Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Иконите спят" с премиера в Стара Загора

Снимка: dtgeomilev.com

Спектакълът "Иконите спят", посветен на последните месеци от живота на Гео Милев, е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора.

Автор на драматургичния текст и режисьор на постановката е Елица Йовчева.

"Спектакълът не е и не може да бъде историческа възстановка. Това е едно художествено произведение, както и самият текст. То е базирано на хипотези за животите на персонажите, които са включени в текста, и изхожда от действителни събития.

Това, което ние ще направим в този спектакъл, е да надградим идеята за това кой е бил Гео Милев, да го опознаем малко повече като човек – като баща, като съпруг, не само единствено като творец, като публицист, като творец с много ясна обществена позиция. Това, разбира се, ние сме разгледали много подробно. Но това, което ние ще дадем отгоре, е представата за човека Гео Милев, другата му същност – раним, колебаещ се, мечтаещ, обичащ, съмняващ се. И това, според мен, може да се разглежда като голямо вдъхновение за всички нас. Защото ние всички също носим тези две страни – всеки творец се колебае, всеки творец се съмнява. И именно в това е красотата на живота", казва по повод на премиерата режисьорката Елица Йовчева.

Ролята на Гео Милев е поверена на актьора Цветан Пейчев.

В представлението участват още Тони Тончева (в ролята на Мила), Георги Ножделов, Димитър Митев, Цветомир Черкезов, Георги Георгиев, Христофор Недков, Мария Енева.

Сценографията и костюмите са дело на Александра Йотовска, музика – Светослав Димитров.

Премиерните представления на "Иконите спят" са на 19 и 26 октомври на Голямата сцена на Старозагорския драматичен театър.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56
Шандор Мараи

"Свещите изгарят докрай" – роман от думи и истини

Тиха литература, която свети в периферията на шумотевицата – такъв е романът "Свещите изгарят докрай" (1942) на Шандор Мараи – един от класиците на модерната унгарска литература. Мараи е известен като автор на биографичния и социографски роман "Изповедите на един буржоа" (1934), както и на най-изразителната поема на унгарската емиграция..

публикувано на 21.06.24 в 14:56