Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: Модерацията във фейсбук влияе на политическите процеси у нас

Снимка: БГНЕС

Как работят компаниите, които модерират съдържание във фейсбук, и кой контролира дали служителите им спазват правилата на социалната мрежа за модериране? Може ли наистина да се "пипат“ кодовете за машините за гласуване. Тези теми коментира в "Мрежата" Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания.

Кой контролира тези, които модерират във фейсбук

"Всъщност "Telus" си призна, че са модератори на Фейсбук за България, така че казусът от гледна точка кой модерира за България е ясен. От друга страна, стои самата модерация. Аз съм за модерацията в социалните мрежи, защото иначе би имало опасност за обществото. Но тази специфична избирателност – да не се махат постове про-Путин, войната в Украйна или такива, които призовават към насилие, а да се махат постове, които критикуват Путин и войната в Украйна, тази избирателност е резултат от личния мироглед и морал на хората, които извършват модерацията.

Това означава, че на тези модератори на фейсбук не им се провеждат никакви обучения и никой не им прави тестове дали тяхната модерация е обективна."

Възможно ли е на ниво България "четирихилядниците" да не са само журналисти, а и модератори в социални мрежи

"Това би било спекулативно твърдение. Но всичко е възможно. Въпросът е дали се е случило. Да погледнем фактите. Вече знаем със сигурност, че "Telus" е модератор на Фесбук за България и да тръгнем оттам – да потърсим отговорност на фирмата дали провежда такива тестове за обективност на модерацията със служителите си и дали хората им познават ясно разписаните правила на социалната мрежа и които те са наети да прилагат. Тези правила са достатъчно подробни и предписват какво и как да се прави. Но все пак, повтарям, зад решението на един модератор какво да направи, стои личният му мироглед, особено когато знае, че никой няма да го проверява и няма да оспорва решенията му, което най-вероятно се случва в компанията.

Не се бъркайте, че това са млади хора, че от това, че са млади, би трябвало да са различни от мирогледа, който показват при модерацията, във възприятието си на политическите процеси и събития в сета и у нас. Напротив. Някой правил ли е проучване какво мислят младите хора в България за пандемията, за Путин, за Тръмп... за войната в Украйна... Ако се направи такова проучване, можем доста изненадани да останем и тогава ще стане ясно, че наистина мирогледът е определящ. Което не извинява никоя фирма за модерацията на служителите ѝ."

Кой трябва да контролира модераторите

"Първото, което трябва да се направи, е да се проследи има ли подобни брожения за модерацията и в другите страни от ЕС. Ако тям няма, а при нас има, значи тук нещо не е наред. Това може да се направи и на ниво неправителствени организации и на ниво ЕС. Трябва да се изработи методология от хора, които искат да го поправят това нещо."

Българските политици нехаят за това

"Лошото е, че тази модерация влияе на политическите процеси у нас и на общественото ни развитие, както и на националната сигурност. Това вече не са неща – о, едни хора си говорят в интернет, какво ни интересува нас. Не, тези хора формират общественото мнение. Резултатите от изборите в България са такива заради тази модерация. Затова ние може да поискаме от фирми, които оперират на територията на България, да спазват правилата в това отношение. Ако нещата не се задействат на ниво ЕС обаче, аз съм песимист, че нещо ще се промени. Защото, кой е заинтересуван от това качеството на модерацията да се промени, ако тя върви в негова полза? Ние имаме едно НС, в което на поне 60% от партиите всичко това им е изгодно – да има такава модерация. Защото те се възползват от нея. Защото всъщност всичко това създава раздори в обществото, което е съсредоточено да се кара във фейсбук, вместо да отиде в институциите и да подаде сигнал за нещо реално, което става пред тяхната къща, на тяхната улица или някъде другаде в обществото."

За сигурността на машините за гласуване Красимир Гаджоков коментира, че машините имат "две фундаментални защити, които се правят на ниво софтуер и промени в него, а другата е – на ниво процедура за изборната им функционалност. Но кодовете са показани на политическите партии и на наблюдателите на изборите, включително и чуждестранни в контролирана среда, без право кодовете да бъдат копирани.“

Чуйте повече в звуковия файл – каква е възможността за достъп до кодовете на машините, има ли възможност да се променят кодовете на машините за гласуване и какви следи би оставила такава намеса? Както и защо хората у нас не разчитат на професионалистите да си свършат работата.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Еми Маринова

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35