Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мариана Флоренци за Флоренция като сцена на 17-годишен развод

Редовните слушатели на "Покана за пътуване" няма как да не си спомнят участието на Мариана Филева преди година. Тя е единствената жена в света водач на ловни сафарита на толкова високо ниво. Любовта я отвежда в Италия, а случайността я въвежда в трудния за проникване Международен сафари клуб, в който членуват Джордж Буш, Доналд Тръмп и още 50 хиляди елитни ловци.

Днес рязко сменяме посоката и амплоато. Под псевдонима Мариана Флоренци моята гостенка написа романа "Италианска съпруга". Затова няма да говорим за африкански зверове, а за италиански мъже. Една словесна разходка из Флоренция ще отговори на въпроса ми наистина ли италианците са перфектни ухажори и ужасни съпрузи.

Докато разкрива тази тайна, авторката на романа ни представя онези кътчета от града, които са ѝ предлагали утеха и спасение по време на брака ѝ, както и при дългия развод по италиански, точил се цели 17 години.

При предишното си гостуване в "Покана за пътуване" Мариана Филева с писателски псевдоним Мариана Флоренци каза „Аз съм равновесието между нафуканите надувковци от Милано и Ню Йорк и безкрайно примитивните хора от гората. Може да си мислим, че са далече назад цивилизационно, но от гледна точка на свързаност с природата те са много, много по-напред от нас".Разговорът с нея преминава от Флоренция към Милано, където се премества да живее, следвайки своята "география на чувствата".

Снимки и видео: 54fr Мариана Флоренци

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35