Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предотвратяване изпирането на пари – предизвикателствата пред свободните професии

2
Енрико Теца, Анелия Торошанова и адв. Мария Ганчева
Снимка: БНР

Преди дни в Европейския парламент в Брюксел се проведе заключителна конференция по проекта  "LIGHT", който има за цел да повиши компетентността на адвокатите и нотариусите в сферата на предотвратяване на изпирането на пари в борбата с финансиране на тероризма и осветляването на тъмните ъгли. БНР е единствената наша медия, която беше поканена на събитието. 

Какви са резултатите от проекта "LIGHT"? Какви са предизвикателствата пред хората със свободни професии – адвокати, нотариуси – във връзка с предотвратяване прането на пари и борбата с финансирането на тероризма? Какви ще бъдат последиците за България от факта, че нашата страна не е имплементирала Директива 6 на Европейския парламент? (срокът е бил 3 декември 2020) Как се осъществява контролът върху свободните професии? Къде е границата между законодателното задължение за докладване на професионална тайна и задължението за докладване на съмнителни сделки? Какъв е принципът на пропорционалност при спазване на етиката и спазването на адвокатската тайна и обществения интерес?

Анелия Торошанова, Гаетано Стелла и адв. Мария ГанчеваГаетано Стелла, президент на Италианската конфедерация на свободните професии – професионалисти от 4 сфери, президент на Eвропейския съвет на свободните професии, национален съветник в Съвета по трудово право в Италия:

"Ролята на свободните професии в борбата с прането на пари е важна и много деликатна. Това е една битка, която ще продължи още дълго, няма край. Най-важното е да има много ясни правила на европейско ниво, защото често нормите не вървят в една посока и това затруднява работата. Трябва да има едно повишено съзнание и компетентности на всички професионалисти. Това беше и ролята на нашия проект."

Чуйте пълното интервю с Гаетано Стелла от звуковия файл.

Енрико Теца и Анелия ТорошановаЕнрико Теца, консултант на Италианската конфедерация на свободните професии и съветник в ООН, работил е над 20 години в ООН и е консултирал България:

"Проектът е много важен, защото успяхме да обединим адвокати и нотариуси. След това открихме много добри и интересни практики в България и другите държави по проекта. Също е много важна размяната на информация не само между професионалистите, но и между тях и институциите."

Енрико Теца разказа за сътрудничеството си с Асоциацията за жените-адвокати. Той изказа своята благодарност в два аспекта – по тношение на човешките права, както и за погледа към равнопоставеността на половете в професията. Той коментира и закъснение на България да имплементира Директива 6 на Европейския парламент.

Чуйте пълното интервю с Енрико Теца в звуковия файл.

Теодорос Котрубас, Анелия Торошанова, Тодор КоларовТеодорос Котрубас, генерален директор на CEPLIS – Европейски съвет на свободните професии, изясни какви са основните насоки в работа на на CEPLIS в Брюксел.

"CEPLIS се фокусира в настоящия момент върху 5 основни теми. Първата тема, върху която работим, е дигитализацията. Професиите се изправиха пред една нова реалност, която е свързана и с локдауна по време на пандемията. Тази реалност е дигиталната реалност. Другата важна тема е професионалното равенство на половете – за да имат жените еднакви професионални възможности, каквито имат и мъжете. Другата важна тема е професионалната етика. Разбира се, това е ключов елемент в естеството на либералните професии."

Чуйте пълното интервю с Теодорос Котрубас в звуковия файл.

Превод в ефир от италиански език адв. Мария Ганчева, превод от английски език – Тодор Коларов.


Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Формалното отношение към вярата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсей. Такова е тяхното отношение и към чет­въртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 10.12.23 в 09:10
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10