Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 3 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости в студиото: "Urban Grey" представят своя трети студиен албум "Freak Show".
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Скандинавска прогресив психеделика с норвежците "Моторпсайхо" и албума им от 2014 година "Behind the Sun".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на  Ваня Дженезова, Костадин Гугов, Атанаска Димитрова, Таня Сърбинска, Георги Германов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в едно от най-големите села в дупнишка община - Самораново.
С ръководството на местното читалище и с фолклорната певческа група говорим за историята и настоящето на селото, за читалището и неговите дейностите, за двете черкви в селото и забележителностите, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Златната ябълка: с участието на деца от 149 СУ "Иван Хаджийски", гр. София;
• Разходка из планетариумите из България и света;
• История на изкуството за деца: разказваме ви за илюзионната живопис на италианския художник Жан Батиста Гаули и за архитектурата на синагогата Хурва в Йерусалим.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Консилиум за здраве" – така обединяваме темите, включени в поредния брой: гастроентерология, редки болести, алергии и кожа. Гости с анализи и коментар по различните медицински аспекти ще бъдат д-р Иван Лютаков, проф. Божидар Ивков и доц. Жана Казанджиева. Ще акцентираме върху значимите стомашни, чернодробни и панкреатични болести, върху болковия синдром и алергичните кожни реакции...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: поемаме към морето и по-точно към Созопол, за да се включим във второто издание на двудневния Фестивал на "О-солената" риба. След миналогодишния успех на събитието, събрало в почти зимния Созопол над 700 души, тази година ще усетим атмосферата от колегите Асен Масларски и Росен Мирчев.
• Семейна рецепта: ще продължим извънсезонното ни и пред-никулденско морско пътешествие на юг, за да вкусим от майсторските рибния ястия на Кулинарния конкурс в гр. Царево. Разбира се, ще попълним нашата колекция с традиционни семейни рецепти.
• Домашен любимец: с помощта на фондация "Четири лапи" и платформата "Уча.се" ще разберем как животните могат да помагат на хората и какво е нужно да знаят децата за техните изненадващи способности.
• Ще поканим слушателите и на театър: "Приказка за мъртвата царкиня" от Николай Коляда – премиера на една мрачна приказка за объркания свят на порасналите деца. Разговор на Мартина Кръстева с режисьорката Ана Батева и актьорите Владимир Солаков и Александра Димитрова.
• От другата страна: с психотерапевта Боянка Корнажева ще отбележим Международния ден на хората с увреждания и ще видим живота от тяхната страна.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: ще гостува семейство кулинари. Стоян и Десислава Георгиеви не просто обичат добрата кухня. Те са и фууд стилисти, кулинарни фотографи и готвачи. Резултатът от всички техни умения и таланти, можем да видим в новата им книга с рецепти и събуждащи апетита фотографии – "Добра година".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни Андрей Дреников (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата – начин на употреба
водещ: Белослава Димитрова
Успешните жени в литературата днес. Какво е значението на наградите и с какво допринасят за развитието и популяризирането на пишещите жени в нашето съвремие?
Конкретен фокус ще направим през дългоочакваното издание на български език на американската поетеса и есеистка Луиз Глик (Нобелова награда за литература за 2020 година), включващо три книги "Триумфът на Ахил", "Дивият ирис" и "Медоулендс".
Разговор с преводачите и поетите Надежда Радулова и Калоян Игнатовски.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Пет успешни жени в музиката през последните 25 години: Алисън Мурър – певица и автор на песни в стиловете: кънтри-рок и американа. Пише силна поезия със социално-ангажирани текстове. Миранда Ламберт – кънтри звезда и носителка на множество награди през последното десетилетие, със силно феминистко излъчване.
Шаная Туейн – кънтри и поп дива от края на 90-те, с атрактивна визия и характерно звучене, което промени имиджа на кънтри музиката. Кери Ъндърууд – кънтри-поп сензация и модел, с усет към комерсиалното. Тя е сред най-търсените изпълнители за дует и водещ на музикални церемонии. Шерил Кроу – кралицата на поп и рок от средата на 90-те до днес, която в момента живее в Нашвил и записва с кънтри звездите. Автор е на повечето от хитовете си и е мулти-инструменталист.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Историческият музей в Белоградчик
Един природен феномен – Белоградчишки скали – направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в  конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км. дължина, до 5 км. ширина и до 200 м. височина.
Белоградчик е забележителен с още интересни исторически паметници, като признат за най-значим е крепостта "Калето". Тя е една от най-добре запазените крепости в страната и паметник на културата с национално значение.
Но един от най-привлекателните обекти в града е Историческият музей, който се помещава в "Пановата къща" – друг паметник на културата. Музейната експозиция е богата и разнообразна. За да разкаже повече за интересните музейни експонати и активната дейност на институцията, в предаването гостува Ивайло Крумов, директор на Историческия музей, и Борис Николов, кмет на град Белоградчик.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Първият път на 5nizza ("Пятница") у нас
- След дългогодишни солови изяви и творчески различия, Андрей Запорожец и Сергей Бабкин отново са заедно. В момента кариерата им се развива на фона на усложнената обстановка в Украйна и гостуването им в София е част от само няколко ексклузивни дати, измежду които концерти в Берлин, Лимасол, Тел Авив, Тбилиси и Прага.
- Поради огромния и тотално разпродения първи концерт в столичния клуб Mixtape 5 на 5 декември, емблематичното украинско дуо ще се срещне с българската си публика и предишната вечер на същото място.
- 5nizza заедно и по отделно: индивидуалните проекти на Сергей Бабкин и формацията на Андрей Запорожец SunSay, която гостува паметно в София през 2014 година.
- "Я солдат". Момчетата от Харков - днес във възрастовата граница за мобилизация, композираха популярната си песен много преди сегашната война, много преди анексията на Крим. Но през 2014-а вече я пееха истински украински солдати, които знаеха наизуст текста за недоносените деца на войната, хвърлени в битка в страна, забравена от Бога, герои в незнаен роман, които молят майчина ръка да заличи раните им.
- "Але" стана част от втория сезон на "Слуга на народа" - украинска телевизионна поредица, политическа сатира, създадена и продуцирана от Володимир Зеленски, който участва в главната роля на Василий Петрович Голобородко, който пък прокара пътя на Зеленски от актьорската игра към политиката.
- Сергей Бабкин "поздравява" Владимир Путин с песента "Вечно жить", композирана за соловия му дебют "Ура!" (2004). Баритон и китара за мерзостта от ласкателните плъхове: "Колкото и да живееш, пак ще умреш. Не е ли ясно, няма вечно да управляваш!".
• Разговор с Мартин Михайлов от "Строежа", по чиято покана пристига тандемът. Събитието в детайли
• Честит рожден на Дитер Хертрампф - китарист, композитор, певец, аранжор и съосновател на могъщата вокално-инструментална формация "Пудис", и сред нейните най-активни членове до разформироването ѝ през 2016 година. Бандата е обявявана седем пъти поред за група на годината в ГДР, тя е и първата, на която е присъдена държавна награда
- Самоукият музикант е нареден сред личностите, помогнали за културния скок, който Източна Европа извърши над Желязната завеса
- Какво се крие зад сценичния му псевдоним "Квастер"
- Хер Хертрампф от 1 л. ед.ч. към днешна дата, извън "Пудис", след приключилата 5-годишна съдебна сага за авторските права между музикантите и смятания за техен лидер Дитер "Машината" Бир
- Могат ли да летят "Оловните птици" (Vogel aus Blei)?

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 484 – Един прекрасен петък следобед
Гост един от големите нови таланти на българската литература Емине Садкъ.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Радиотеатър – моя съдба" от Александър Райчев

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути:
Разговор за травъл фотографията – архитектът и фотограф Димитър Караниколов ни води по своите маршрути. "За мен са важни кадрите, които не сме направили или за които сме взели решение да не направим, защото този избор отсява добрите кадри от посредствените, стандартни кадри", казва той.
• Истории на ръба: Най-високия връх в Иран и Западна Азия – вулканът Дамаванд.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Джузепе Верди - "Аида". Спектакъл, състоял се в Мадрид на 3 ноември 2022 г. Участват солисти, хор и оркестър на Театро Реал - Мадрид с диригент Никола Луизоти. В ролите: Красимира Стоянова, Пьотр Бечала, Джейми Бартън, Карлос Алварес, Александър Виноградов.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25