Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Снимка: Wikimedia

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и малко количество инструментална музика, Порпора известно време преподава и на Йозеф Хайдн, който впоследствие казва, че от него е научил "истинските основи на композицията".

Като успешен вокален педагог Порпора разбира в дълбочина възможностите на гласа, затова в творчеството си се възползва до край от диапазона и гъвкавостта в колоратурните пасажи. Може да се каже, че той е един от основните композитори, създали тенденцията за силно украсената вокална линия. Съществува анекдот, че Порпора накарал ученика си Кафарели да пее едни и същи вокални упражнения в продължение на 5 години, като това свидетелства, че композиторът е поставял важен акцент върху овладяването на техниката – абсолютен контрол върху гласа, особено когато става дума за подвижността, динамиките и оцветяването. Неговата школа бива продължена от някои от учениците му, а солфежи, приписвани на Порпора, са издадени под различни форми и през XIX век.

През 40-те години на XVIII век Порпора започва работа в едно от известните венециански сиропиталища, които са подготвяли бедните и бездомни деца за музикалното поприще. Там композиторът поема ръководството над момичешкия хор, който преди постъпването му не е в особено добро състояние, но Порпора променя това с интензивни всекидневни репетиции. Както той сам пише в писмо от януари 1745 г.: "За да се сформира добър хор, са необходими много неща, но най-основното е наличието на резониращи гласове на момичета, които са решителни, готови да работят упорито и са умели инструменталисти".

На 6 декември (вторник) от 23 часа ви представяме живота и творчеството на Никола Порпора със записи от оперите "Германий в Германия" и "Полифемо", ораторията "Словото в плътта", сакралните произведения Credidi propterи Gloria и Синфония за соло виолончело, струнни и басо континуо в До мажор.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Comet Is Coming: Шабака Хъчингс, Дан Ливърс и Максуел Халет.

Шабака Хъчингс се завръща триумфално в София

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming , групата на британската джаз-икона Шабака Хъчингс , идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно. Инициативата е на независимата музикална платформа Stretch , която прокара пътя му към българската клубна сцена..

публикувано на 02.02.23 в 19:10
Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Маестра Любомира Александрова: С его или без – красотата и талантът се виждат

"Добре е да загърбваме егото и да вървим по пътя си, каквито сме. С его или без – красотата и талантът се виждат" – Така мисли маестра  Любомира Александрова. За хорово изкуство с днешна дата – за имената, юбилеите, сцената, смисъла и признанието на таланта – "Разговорът" е с диригента на Смесения хор на БНР  Любомира Александрова . " Хоровото..

публикувано на 01.02.23 в 12:30

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 февруари 2023 г.

1 февруари Свири Андраш Шиф (пиано). 3.00 часа – Феликс Менделсон (1809-1847), Фантазия във фа диез минор, оп. 28. 3.16 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Соната за пиано № 24 във Фа диез мажор, оп. 78, "На Тереза". 3.28 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Осем пиеси за пиано, оп. 76. 3.53 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Седем фантазии, оп. 116...

публикувано на 31.01.23 в 12:05

Франц Шуберт – проникновеният мелодик

На 31 януари 1797 г. в Химелпфортгрунд, тогава предградие на Виена, в семейството на Мария Елизабет Виец и енорийския учител и директор на училището в Лихтентал Теодор Шуберт се ражда Франц Петер Шуберт, познат днес като австрийския ранен романтик и, може би, последен представител на класицизма. Въпреки че остава сравнително непознат за широката..

публикувано на 31.01.23 в 08:18

Евгений Нестеренко: Най-строгият съдник трябва да е самият артист

На 8 януари се навършиха 85 години от рождението на знаменития руски певец. Наричаха го "басът с планетарно звучене". Десетилетия наред световният печат сипеше хвалебствия: "Нестеренко притежава глас с рядко срещано великолепие и мощ- от най-ниските басови тонове до баритонови височини…" Големият път на Евгений Нестеренко към световните театри..

публикувано на 28.01.23 в 08:05