Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Квартет "Филхармоника" и Светлин Русев музицират заедно

Снимка: ФС на МФ Дни на музиката в Балабановата къща

Есенното издание на ХIII международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" събра изпълнители от различни държави в Пловдив и предложи разнообразни концерти. Едно от последните събития на форума е участието на Светлин Русев заедно с музикантите от квартет "Филхармоника".

"Много сме благодарни на Мила Павлова за поканата да участваме заедно с невероятния Светлин Русев в Пловдив. Той е избрал да изпълни "Годишните времена" от Астор Пиацола в аранжимент за струнен квинтет, специално писан за него и виртуозни пиеси от Николо Паганини. Изборът какво да представим във втората част на концерта с квартет "Филхармоника" не беше лесен, но в крайна сметка решихме да прозвучи единственият струнен квартет на Милчо Левиев и "A Child`s Day" ("Един детски ден") из цикъл от седем миниатюри за соло пиано. Тази творба е посветена на дъщерята на Милчо Левиев – Яна. Аранжиментът за струнен квартет е на самия композитор и ще бъде представен за първи път пред публика" – сподели Павел Златаров.

Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата и фондация "Музикартистимо", като част от Културния календар на Пловдив.

Какви други подробни разказа Павел Златаров, може да чуете в интервюто, което даде за предаването "Метроном" по програма "Христо Ботев" на БНР.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знаменитият оркестър на Концертгебау - Амстердам триумфира в Брюксел

Едно от първите значими събития в програмата на Двореца на изящните изкуства BOZAR през новата година бе гостуването на Кралския Концертгебау оркестър от Амстердам. Интересът на музикалните любители, изпълнили докрай залата в Брюксел на 13 януари, бе породен и от изявата на нашумелия млад диригент Клаус Мякеля. През последните няколко години финландецът..

публикувано на 03.02.23 в 10:15
The Comet Is Coming: Шабака Хъчингс, Дан Ливърс и Максуел Халет.

Шабака Хъчингс се завръща триумфално в София

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming , групата на британската джаз-икона Шабака Хъчингс , идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно. Инициативата е на независимата музикална платформа Stretch , която прокара пътя му към българската клубна сцена..

публикувано на 02.02.23 в 19:10
Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Маестра Любомира Александрова: С его или без – красотата и талантът се виждат

"Добре е да загърбваме егото и да вървим по пътя си, каквито сме. С его или без – красотата и талантът се виждат" – Така мисли маестра  Любомира Александрова. За хорово изкуство с днешна дата – за имената, юбилеите, сцената, смисъла и признанието на таланта – "Разговорът" е с диригента на Смесения хор на БНР  Любомира Александрова . " Хоровото..

публикувано на 01.02.23 в 12:30

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 февруари 2023 г.

1 февруари Свири Андраш Шиф (пиано). 3.00 часа – Феликс Менделсон (1809-1847), Фантазия във фа диез минор, оп. 28. 3.16 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Соната за пиано № 24 във Фа диез мажор, оп. 78, "На Тереза". 3.28 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Осем пиеси за пиано, оп. 76. 3.53 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Седем фантазии, оп. 116...

публикувано на 31.01.23 в 12:05

Франц Шуберт – проникновеният мелодик

На 31 януари 1797 г. в Химелпфортгрунд, тогава предградие на Виена, в семейството на Мария Елизабет Виец и енорийския учител и директор на училището в Лихтентал Теодор Шуберт се ражда Франц Петер Шуберт, познат днес като австрийския ранен романтик и, може би, последен представител на класицизма. Въпреки че остава сравнително непознат за широката..

публикувано на 31.01.23 в 08:18