Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съседните страни и племена в огледалото на езика ни

Лора Ненкова
Снимка: Весела Кучева

За трудното популяризиране на литературата на съседните ни Балкански държави, за споделените и несподелимите травми на детството и най-близката история, за преживяванията на преводача и навлизането в болезнените реалности на някои художествени текстове.

Лора Ненковска разказва за предизвикателствата на преводаческия труд, и спецификите на превода от сравнително неразпространени езици. Обръща внимание на автобиографичните моменти в произведението и географските понятия като част от тези предизвикателства.

Разговор в "Литературата. Начин на употреба" с преводачката от румънски Лора Ненковска за "Детството на Каспар Хаузер" от Богдан-Александру Станеску.

Снимка – Весела Кучева, изд. Жанет 45

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20

Роман на Людмила Калоянова за три поколения емигранти

Людмила Калоянова е поет, писател и преводач. От 1990 г. живее в САЩ, където защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Автор е на литературно-критическото изследване, което повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век. Издала е две книги с поезия –..

публикувано на 10.09.24 в 09:15
автор: Виктория Губерска-Слеймън

Градски легенди в плакат

Проектът Софианер за трета поредна година предизвиква артистите да покажат своята София. Изобразяването е чрез плакат и графичен дизайн с които творците се опитват да пресъздадат духа на града по модела на списанието "Ню Уоркер". В някой от илюстрациите има носталгия и сантимент към града, а други са изпълнени с хумор и лични преживявания. Кой..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Премиера на поетическата симфония на Роберт Леви

"Това е пълноводна литературна река с определено течение. Тя е своеобразна симфония в стихове, родена в София, на "Кристал", край Рейн, Майн, Дунав, обогатена от ерудиция и всекидневие", пише редакторът Стефан Иванов на най-новата стихосбирка "Симфония Рейн – Майн – Дунав" на Роберт Леви. Утре (10 септември) на Алеята на книгата в София, а в сряда..

публикувано на 09.09.24 в 17:40