Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Албена и Павел Благеви изминаха 779 км на Камино, след като изкачиха Килиманджаро

"Покана за пътуване" очевидно е отправна точка за екстремни пътувания и изпитания на духа. Албена и Павел Благеви ни гостуваха, след като на възраст над 60 години изкачиха Килиманджаро. И дойдоха отново, след като вървяха 779 километра по Пътя на Камино за малко повече от месец. Запитах ги това ново предизвикателство ли е, или е душевен подтик.

Те вече заминаха за щата Юта, където живеят, но преди това дадоха интервю пред "Покана за пътуване" за предизвикателството на прага на тяхната 66-а годишнина.

Камино не е само духовен път, това е изпитание за близостта. Но Албена и Павел Благеви, които са заедно от гимназията, са го приели като още един начин за заздравянае на семейната връзка. Понеже в предишното включване споменаха, че трябва да отидеш по обяд в поклонническата спалня, за да си запазиш място за нощта, запитах "Ами ако е заета"? На какво разстояние е следващата? Оказва се, че може да има втора в същия град или друга на няколко километра.

Албена и Павел Благеви, които от 32 години живеят постоянно в Америка, не са почувствали несгоди по Ел Камино и са създали нови приятелства.

Пътешественици, вегани, химици със забележителна кариера, баба и дядо на трима внуци, запалени фотографи на природни красоти… Това са Албена и Павел Благеви, които в края на разказа си за Пътя на Камино споделят и каква е новата им цел. Но преди това описват уникална попътна среща с пеещи монахини.


Албена и Павел Благеви са вдъхновяващ пример как можеш да промениш живота си и да го тласнеш в нова, смислена посока след приключването на професионалната си кариера. При една от спирките станало дума за българска музика и моите събеседници разказали на останалите от групата за Лили Иванова. Когато я потърсили в спотифай, първата песен, на която попаднали, била "Камино". И те приели това за знак, че трябва да продължат по Пътя.

Снимки: Албена и Павел Благеви


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35