Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на Георги Ненчев – да погледнем света с широко отворени очи

"Желанието ми е да провокирам хората с моето изкуство и те да погледнат света с широко отворени очи и да видят това, което не се вижда", Георги Ненчев

Галерия "Пагане" представя икони, скулптури и картини на Георги Ненчев до края на месец ноември 2022 година. Изключителен иконописец, живописец и майстор на дървени скулптури. Роден през 1951 година в София. Участвал в над 30 изложби в Българи и чужбина. За съжаление това е първата изложба, в която участват произведения на художника без самия него. 


Георги Ненчев си отиде на 1 май миналата година, преди да навърши 70. Изложените творби са синтез на мъдрост, артистичност и полет на мисълта. Представените скулптури излъчват и едно "намигване" – не приемайте живота и смъртта твърде на сериозно. Изложбата е допълнена и от картини на художничката Анита Ненчева, неговият партньор в живота и в изкуството.

Тази възпоменателна експозиция отново ни напомня за таланта и за сложното светоусещане на художника.

"Характерно за Георги Ненчев е неговото бунтарство и в живота и в изкуството. Той беше вечният опозиционер, обичащ провокацията, смел, решителен, не затаяваше мнението си, а го изказваше силно и шумно. Той провокираше с поведението си и с картините и скулптурите си. С музиката, която слушаше, с шумните купони, с мислите си за политика, литература, музика. Със свръхинтелигентността си. С голямата си обща култура. С хилядите книги, които беше чел и помнеше. Неговото творчество те кара да погледнеш света с широко отворени очи и да видиш неща, които не се виждат. Според мен той беше недооценен и дано сега посмъртно да намери достойно място сред българските съвременни художници.", споделя Теодора Панайотова, която откри възпоменателната изложба на художника.

Георги и Анита Ненчеви са първите в България, които рисуват коптски икони. (Коптите са първите християни, които живеят в Египет после в Етиопия.)

И още се помни изложбата на художниците през 2015 година в галерия "Париж" със стари образи на християнската иконопис, а именно - коптските.

"Те са толкова близо до усета на авторите към примитива, че сякаш самите те са живели по онова време и са ги сътворявали редом с първите християни. Иконите са наивистични, открояващи се с неподправената си откровеност.", споделя галеристката Надя Павлова.

Творческото семейство рисува и традиционни икони според ерминиите (ръководство за изобразяване на светци).

Анита и Георги Ненчеви са едни от най-добрите иконописци в България от повече от 30 години. Сътворили са десетки копия на най-известните и силни икони от Арбанашките църкви, Роженския, Бачковския и Рилския манастир, напълно спазвайки канона.

Имат неповторими икони, пресъздаващи сцени от Стария и Новия завет, различни православни светци и ангели. Забележителна е "Света Старозаветна Троица", изрисувана на старо дървено корито, върху което времето е оставило своя отпечатък.

"За работите си използват стари предмети от бита – дъски за хляб, нощви, кратуни и артефакти, които реставрират и на които вдъхват нов живот. Ако не са върху стари предмети, задължително ползват стари дъски, които обработват и рисуват в класическата иконописна техника и ръчно изработени закачалки от ковано желязо.", споделя още Теодора Панайотова.


Изображенията са изцяло в духа на иконописната традиция и самият факт, че те са върху стара лопата за печене на хляб, дъска за точене, кратуна, корито, ползвани от нашите прадеди, предава на иконите нови послания.

Художничката Мариела Димитрова-Мара отбелязва за уважението и почитта, с която Георги Ненчев сътворява своите разпознаваеми икони, изрисувани върху стари предмети или върху стари дъски. Дървото е така обработено дървото, че запазват автентичността си и върху него творецът сътворяват "говорещи" образи, живи и въздействащи светци.

За разлика от иконите, които са строго канонични, в картините си и скулптурите Георги Ненчев нарушава всички канони. Митични символи от българския фолклор са вплетени в картините и пластиките на художника. Имената им са като заглавия на приказки "Змейова сгляда", "Самодиви", "Кукер". Може да се каже, че той твори в стила дадаизъм, въпреки, че той никога не би се причислил към някой стил. С дадаизма по скоро го свърза отричането на законите и естетическите и обществените, неговият протест, които се откриват и при дадаистите.

Пастиките на Георги Ненчев също са провокативни. Някои изразяват дълбока философия и послания, а други са шантави и еротично закачливи. Съчетава ортодоксалните традиции с типично фолклорни атрибути – дървени предмети от миналото, някои на един-два века.

Интересни са и скулптурите на Георги Ненчев. В тях авторът използва елементите от старинни инструменти - малки звънци, камбанки, струни. Те са свързани с представата ни за звукоизвличане и са носители на звук и хармония.

Творби на Аните и Георги Ненчеви са в колекциите на галерии в Германия, Гърция, Франция и САЩ, където са участвали в изложби и фестивали.


Снимки: Галерия "Пагане"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Oсновната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03