Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всеки има своя първи Париж

Алис Димишева разказва за своя

Всеки, посетил поне веднъж френската столица, си има свой Париж, който къта съкровено в сърцето си. Днешната гостенка на "Покана за пътуване" обаче разказва за своя първи Париж. Алис Димишева е ученичка от последния клас на Английската гимназия в София и носител на първа награда от Националния конкурс "Млад писател".

Самоиронията и чувството за хумор на младата дама обагрят своеобразно съвсем пресните ѝ спомени. Те ме подсетиха за един виц: Каква е разликата между Париж и мъжът? Че Париж е винаги Париж. Ами… така си е.

Повече – чуйте в звуковия файл

Снимки: Алис Димишева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на Родопите

Родопите се разстилат между реките Марица и Места, Тракийската низина на север и Беломорска Тракия на юг. Съществуват легенди, според които тук е живял митичният певец Орфей, което обяснява наличието на музикален талант у голяма част от родопчаните, които пеели непрекъснато. Фолклорната музика е само една от отликите, характерни за тази магична..

публикувано на 25.11.22 в 16:45

Високи постижения на учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство

Има една прочута фраза, че никой не е пророк в собствената си страна, и тя като че ли доказва правотата си по отношение на българската наука. У нас съществува и друг парадокс, по силата на който образованието ни е в задълбочаваща се криза, а същевременно имаме учени на световно ниво. Доказателство за това е, че 52-ма учени от Българската академия на..

публикувано на 24.11.22 в 15:35
 Христо Йоцов

Киното е новият начин да се покаже историята

Дванайсетокласникът в Националната гимназия за древни езици и култури е режисьор и сценарист на няколко филма на историческа тема, в които участват негови съученици и учители. Историята и изкуството си делят поравно мястото в плановете му за бъдещето.  Младите хора четат все по-малко и все повече се обръщат към екрана, а киното е много достъпен начин за..

публикувано на 24.11.22 в 14:10

Проектът “Разкриване” търси причините за счупения разговор за климата

Темата за климатичните промени е белязана от противоречия. От една страна, няма правителство или политик, които да не заявят на думи, че вземат присърце въздействието на климатичните промени върху хората и планетата. Но ето например на наскоро провелата се среща за климата COP27 в Египет, най-засегнатите от замърсяването общности нямаха възможност да..

публикувано на 22.11.22 в 09:00
отец Стоян Чиликов

Отец доц. Стоян Чиликов за Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство за Гнездото, в което сме се родили и раждаме с всяко Събуждане и за неговото земночовешко проявление – семейството, разговор в „Познати и непознати“.  Каква е ролята на християнското семейство в отглеждането и възпитанието на днешните деца; какви са предизвикателствата и как да се справи то с тях? Отговор на тези..

публикувано на 21.11.22 в 15:14