Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

събота, 1 октомври, от 20 часа

БНР Новини

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото – благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните ѝ превъплъщения. От 20 часа до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна Томова-Синтова.

През октомври 2018 г. в Националната музикална академия се проведе за четвърти път майсторски клас. Осем млади певци се срещнаха и работиха с голямата оперна певица. С всеки един тях госпожа Синтова изработваше в детайли арията, разказваше за ситуацията от операта, в която се явява тази ария, за стила, за времето, припомняше някои забележки на големи диригенти и режисьори, с които е работила, припомняше и свои лични преживявания и трудности, които е срещала, ако арията е била интерпретирана от нея самата. Незабравима седмица не само за активните участници в майсторския клас, но и за всички, които намериха време да бъдат в залата на Академията.

След това настъпи пандемията, но голямата певица не спря да се грижи за своите колеги. Чрез интернет тя работи с оперните певци в софийската опера върху партиите в новите постановки на оперите на Рихард Щраус "Електра" и "Ариадна на Наксос".

По време на този майсторски клас се срещнах с Анна Томова-Синтова, която прие да поговорим за важните срещи и за ролите определили пътя ѝ по най-големите оперни сцени по света. Тази вечер ще ви водят разказите ѝ.

Ще чуете фрагменти от няколко опери на Верди:
• "Дон Карлос", запис от 15 юни 1987 г. – откриване на "Варненско лято" с Варненската филхармония, диригент Иван Маринов;
• "Набуко", запис от 19 януари 1969 г. в Софийската опера с диригент Руслан Райчев;
• "Аида", спектакъл в София от 1979 г., диригент Руслан Райчев;
• "Травиата", запис от 1988 г. с хор и оркестър на Софийската опера, диригент Руслан Райчев;
• "Реквием", от 1984 г. с хор на Софийската опера, Зингферайн Виена и Виенската филхармония, диригент Херберт фон Караян;
• "Танхойзер" на Вагнер от 29 ноември 1983 г. от "Фестивала на оперното и балетно изкуство" в Стара Загора, диригент Руслан Райчев;
• "Евгений Онегин" на Чайковски от 05.06.1975 г. от "Софийски музикални седмици" с оркестъра на Софийската опера, диригент Недялко Недялков;
• "Дон Жуан" на Моцарт от 27 януари 1976 г. спектакъл на Софийската опера, диригент Михаил Ангелов;
• "Тоска" на Пучини от 1995 г. с хора и оркестъра на Старозагорската опера, диригент Димитър Димитров;
• "Сътворението" на Хайдн запис от 1988 г. със смесен хор "Родина", Русе, хормайстор Васил Арнаудов, Фестивален симфоничен оркестър, диригент Емил Чакъров.

Както и фрагменти от две концертни изпълнения:
• "Четири последни песни" на Рихард Щраус, запис от "Мартенски музикални дни", Русе – 31 март 1999 г., със Софийската филхармония, диригент Емил Табаков.
• Рецитал с арии от опери на Рихард Щраус от 1996 г., с оркестъра на Софийската опера, диригент Йохан Арнел.Снимките във фотогалерията са от личния архив на Анна Томова-Синтова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25