Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 5 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Таньо Клисуров
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариергард."
Гост ще бъде Кристина Маркова. Избирам я за събеседник, защото Кристина, без преувеличение е смела жена. Избира да се реализира в сфера като че ли по правило запазена за мъжете. Професионалният пит на Кристина я отвежда в света на спиртните напитки. Дегустира, описва и предлага спиртни напитки. Умее да говори вещо за по-малко познати високоалкохолни напитки от далечни страни. В неделната нощ ще ни разкаже за историята и качествата на напитките джин, уиски, но и за мескал – непознатата напитка от Мексико, което се превръща в световен хит. Жените могат всички, включително и да бъдат вещи дегустатори, включително и на спиртни напитки.
• Въведение в  понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционна музика от Армения, Азербайджан и Грузия. Сред изпълнителите – ФГ "Сасун", Миралам Мираламов, хор "Грузински легенди", трио "Мандили" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Надежда Хвойнева, Вълкана Стоянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как койотът объркал звънците", гватемалска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Тримата ловци" от Робърт Музил

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори с цел намаляване на пътнотранспортните произшествия. Разговор с Георги Георгиев, председател на Столичен общински съвет. 
• Темата на деня: Между политическите граници, общите традиции и невидимата нишка на фолклора, която обединява балканските народи. Разговор с д - р Ивайло Марков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.
• В международния ден на доброволеца: да бъдеш учител по добрина.
Историята на Мария Петкова, учител в СУ "Васил Левски", гр. Вълчи дол, която за поредна година организира благотворителна кампания съвместно със своите ученици под наслов "Подари хранителни продукти и усмивки на самотни възрастни хора".
• Разговорът: Фондация "Културни перспективи" с подкрепа за млади таланти в пет области на изкуството. За миналите издания на кампанията и условията да кандидатстване тази година разказва Елица Христова от екипа на фондацията.
• Времето на редактора: За почвите, климата и хората - граждански форум, който събира експерти в грижа за чиста почва и чиста храна. Интервю с Николай Генов, организатор на форума.
• Terra Култура
- За потопеното под язовирите наследство, състоянието на обектите и съдбата на изселеното население в резултатите от 4-годишно проучване на екип на ИЕФЕМ-БАН – с д-р Лина Гергова, главен асистент в секция "Антропология на словесните традиции" и ръководител на проекта.
- Културно-историческо наследство на българите в Албания – актуално състояние и проблеми с доц. д-р Веселка Тончева.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• На 11 декември 2022 г. в Sofia Live Club ще се състои празничният концерт "Бяла Коледа" на Биг бенда на БНР. Специални гости ще бъдат едни от най-атрактивните гласове на родната ни джаз сцена Милица Гладнишка  и Павел Терзийски. Покана за събитието от диригентът Антони Дончев и Павел Терзийски.
• Нови продукции: " On Shoulders We Stand " на вокалиста и автор Давид Линкс.  

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Румен Стоянов представя новото издание на "Книга на безпокойството" от Фернандо Песоа.
• Интервю с Мила Янева-Табакова за книгата й "Първите пет"
• Поетичен Никулден в галерия "Средец" на Министерство на културата. Събитието е под надслов: "Поетически диалози с Николай Кънчев и книга за Федя Филкова".
• Анимационният филм "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи" тръгва по кината. Повече за анимацията, създадена по мотиви от знаменитата поредица на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе научаваме от Александра Александрова.
• Художничката Полина Стоянова  за своята "Тана градина", която се открива в Bobbina Cultural Space.
• Онник Каранфилян с нова изложба в галерия "Графикарт", Пловдив.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Звучат симфонични цикли от композиторите П. Владигеров  ("Класично и роматично"), Димитър Ненов (Четири скици за оркестър), Марин Големинов (Пет скици за оркестър) – трима автори, с ярко индивидуално отношение към оркестровия колорит.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• С обич за всички
С обич за децата с увреждания разказваме как се справят в ежедневието; на каква помощ и от кога разчитат; как учат и изразяват себе си чрез музиката и боичките. Гости в студиото са Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия; Севдалина Джонгарска, директор на софийското училище за глухи деца "Проф. Дечо Денев" и родители на деца с увреждания. В предаването включваме интервюта и репортажи от откриването на едноименната изложба в мраморното фоайе на БНР, посветена на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.
• С грижа за доброволчеството
В международния ден на доброволеца разговаряме с Мария Петкова, директор на Фондация Лале, която финансира доброволчески инициативи.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Бойко Ламбовски
Битката при Никопол – 1 част от цикъла "Знакови битки на Отоманската империя за Европа и България".
Османците, водени от Баязид, разбиват цвета на европейското рицарство край стените на крайдунавската крепост
Битката при Никопол през 1396 г.
Една от най-забележителните битки през Средновековието, за която и до днес има песни в някои западноевропейски страни, е забележителната битка при българската крепост Никопол. Там пристигат християнски благородници от цяла тогавашна Европа. Ръководи ги унгарският крал Сигизмунд фон Люксембург. Тази рицарска армия има задача да спре турското нашествие в Европа. Тя се среща с армията на Баязид Първи, подкрепяна от неговия васал, сърбина Стефан Лазаревич, който макар и християнин, не обича унгарците. В нея цветът на европейското рицарство – французи, унгарци, англичани, тевтонци, и др., търпи пълно поражение. Загиват много известни рицари, вкл. такива от кралски родове.
Причините и последиците от това обясняват историците професор Иван Билярски, директорът на музея "Владислав Варнечик" Невян Митев и д-р Александър Стоянов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Понятието "граница” в различни контексти изследват визуални артисти, куратори и писатели от шест държави в рамките на проекта "To touch at the edge”. За границите на археологията, природата, съпротивата, колониализма, но също така и границите на тялото, които са част от идентичността ще говорим с организаторите от българска страна – Васил Владимиров и Красимира Буцева. "To touch at the edge" включва изложба, която се открива в галерия "Кооп" и книжно издание.
• Моята история, моята тема: в поредица от коментари в рубриката до края на годината ще говорим за големите събития в културния живот през 2022 г. Гост: Мария Василева – за българското участие на Венецианското биенале и други акценти от съвременното изкуство.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Стойка Генова разказва за V Национален фестивал "От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност".
Алина Георгиева отправя покана за празничния концерт "Сбъдната мечта".
От Дария Михалкова научаваме за спектакъла "Златното момиче".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
• Фрагмент от откриването на Международния музикален фестивал във Вербие - концерт, състоял се на 15 юли 2022 г. Свири Фестивалният оркестър на Вербие с диригент Джанандреа Нозеда и солистка Анна Фьодорова - пиано. В програмата: Родион Шчедрин – Концерт за пиано и оркестър № 2.
• Фрагменти от камерен концерт "Даниил Трифонов и приятели", състоял се на 24 юли 2022 г. в рамките на Международния музикален фестивал във Вербие. В програмата: творби от Шостакович, Мусоргски и Менделсон.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Международния поетичен фестивал "50 Poems for Snow" и кои са тазгодишните участници от българска страна. Слушаме техни стихове, а организаторката Симона Алекс представя дебютната си книга "Червилото на кметицата" – джобни алогизми. Ще разберем и за гостуването на танцовия спектакъл "Пласт-тония" на Ина Гергинова.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Стефа́н Грапели́ и Йо Йо Ма " Anything Goes"& Стефан Грапели "My Other Love"
В предаването ще чуете цигуларят Стефа́н Грапели́ и виолончелистът Йо Йо Ма в съвместният им албум "Anything Goes", а във втората половина на предаването ще чуем французина и като брилянтен пианист в албума му "My Other Love".
Чувство плюс финес е равно на джаз, формула, която може би най- много отива на Париж и която най-добре приляга на музиката, създадена от френския джаз цигулар Стефа́н Грапели́. Както той самия казва, няма послания за бъдещето, обича да живее за мига. И Всевишния явно чува думите му, тъй като го дарява с 89 години земен живот, който почти целия минава в отдаване на джаза. Израсъл в Монмартър, Грапели мечтае за музикалния свят отвъд океана. Първите уроци по музика той получава от баща си. Научава се сам да свири на цигулка и пиано и дванадесетгодишен започва да изкарва прехраната си като уличен музикант в Монмартър.
Какво е общото между Стефа́н Грапели́ и Йо Йо Ма, съумяващи да циркулират умело между два свята – този на класическата музика и този на джаза. Независимо, че Йо Йо Ма е китаец, той е роден в Париж, а това е първата и много важна допирна точка между двамата музиканта. Париж е вълшебно място в което по свой, романтичен начин се претворяват едно в друго чувствителността на музиката, а това влияе в творчеството и на двамата. Виолончелистът живее основно в Ню Йорк, което пък от своя страна му дава възможност да разчупи границите на класицизма с импровизация, извън познатите му предели, благодарение на възможностите, които градът предлага. Любопитство, любознателност и желание да види отвъд завесите на класическия музикален свят, стават причина Йо Йо Ма да свири с различни именити джазмени от световната сцена. Една такава среща става съдбоносна, а тя е със Стефа́н Грапели́. Албумът "Anything Goes" е доказателство за това.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30