Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многоликата съвременна война

Оля Липинска, Михайлина Павлова, Евгения Моторевска (от ляво надясно)
Снимка: Николета Атанасова

Как изглежда съвременната война? Тази война, която вече не се води само на бойното поле, а нанася своите поражения чрез социалните мрежи, където пропагандата и дезинформацията не могат да бъдат спрени или контролирани. И как се отразява тя – войната, каква е отговорността на репортерите, които я разказват, как редакциите проверяват информацията и се справят с теориите на конспирацията? Каква е ролята на местната журналистика и как светът пише, говори и снима войната?

Международната конференцията "Новите фронтове на войната", организирана от АЕЖ - България на 10 ноември т.г. в София, събра репортери, които да споделят, от първа ръка, как конфликтът засяга журналистиката в Украйна, в Русия и в света.

В "Мрежата" гостуват Евгения Моторевска, главен редактор на Hromadske, една от водещите независими медии в Украйна, и Оля Липинска от Лвов, част от екипа на Mixer, нова медийна организация, която има за цел да подкрепя медийния сектор в Централна и Източна Европа.

Пропагандата има едно лице

Оля Липинска: "Пропагандата – това са лъжи и в този смисъл не може да има добра и лоша пропаганда. Пропагандата е част от войната за душите на хората. Този, който използва пропаганда, всъщност се бори или да бъде харесан, или да уплаши хората. Много често пропагандата се ползва и за да раздели хората и ние през последните години видяхме много различни нации, които бяха разделени, особено около Covid пандемията. Светът е пълен с такива, които виждат колко добре работи пропагандата и колко добре влияе тя на хората. Сигурна съм, че винаги ще има среди, особено след политиците, които ще искат да я използват като средство за манипулация на масите. Мисля, че в момента Русия е най-силният и най-големият източник на пропаганда в света, но когато Русия отслабне и вече няма да има средствата, с които да финансира толкова обширна пропаганда, на това поле ще се появи нов играч."

Как журналистите разказват войната…

Евгения Моторевска: "В тази война ние не сме само журналисти, но сме и граждани на Украйна и като украинци, като всички други украинци, се борим срещу тази агресия. Понякога ни е много трудно да разказваме военните истории, да ги споделяме, защото Русия извършва страховити престъпления срещу нашите сънародници. Но разбираме, че трябва да го направим, вярваме, че трябва да победим и че трябва да открием пред света истината за тази война. Има наистина ужасяващи моменти. Например, на наша колежка ѝ се наложи да отрази ракетните атаки срещу търговския център в Кременчук и трябваше на интервюира майката на едно момиче, което беше изчезнало при взривовете. Нашата журналистка се разплака и каза, че не може да говори с тази жена и ние я подкрепихме. Но повечето украински журналисти са много, много смели и ние им помагаме, когато почувстваме, че са достигнали предела на възможностите си да понасят ужаса и трагедията."

Превод в ефир – Яна Пункина

Целия разговор можете да чуете в следващия звуков файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" се проведе разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал. Празниците на изкуствата "Аполония" се организират от фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Фестивалът, чийто първи издание се проведе..

публикувано на 28.08.24 в 10:23
Рашко Младенов

Началото на уличното изкуство на "Аполония": Рашко Младенов разказва

Историята на Празниците на изкуствата "Аполония" е изпълнена с уникални моменти, които са оставили траен отпечатък в културната памет на страната. Един от тях е първото участие на Рашко Младенов, заедно с Веселин Ранков и Иван Петрушинов, в уличното изкуство на фестивала през 1987 година . Това събитие бележи началото на нова традиция, която не само..

публикувано на 28.08.24 в 08:46
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57