Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рибена кост" тръгва по кината

От 4 ноември филмът на Драгомир Шолев "Рибена кост" тръгва по кината. По деликатен начин той разказва за абсурдността на българската реалност и немощта на държавата в сюблимни моменти.

Филмът е заснет точно преди пандемията и се базира на действителните разкази на концесионера на плаж "Корал" Атанас Русев. Сюжетът на "Рибена кост" се върти около умрял делфин, открит на плажа, и реакциите на всички, които по един или друг начин се обвързват с него.

"Точно както изкуството може да бъде много по-голям пророк от всеки екстрасенс, атмосферата в този филм е подобна на тази, която се случи веднага след него. Започна пандемията, всичко опустя, всичко беше леко мистично, леко призрачно. Никъде нямаше светлинка, нямаше надежда – такова време беше. Ей така, през погледа на това умряло делфинче, се развиват десетина човешки истории, които – да ви кажа – горещо препоръчвам да гледат хората, защото ние, обикновената публика, ще се припознаем в много от тях. Снобите пък ще имат много голяма причина да го гледат, защото е естетски и изискан. "Аз харесвам филма“, каза актрисата Таня Шахова, която играе в "Рибена кост".

Според нея режисьорът Драгомир Шолев е направил всичко възможно актьорите – някои от които са натуршчици, други са неизползвани лица – напълно да се слеят с персонажите на хората, които често срещаме в ежедневието си. В това число и Деян Донков, който влиза в ролята на концесионера на плажа.

Съвсем различни житейски истории попадат в общия капан на държавната система и нейното бездействие.

"За мен едно от големите качества на филма е, че не е регионален. Тази история може да се развие в която и да е страна от Източния блок, където не са регламентирани много ясно още позициите, не са оторизирани всички властимащи, всеки прехвърля топката. Спокойно може да бъде и френска, и немска. Историите според мен не са регионални, защото засягат малко по-дълбоки пластове (...) Това е все нашето несъвършено човешко неможене за живеене", каза още Таня Шахова.

В ефира на "Какво се случва" тя отдаде почит на актьора Алексадър Дятчин, който загива в катастрофа след снимките на филма.

"Рибена кост" дава възможност на зрителя да си поеме дъх, да се замисли и да погледне света през погледа на едно умряло делфинче. Разпространява го NO BLINK | film.

Повече чуйте от Таня Шахова в звуковия файл.

Снимки – "Рибена кост", ФБ профил
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването "Нашият ден" пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековните традиции.  Светослав Петров , главен уредник в Музей на Възраждането, разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града. В Елена се намира вграденият в..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20