Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Владимир Попов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Разговорът е част от поредицата "Жените първа линия или ариергард."
Гост ще бъде Иванка Георгиева адвокат, съдружник в адвокатско дружество. Адвокатската професия е онова фино звено в обществото, ЧЕЗ което могат да бъдат измервани степента на зрялост на обществото и готовността му да защитата правата на гражданите и да отстоява справедливостта. Да си адвокат не е лесно особено ако държиш на същинския смисъл и призвание на професията. Как се справят жените в тази среда, успяват ли да наложат по-добри правила и по-високо стандарти в професията.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционна музика от слънчева Ямайка. Изпълнители – "Джамейкън Стийл бенд", "Дъ Поп оркестра", Барингтън Леви и др.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група Булгара, Христина Белева, Милена Ставрева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Звездните жени", по бразилска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Черната ръка" от Николай Райнов – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Божидар Александров, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Репортаж на Христина Симеонова от района на Гоце Делчев – епизод 1.
• Темите на деня: Ценностите на съвременното семейство. Как да заздравим отношенията си и да живеем в разбирателство? Разговор с варненския семеен терапевт Емилия Сотирова.
• Темата на деня: Строителство безкрай, високи цени, апартаментите - празни. Могат ли празните жилища да свалят цените? Разговор с имотния експерт Васил Люнчев.
• Разговорът: Кулинарно изкуство в помощ на младежи с интелектуални затруднения. Разговор с ултрамаратонеца Краси Георгиев и социалния предприемач Йоана Колева.
• Времето на редактора: Посланията за мир, които отправяме на Световния ден на поздравите.
• Terra Култура
- Архивите са живи: Балканската война като отзвук и въпросителна през призмата на Симеон Радев в разказите на сина му Траян Радев в записи, съхранени в Златния фонд;
- Спасените християнски храмове "Св. Георги" и "Св. Св. Константин и Елена" и българското военно гробище в Одрин - интервю с дипломата Георги Димов.
- Културен отпечатък: Образователната платформа "Как се пише" навърши 10 години и отправи предизвикателството "10х10 важни правила в българския език" – има ли връзка между езиковата култура, културата на паметта, съхранението на наследството и качеството на образованието - разговаряме със създателката на сайта д-р Павлина Върбанова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Пианистът и композитор Живко Петров представя новия албум "On The Way" на JP3. Музикантът разкрива подробности за концерта-промоция на продукцията. Събитието ще се състои на 28 ноември 2022 г.
• Нови продукции: "Collective Heart" на шведската формация Dearest Sister.
• Нови записи на Питър Чинкоти, Сара Газарек и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Започва Бианалето на илюстрацията в столицата. Разговор с организатор.
• Новата книга "Дъщерите на Тъкачната вила" от Ане Якобс. Разговор с маркетинг специалист на издателството Цветомила Димитрова.
• Премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на театър – лаборатория "Алма Алтер". Разговор с режисьора Пол Дженкинс.
• Новата книга "Белези от Рая". Разговор с автора Детелин Станчев.
• Първата самостоятелна изложба на Ани Рангелова – "Бъди Вода" във "Виваком Арт Хал". Разговор с художничката.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Жанрът токата през погледа на различните поколения български композитори. Примери от творчеството на Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Петър Христосков, Александър Танев, Васил Казанджиев, Мирослав Данев и др.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• За семейството с грижа и любов
В Деня на християнското семейство разговаряме за ролята му в отглеждането и възпитанието на днешните деца. Събеседник  е свещеник доц. Стоян  Чиликов – преподавател в ПУ "Св. Паисий Хилендарски", служещ в храм "Св. Георги" в софийския квартал "Дървеница" и баща на 3 деца.
Защо празникът "Въведение Богородично" в някои части на страната се нарича Вълча Богородица и какви са народните обичаи свързани с него? Отговори търсим от писателя и етнограф д-р Лилия Старева
• Защото СМЕ ХОРА! –  за поредното издание на кампанията на "Каритас България"  в подкрепа на възрастни хора разказва Ваня Клечерова от Организацията.
• "Мароко среща Шоплука" – разказ на колегата от Радио България Шефкие Чакър за срещата между мароканските и българските шопски традиции в Костинброд.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Катрин Димитрова
Фолклорните области на България
Магията на Родопите
Съществуват легенди, според които тук е живял митичният певец Орфей, което обяснява наличието на музикален талант у голяма част от родопчани. В това опознаване на културното наследство на Родопската фолклорна област ще ни помогнат етномузикологът гл. ас. д-р Радка Братанова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, и диалектологът проф. Владимир Жобов – преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Бързите реакции на краткото кино
Как късометражното кино преработва образа на войната и какви истории разказват филмите, създадени като част от инициативата "Човешкото лице на войната: доброволците" от от ученици и студенти от 51-во СУ "Елисавета Багряна", Първа частна математическа гимназия и Нов български университет. Лекторите на младите кинематографисти - режисьорите Иглика Трифонова и Костадин Бонев за способността на късометражното кино да бъде на точното място в точния момент.
Режисьорът Димитър Димитров и сценаристът Дилян Еленков за войната като персонаж  в новия им анимационен филм, носещ точно името "Война".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Любозар Фратев дава подробности за XIV фестивал "Дефиле на младото вино".
• Мария Градешлиева отправя покана за концерта "Заедно с фолклора".
• Мирослав Димитров разказва за концерта "Кръстопът на приятелството", посветен на 75 години от рождението на Тодор Бекирски.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветелина Начева
Концерт от Мюнхен, състоял се на 26 ноември 2021 г. Свири СО на Баварското радио с диригент Саймън Ратъл. В програмата: Густав Малер – Симфония № 9 в Ре мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Вяра, надежда и клане" – една по-различна книга за и от Ник Кейв (под формата на едногодишен разговор с Шон О‘Хейгън) – предпремиера по радиото на българското издание, с участието на преводача Атанас Игов и издателя Петър Хераков и музикален колаж, доразказващ историята.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Джаз Фюжън
Бени Картър "Aspects"&Blue Note "One night with Blue Note preserved Vol. 1"
В албума "Aspects" саксофонистът Бени Картър свири с Шерок Шорти – тромпет, Харбър Хърби – тромбон, Рос Арнълд – пиано и биг бенд.
Когато Бени Картър получава първия си музикален инструмент, джазът още прохожда като жанр. Луис Армстронг току-що е направил дебютния си запис, а Дюк Елингтън се е запътил за Ню Йорк. Време в което Фчелър Хендеръсн е основал някакъв оркестър, който историята ще определи като биг бенд. Време, в което още е много неясно какво е джаз, накъде ще се развие, ако това се случи, време на много неясноти, но и на надежди и експерименти. Многобройните почитатели на Бени Картър знаят, че той свири прекрасно и на кларинет, като това не му пречи да записва сола и на тромбон. Един мулти функционален музикант, който успява умело да използва таланта си, свирейки на няколко инструмента.
За лейбъла "Blue Note" свирят и до ден днешен, най-големите в джаза. В албума "One night with Blue Note preserved"Vol.1 слушаме изпълнения на Хендерсън Джоу (тенор саксофон), Фреди Хъбърд (тромпет), Хърби Хенкок (пиано), Боби Хътчърсън (вибрафон), Рон Картър (бас) и Уйлямс Тони (барабани и др.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25