. Надмогнем ли омразата, егоизма и гордостта в сърцето си, ние ще успеем да изпълним тази заръка, с което ще победим и врага в самите нас. Това не значи, че трябва да се съюзяваме с враговете си и да приемаме техните норми на "морал", а да се стремим винаги да проявяваме любов във всекидневните си отношения с хората. Чрез любовта към враговете си се доближаваме към своя Създател, защото "Той е благ и към неблагодарните, и към злите". Заедно с ставрофорен иконом Дончо Александров, председател на варненския храм ”Свети Атанасий” ще се спрем на Христовия морал.
Рубрика какво се случва в християнския свят
Рубрика ни "Християнска поезия” - стихотворението "Дух, разум, мъдрост истина отвеждат” от Стоян Михайловски, в изпълнение на актьора Ириней Константинов

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти
водещ: Зорница Гъркова

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Темата е ФАНТАСТИЧНИЯТ ЧОВЕК.
Хората копнеем по този човек, дори по време на избори очакваме той да дойде – по свят от Иван Рилски, по-умен от Айнщайн, по-хубав от Венера на Ботичели, и да покаже чудеса от геройства, водейки ни към светлото бъдеще.
Фантастичният човек е обект на какви ли не интерпретации във фолклора, митологията, изкуствата, футурологията. Големите фантасти го привиждат и невидим, и безсмъртен, и плуващ като риба в океаните, и пътешестващ между галактиките. Авторите на комикси и филми го привиждат пък или като Леонид при Термопилите, или като Човек-паяк, или като Човек-ракета, като магьосник или Триока врана.
За големите фантасти и техните утопични и антиутопични визии – Станислав Лем, Хъксли, Артър Кларк, Братя Стругацкии, за фантастичния човек на бъдещето говорим с писателя Алек Попов, с театралния режисьор Георги Михалков, с изследователя на фантастичното Николай Генов...
доц. Камелия Спасова от СУ "Св. Климент Охридски".

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
"Хоум офис"

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Специален гост е пиринската певица Кинче Вълчева. С нея разговаряме за творческия ѝ път и представяме първите ѝ записи с Оркестъра за народна музика на БНР.
Георги Илиев дава информация за първото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница".
• Юлия Гатдерова разговаря с народната певица Ива Гидикова и композитора Александър Тодоров за новите им записи и отправят покана за предстоящата промоция на албума "Част от мен".
• Отбелязване на 100 години от рождението на трънската певица Ика Стоянова. Звучи запис от Златния фонд на БНР, в който самата тя разказва за началото на кариерата си и групата "Наша песен". Мили спомени за нея споделя дъщеря ѝ Лиляна Галевска.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
В разгара на напрегнатия изборен ден – два часа мир, спокойствие, светлина и красота с неземния глас на Катлин Батл, бляскавия и виртуозен тромпет на Уинтън Марсалис, прекрасните трели на флейтиста Жан-Пиер Рампал и серия уникални интерпретации на един от най-впечатляващите пианисти на световния концертен подиум, един от най-аплодираните и награждавани съвременни класически музиканти – Лейф Уве Андснес.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Смъртта на Тантажил" от Морис Метерлинк

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Петя Кръстева за Азорските острови
• Наталия Бояджиева за Пънлай в Китай
• Магдалена Гигова – зооприключения в Бахрейн

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт лека класика

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Даниела Найденова
Директно от зала "България" – Заключителен галаконцерт на участниците в XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Новия български университет. С участието на солисти, Софийската филхармония и Найден Тодоров на диригентския пулт.

от 21.10 до 22.00 часа
Концерт – класика

от 22.00 до 23.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Майсторството да създадеш внушение, което прехвърля мост между изображението и въображението. Майсторството да предложиш на зрителя да погледне света през твоите очи - това е темата на предаването, в което ще стане дума за вековните дървета на България, през интерактивния фотографски проект на режисьора Симеон Цончев, за въображаемата културна топография на София през инсталацията на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович и за разрухата в самите устои на обществото през изложбата "Изтезание" на американския фотограф Андрес Серано.

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на: Джон Денвър, Нийл Янг, Йорданка Христова, Селин Дион, Керън Карпентър, Джон Ленън, Валди Тотев, Ел Дебарж, Джордж Дюк.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 7 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Владимир Попов Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с обичания наш актьор Теодор Елмазов, който от няколко години е част от трупата на Държавния сатиричен театър Алеко..

публикувано на 06.12.22 в 17:41

Вторник, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Валентина Радинска Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Стефан Горанов между барабаните в джаза, аналоговите синтезатори и "саундтраците" на любими приказки от детството ни – разговор с..

публикувано на 05.12.22 в 09:13

Понеделник, 5 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Български поети: Таньо Клисуров Автор на подборката: Рада Александрова от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариергард." Гост ще бъде Кристина Маркова. Избирам..

публикувано на 04.12.22 в 08:15

Неделя, 4 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ • "Щом дроздът се обади" от Херберт Бергер • "Шведска стена" от Николай Павлов • "Абсолютното престъпление" от Златомир Златанов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 03.12.22 в 08:25

Събота, 3 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости в студиото: "Urban Grey" представят своя трети студиен албум "Freak Show". • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Албена Велева Скандинавска прогресив..

публикувано на 02.12.22 в 17:43