Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 14 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Румен Шопов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариегард."
Гост ще бъде Владия Михайлова. Владия Михайлова е куратор и културолог. От 2007 г. тя е част от екипа на Софийска градска художествена галерия като куратор в галерия "Васка Емануилова”, където работи с програмите за съвременно изкуство и с музейния архив на галерията. Интересува се от културна история, съвременно изкуство, социалния, политически и образователен аспект на институциите за изкуство. Сътрудничела е като куратор на проекти на художници за публичното пространство, на самоинституционализиращи се платформи, образователни инициативи и др.
Към настоящия момент главен куратор в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"
• Въведение в  понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е инструментална народна музика от съседна Румъния. Изпълнители – Аурел Дарин, виртуозният цимбалист Тони Йордаке, формация "Байет Балинт", Николае Матееску и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живко Желев, Десислава Димчева, Цветомир Петков, Русанка Комитова, Петър Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Момчето и магьосникът", по киргизка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Алиса в страната на чудесата" от Луис Карол – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: С какви нагласи очакват хората "Черния петък"? Ще се впуснат ли в пазаруване или ще се въздържат, предвид кризата -  гласове от улицата
• Темата на деня: Черен петък, черна седмица и дори черен месец.
Онлайн магазините се надпреварват да примамват клиенти с най-различни промоции, намаления, отстъпки. За какво е важно да внимаваме, ако сме решили да купим подарък или нещо за себе си по време на кампанията за голямото пазаруване - разговор със Соня Спасова от Европейския потребителски център.
 Какви са най-честите измами, които ни пробутват търговците по време на "Черния петък". Как да реагираме при нередности – разговор с Богомил Николов от "Активни потребители".
Психологическите аспекти на пазаруването при "Черен петък" и коледните намаления – разговор с психотерапевта Кремена Станилова.
• Разговорът: Ден преди официалното представяне на концепцията за реализация на линейния парк в София, как ще бъде осъществен Зеленият ринг – разговор с арх. Светослав Александров, съосновател на фондация Зелена линия София и Станимира Николова, урбанист от екипа на общинско предприатие Софияплан.
•  Подкаст: "Несигурност на работното място" - автор: Радослав Чичев.
• Мисия Terra Култура
Идеята за Национална школа за реставратори в Брацигово една година по-късно – разговор с общинския съветник арх. Младен Китов.
• Културен отпечатък
- Кои са спасителите на бъдещето – човекът-паяк Иван Кристоф продължава с идея за подготовка на женски спасителен отряд и демонстративен иновативен полет.
- Сдружение "Култура без граници" с флашмоб в Световния ден за борба с диабета, когато културата е начин на живот, а здравето е култура – директно включване от метростанция "Сердика" в София на Росица Пандова, председател на сдружението.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Гости в студиото са членове на "Spectrum Vocal Band". С концерт на 17 ноември 2022 г. музикантите ще отбележат десетата годишнина от създаването на формацията.
Контрабасистът Димитър Карамфилов с подробности за концерта-промоция на албума си "Turn to Love", записан с участието на пианиста Антони Дончев и барабаниста Васил Вутев.
• Нови записи на Питър Чинкоти, Сара Газарек и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Гергана Димитрова за новите издания на книгите на Фани Пейчева "Снежната царкиня" и "Омагьосаната гора".
• Интервю с художничката Мира Мирославова за международните успехи на илюстрованото издание на приказките на Братя Грим.
• Разговор с режисьорката Елица Георгиева за документалния ѝ филм "Нашето тихо местенце", който тръгва по кината от 11 ноември.
• Българският културен институт в Прага представя документалния филм "Вселена от стъкло" за творческия път на Катя Гецова по идея на Галя Тодорова.
• Музикална работилница "Импровизацията – спонтанна композиция и рефлекси" в Гьоте-институт България с водещ Александър Даниел.
• За първи път "Лястовичката" на Пучини на сцената на Русенската опера.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
В деня, посветен на българската класическа музика избрахме изпълнения на пианиста Веско Стамболов от неговия албум "Български клавирни миниатюри". В програмата са пиеси от Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Любомир Пипков и Марин Големинов.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Допълваща и алтернативна комуникация през целия живот
Какви са съвременните подходи в използването на допълваща и алтернативна комуникация от деца и възрастни със затруднения в комуникацията; какъв е световният опит и къде се намира България в прилагането им и какви са възможностите повече нуждаещи се да се възползват от тези научни достижения; каква е ролята им в превенцията на агресията към хората със затруднена комуникация – за всичко това разговаряме с проф. д-р Морис Гринберг от департамента "Когнитивна наука и психология" на НБУ и председател на УС на Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии”; с ресурсни учители и специалисти.
• Живот за разказване: "Просто Любов" – или как украинката Светлана Ковтун се омъжи за Живко Иванов от ромската махала в Кюстендил.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Катрин Димитрова
Фолклорните области на България: Необятната шир на Тракия
Тракийската фолклорна област е една от най-големите области в страната ни. Тя се простира на юг от Източна и Средна Стара планина до Черно море и южната ни граница, а на запад – до река Места. Поради особеното географско разположение тук са отбелязани голям брой исторически превратности, които оставят своя отпечатък върху особеностите на този регион, по отношение на неговия фолклор.
За тези особености ще разкажем заедно с Дарина Славова – преподавател в НМА проф. Панчо Владигеров и солист на фолклорен ансамбъл "Тракия", гл. ас. д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска – хореограф и преподавател в НБУ и диалектолога проф. Владимир Жобов – преподавател по съвременен български език, диалектология и фонетика в СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Устойчивото развитие на българското кино – възможно или не?
В "Какво се случва" за начините да бъде намерен най-добрият път за ефективно и ефикасно управление и финансиране на българското кино дискутират продуцентът Галя Тонева, Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата и Петър Тодоров, изпълнителен директор на Националния филмов център.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Разговаряме с диригентите проф. д-р Костадин Бураджиев и Михаил Делчев за съвместния хоров концерт, който организират.
Марек Дяков отправя покана за концерта на вокална фолклорна група "Йове".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Никол Раданова
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал в Люцерн, състоял се на 19 август 2022 г. Свири Фестивалният оркестър на Люцерн с диригент Якуб Хруша и солист Аугустин Хаделих – цигулка. В програмата: Йозеф Сук – Фантастично скерцо, опус 25; Антонин Дворжак – Концерт за цигулка и оркестър в ла минор, опус 53; Антонин Дворжак – Симфония № 9 в ми минор, опус 95 "Из Новия свят".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
За театралното представление "Електра тук и сега" по текста на Маргьорит Юрсенар "Електра или свалянето на маските". В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, ще разберем как режисьорката Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Кийт Джарет "The Koln concert" (Концерт в Кьолн" от 1975 г.) и Джо Ловано  квартет "Live at the village vanguard".
Кийт Джарет като един от най-големите джаз пианисти импровизатори в жанра. Стъпил върху солидна класическа основа като пианист, той изключително умело се справя както в класическата клавирна музика, така и в джаза. "The Koln concert" – концерт състоял се в Кьолн през 1975 година, състоящ се от четири части, за пореден път доказва неговото клавирно майсторство. За широката публика може би не е известен факта, че в края на 70-те, Кийт Джарет заедно с Чък Кария изнасят концерт в Япония в който двамата джазмени изпълняват Концерт за две пиана от Моцарт.
Саксофонистът Джо Ловано през 1994 година записва "Live at the village vanguard" със своя квартет. Албумът е двоен, като в него свирят Харъл Том (тромпет), Кокс Антъни (бас) и Били Харт (барабани).
Ловано е освен че свири на тенор саксофон, той е брилянтне кларинетист и флейтист. Не случайно е и сред най-големите джазмени в световния джазелит.  Има спечелена награда "Грами", както и много положителни отзиви и статии от критиката през годините за майсторството му като импровизатор и интерпретатор.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10