Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Разказ за Балканската война или една изложба с човешко лице

По повод 110-годишнината от Балканската война в залите на Националния исторически музей може да бъде видяна изложбата "Разкази за войната". Тя е посветена на този толкова драматичен момент от българската история. Акцент в изложбата са поредицата от картички, представящи в хронологичен ред историята на войната, от мобилизацията през септември 1912 г. до победите при Лозенград и Люлебургас-Бунархисар. Но и тежките боеве при Чаталджа, и трудното ежедневие на българският войник до обсадата и превземането на смятаната за непревземаема Одринска крепост.

В "Нашият ден" директорът на Националния исторически музея доц. д-р Бони Петрунова припомня един любопитен факт. Когато през 1973 г. се създава тази институция, е било замислено НИМ да има собствено радио и редовно да излъчва предавания с най-актуалните новини от хранилището на българския дух.

Доц.д-р Бони  Петрунова"Това е най-големият музей в страната, изцяло посветен на цялостната българска история от началото до края, дано да няма край. Стараем се всички паметни събития, които са свързани с нашата история и от които се интересуват нашите посетители, да ги отразим било то в изложби, било с кратки експозиции, в които показваме забравени непознати предмети. И в тази връзка направихме една много добра експозиция, посветена на Балканската война“, споделя доц. д-р Петрунова.

И допълва, че "може да бъде направен паралел със сегашната ситуация в Украйна, където отново се бият славяни, войната гърми много близко до нас. Не е ясно какво ще бъде бъдещето на тези действия. Никой не обича воините, никой не иска да има жертви да има пострадали. Но, поуките трябва да се взимат и трябва да си припомним какво и защо е било.

Съдбата на един народ е свързана с всичко това, което става в неговото житие и битие. Всички промени, положителни или отрицателни, изграждат неговата памет.

"Историята е колело. То се върти, един път си по-надолу, след това се вдигаш на върха – и няма за какво да се отчайвате. Ние сме велик народ, малко уморен, защото сме доста стари като нация, но пък имаме бъдеще“, казва доц. д-р Бони Петрунова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

За постоянната експозиция на Третото българско царство в "Нашият ден" разказва д-р Валентина Задгорска, ръководител отдел "Нова и най-нова история" в НИМ.

"Експозицията за Третото българско царство е разположена в зала № 5 на Националния исторически музей и обхваща периода от възстановяване на българската държава през 1878 г. до обявяването ѝ за Народна република през 1946 г. Повече от 800 броя културни ценности представят основни събития от родната история, свързани с политическото, икономическо и културно развитие на Нова България", посочва д-р Валентина Задгорска.

д-р Валентина ЗадгорскаСред експонатите са Търновската конституция, гербове на Княжество и Царство България, възпоменателни медали, живописни портрети и снимки на българските монарси. Показани са лични вещи, документи и портрети на изтъкнати политически, културни и научни дейци, сред които са Тодор Бурмов, Петко Каравелов, Драган Цанков, Стефан Стамболов. Място в експозицията са намерили възпоменателни медали от Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г., знамето на Кратовската чета от Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., печати на българските училища в Прилеп и Драма от началото на ХХ в. Важни са и паметни знаци – свидетелства за признателността на еврейската общност за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война, сред които е подаръкът, връчен през 1995 г. на президента Жельо Желев от евреите във Вашингтон.

"Част от културните ценности са уникални и могат да се видят единствено в Националния исторически музей. Сред тях са златна чаша, подарена от министър-председателя Стефан Стамболов на княз Фердинанд І и княгиня Мария Луиза по случай сватбата им през 1893 г. Чашата е откупена и предоставена на НИМ от г-н Емил Хърсев", споделя д-р Валентина Задгорска.

Според нея всеки предмет има своята история. Първото издание на романа "Под игото“ на Иван Вазов. Орден "За гражданска заслуга“ с брилянти, изумруди и рубини на Димитър Станчов. Паметни знаци, подарени на Александър Малинов и Михаил Такев от цар Фердинанд І по повод обявяване на Независимостта на България. Възпоменателен медал, отсечен по случай полагане основите на Българския подводен флот през 1917 г., звънец от Народното събрание, с който България е обявена за Народна република. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Акцентът в изложбата "Разкази за войната“ са хората – войниците и офицерите, които изнасят тежестта на цялата война. Това е изложба с човеко лице, посочва в "Нашият ден“ историкът и военен експерт Христо Христов.

"Когато подготвяхме плана за изложбата с колегите и успяхме да го направим, се получи изложба с човешко лице. Акцентът в изложбата е снимковият материал, който е доста богат във фондовете на НИМ и на него се опряхме като основа на самата изложба“, посочва Христо Христов.

И допълва, че  е следвана хронологията на събитията от витрина към витрина вървят експонатите в хронологичен ред историята от месеците на войната. От мобилизацията през септември 1912 г., победите при Лозенград и Люлебургас-Бунархисар, тежките боеве при Чаталджа и трудното ежедневие на българският войник, до обсадата и превземането на считаната за непревземаема Одринска крепост, пощенските картички показват ярка и достоверна картина на военните действия.

Христо Христов

Акцент в изложбата са различните видове оръжия. Пушки и карабини "Манлихер", модели от 1888 г. до 1895 г., както и офицерско оръжие, пистолети "Люгер-Парабелум", както късо и дълго хладно оръжие.

Сред експонатите е часовникът на Шукри Паша, който е комендант на Одринската крепост, по време на обсадата от Втора българска армия и превземането ѝ през март 1913 г. Часовникът е подарен от самия Паша на фелдфебел Иван Филчев, който е начело на караула, който охранява самият главнокомандващ Одринският гарнизон.

За първи път се представят личните печати на двама от най-известните генерали, водили българските войски  по време на Балканската война. Това са военният министър генерал Никифор Никифоров и командващият Трета армия генерал Радко Димитриев.

В изложбата намират място и спомените на Радул Милков. Той е първият български военен пилот, който на 16 октомври 1912 г. извършва първия боен разузнавателен полет над Одрин.

"Балканската война трябваше да се превърне в най-важната война в българската история. И за момент тя беше такава. Тази война с едно общо усилие на народ, армия и управляващи трябваше да реши Българския въпрос, обединението на всички наши сънародници на Балканите в една държава“, споделя Христо Христов.

110 години след края на Балканската война остава едно усещане за гордост за българските победи.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: НИМ

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озагалвена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на бълагрските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35