Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хандке на българска сцена с представлението "Чиста игра"

7
Снимка: Теодора Тодорова

В "Топлоцентрала" предстои премиерата на представлението "Чиста игра" по мотиви от "Обругаване на публиката" от австрийския драматург Петер Хандке. "Чиста игра" е разговор. Покана за разговор. Мълчанието тук е без значение. Това не е драма. Тук няма крещяща тишина. Не се използват възможностите на театъра. Тук отношението към съдбата е иронично. Ние не сме театрални. Комичността ни не е съкрушителна. Това не е шега. Това не е игра. Това не е нищо сериозно, сочи анотацията на представлението. А какво е това, което предстои да видим, след като не е шега, игра и нищо сериозно, разказват актрисата Емона Илиева и режисьорът Живко Гущеров.


"Прочетох една пиеса на Хандке – "Каспър" много ми допадна, после прочетох "Самообвинение" и "Обругаване на публиката", които са част от спектакъла ни. Специалистите, хората, с които говорих, дори и преподавателите бяха доста резервирани към тази идея – да поставям тази пиеса, но проф. Виолета Дечева доста ми помогна за начина, по който мога да разбера този текст. Самият Хандке пише думи, които използваме ние, хората. Мълчанието в нашата работа е нещо случайно, най-красивото и чистото нещо, което може да се случи." – споделя Живко.

Похватите на Хандке са много изчистени от театрална игра. Мълчанието тук е изключително ключов похват и символ, но мълчанието тук не е похват като в една драма. При първия показ на "Обругаване на публиката" на Хандке голяма част от публиката е объркана какво всъщност ѝ се случва.


"При Хандке няма как да говорим за разговор, по-скоро това е взаимно съществуване между актьори и публика, няма излишни опити от страна на актьорите, които да пресъздават определен словен свят, няма подражание на лица, постъпки, както в една драма. Това е от страна на актьорите. Действащите лица ги има, но това са зрителите, и нашият фокус е тяхното съществуване в момента, наравно с нашето. Зрителите имат възможност да създават свят – те са активни участници в това представление, това е най-любопитното нещо." – разказва Емона.

Ангелина Грозева, Живко Гущеров и Емона Илиева
Интеракцията с публиката малко или много предполага всеки път представлението да върви в различна посока, но то има своя рамка и структура, към която се движи.

В представлението участват: Антон Димитрачков , Валери Георгиев, Емона Илиева, Любомир Кръстев, Мария Вълдобрева, със специалното участие на: Калина Узунова, Пресиян Новаков, Давид Коваль, Борислав Борисов. Сценографията е на Борис Далчев, костюмите на Пола Попова, музиката на Милен Апостолов, а плакатът на Кристиан Левчев.

Снимки: Теодора Тодорова, БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09