Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Снимка: Wikimedia

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и малко количество инструментална музика, Порпора известно време преподава и на Йозеф Хайдн, който впоследствие казва, че от него е научил "истинските основи на композицията".

Като успешен вокален педагог Порпора разбира в дълбочина възможностите на гласа, затова в творчеството си се възползва до край от диапазона и гъвкавостта в колоратурните пасажи. Може да се каже, че той е един от основните композитори, създали тенденцията за силно украсената вокална линия. Съществува анекдот, че Порпора накарал ученика си Кафарели да пее едни и същи вокални упражнения в продължение на 5 години, като това свидетелства, че композиторът е поставял важен акцент върху овладяването на техниката – абсолютен контрол върху гласа, особено когато става дума за подвижността, динамиките и оцветяването. Неговата школа бива продължена от някои от учениците му, а солфежи, приписвани на Порпора, са издадени под различни форми и през XIX век.

През 40-те години на XVIII век Порпора започва работа в едно от известните венециански сиропиталища, които са подготвяли бедните и бездомни деца за музикалното поприще. Там композиторът поема ръководството над момичешкия хор, който преди постъпването му не е в особено добро състояние, но Порпора променя това с интензивни всекидневни репетиции. Както той сам пише в писмо от януари 1745 г.: "За да се сформира добър хор, са необходими много неща, но най-основното е наличието на резониращи гласове на момичета, които са решителни, готови да работят упорито и са умели инструменталисти".

На 6 декември (вторник) от 23 часа ви представяме живота и творчеството на Никола Порпора със записи от оперите "Германий в Германия" и "Полифемо", ораторията "Словото в плътта", сакралните произведения Credidi propterи Gloria и Синфония за соло виолончело, струнни и басо континуо в До мажор.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25