Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колекцията" по Харолд Пинтър – въпросът за истината

Заглавието "Колекцията" по Харолд Пинтър задава важни въпроси за човешките взаимоотношения. В центъра на сюжета е въпросът за изневярата и до какво води тя. Въпросите, които задава представлението, са: Колко можем да "колекционираме" в себе си, преди да се пръснем? Как се намира лицето на любовен четириъгълник? Къде е изходът от капана, който е заключен отвътре? Какво си струва да платиш за малко Истина? Изневяра. Кръв. Маслини. В поредицата от сцени между четиримата персонажи се преплитат различни теми. Заглавието реферира към професионалното занимание на образите – като дизайнери:

"Изневярата е и център, и фокус на цялото действие. Фокусирали сме се върху това какво колекционира всеки от персонажите като свое житейско мастерхоби. Разглеждаме колекционирането като натрупване – емоционално, поведенческо. От механизма на натискане, пропукване се занимава нашата версия на пиесата. Истината е основна тема в представлението. Отношението към истината противопоставя един на друг различните персонажи – имаме такъв, който е обсебен от истината, имаме такъв, който се опитва да я скрие по всякакъв начин, имаме такъв, който си играе с истината като пластилин. При Пинтър езикът по-често служи за прикриване на персонажите и случките, отколкото за разкриване."


"Колекцията" е една пиеса за лицата на хората при случилата се изневеря. Истината също е ключов символ в пиесата, тя се изразява по различен начин през различните герои – Джеймс, Били, Хари и Стела. Това е дипломно представление за Невена Николова, за което тя дълго време изследва самата пиеса с актьорите. В края на този процес на работа разбират какво се случва в самата пиеса и какво е важното за нея, което не е ясно само от самия текст. Пинтър като драматург прави обновление на театралния език и търсене на нови пътища за изследване на човешката природа.

Представлението "Колекцията" се играе на 13 октомври и 18 ноември от 18.30 в Нов български университет.

Снимки: Георги Иванов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24