Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един век българска поезия и музика в спектакъла на Елизабет Марангозова

"Трябва да подхранваме душевността, която всеки от нас носи вътре в себе си, да се грижим за нея и да я изкарваме наяве във всеки един ден, за да може да бъдем вдъхновявани от нашите будители, но и самите ние да действаме будителски на всичко около нас", смята актрисата Елизабет Марангозова. В Деня на народните будители тя и колегите ѝ Александра Лашкова, Бояна Авджиева, Тодор Беров и Явор Гаджев ще хранят душата и ще будят усещанията на публиката в Yalta Club. В 19 часа мястото ще се превърне в дом на един истински празник на будността със спектакъла "България – един век поезия и музика".

На тазгодишния 1 ноември отбелязваме 100 години от първото честване на Деня на народните будители, затова и спектакълът на Елизабет Марангозова ще отдаде почит на българската поезия и музика през това столетие. Той представлява едно пътешествие през десетилетията на ХХ и ХХI век.

Поетично-музикалните етюди, изпълнени от актьорите в представлението, ще включват стихове на поетите Александър Секулов, Борис Христов, Добри Жотев, Камелия Кондова, Яна Язова и други, които ще бъдат изненада за публиката. В симфония с тях ще звучи и пъстър букет от музикални произведения, които говорят за стилистиката на различните декади – песни, които са музикантски, разпознаваеми и представителни за всяка една епоха.

Елизабет Марангозова създава този спектакъл от любов към сцената, към лириката и музиката, към изкуството като цяло. Производното на всичко това, както казва тя, е вдъхновението, което любовта ражда, и именно то е двигателят на този спектакъл.

"Много се надявам да отзвучи ярко и ясно, като всички песни и стихове, които сме избрали, в душата на хората и наистина да усетят, че ние празнуваме всъщност това да сме будни душевно, да сме будни сетивно, да сме будни с мозъка, с рацио, и с всичко, което ни прави повече хора. Според мен това е да си буден – да си повече човек."

Актрисата е на мнение, че да бъдеш човек, при това с главно Ч, е велико, макар и да ни носи страх понякога. Спектакълът цели да ни припомни смисъла в този устрем и да докосне най-нежните и емоционални струни на човешката душа.

Словото прави човека уникален като вид, твърди Елизабет Марангозова. Неслучайно точно словото е и ключовата съставка в спектакъла "България – един век поезия и музика". То е същественият елемент, който оказва влияние и върху самосъзнанието ни.

"Изразяването на емоциите ни – най-дълбоките, възвишени и съкровени емоции, всъщност трябва да е едно от най-висшите умения и цели на това да имаме дар слово. Със сигурност на някои хора им е по-лесно, на други не толкова, но мисля, че всеки трябва да се старае към това – да изразява красота, да изразява емоция. Словото е един мотор, то е превозното средство, но източникът, точка А, е душата. Каквото и да правим в този живот – душа, любов, вдъхновение, добродетели, красиви усещания и чувства са едни от най-важните компоненти за това да бъдем полезни и удовлетворени от живота, който водим", казва още Елизабет.

Целия разговор с актрисата чуйте в звуковия файл.

"България – един век поезия и музика“ се осъществява със съдействието на Национален фонд "Култура".

Снимка – "България – един век поезия и музика“
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11