Музика хисторика

вторник
от 14.00 до 15.00 часа

Единственото предаване в българския ефир, посветено изцяло на ранната музика. Представят се композитори, изпълнители и проблеми на музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока, както и анализи на жанрове, техники и инструменти от тези векове. В рамките на предаването ви запознаваме и с актуалните събития и фестивали, както и с най-новите компактдискове с ранна музика. Освен записи можете да чуете и интервюта с наши и чужди музиканти и музиколози, занимаващи се с музиката на Средновековието, Ренесанса и Барока.
Екип: Калина Томова, Цветана Тончева.

Публикации

Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Ансамбъл Stile Antico

Многоликостта на Уилям Бърд

Концерт на вокалния ансамбъл Stile Antico представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Рециталът, който се е състоял в Лондондери, Северна Ирландия, като част от фестивала "Промс" през изминалото..

публикувано на 12.02.24 в 17:35

Пол О’Дет на 70

Големият американски лютнист, диригент и музиколог Пол О’Дет отпразнува 70-тия си рожден ден на 2 февруари. Описван като "най-ясния случай на гениалност, който някога се е докосвал до инструмента", той е сред основните влияния за оформянето на..

публикувано на 06.02.24 в 08:35

Английската музика от XV век в "Хоровата тетрадка от Итън"

"Хоровата тетрадка от Итън" представлява един от най-важните източници на английска музика от края на XV век. Ръкописът, който е създаден около 1500 г. за употреба в колежа Итън, е един от малкото оцелели Реформацията в Англия и поради тази причина е..

публикувано на 30.01.24 в 08:00

"Шестте струни на Аполон" от Йохан Пахелбел

Макар и Йохан Пахелбел в днешно време да е известен предимно със своя Канон в Ре мажор, той е сред най-прогресивните композитори в германските земи през XVII век, който демонстрира водещото си положение както в клавирните жанрове, така и в църковната,..

публикувано на 22.01.24 в 18:32

Коледа във Венеция с Джовани Габриели и Алесандро Гранди

По случай Рождество Христово екипът на предаването "Музика хисторика" ви пренася в коледна Венеция в края на XVI и началото на XVII век с духовни произведения от двама от най-ярките композитори от това време – Джовани Габриели и Алесандро Гранди...

публикувано на 26.12.23 в 09:35
Дейвид Маккюн и Явор Генов

Коледен концерт на Дейвид Маккюн и Явор Генов

По случай приближаващите празници екипът на предаването "Музика хисторика" ви предлага Коледна програма на канадския бас Дейвид Маккюн и лютниста Явор Генов. Концертът, който се състоя на 21 декември 2022 г. в Първо студио на Българското национално..

публикувано на 19.12.23 в 08:05
Октави Досталер-Лалонд

Къснобарокови сонати за пиколо виолончело

Вълнуващият звук на пиколо виолончело от XVIII век представя Октави Досталер-Лалонд в най-новия си албум. Младата канадска челистка обединява сили с Артем Белогуров – фортепиано, и Виктор Гарсия Гарсия – виолончело, за да изпълни къснобарокови сонати,..

публикувано на 12.12.23 в 08:05
Андрю Къркман

Андрю Къркман – между музикознанието и изпълнителската практика

През ноември музикологът и диригент на консорт "Беншоа" Андрю Къркман беше отличен с наградата за ранна музика на Американското музикологично общество. Причината е последната му книга , която представлява прозорец към музикалния живот в късното..

публикувано на 05.12.23 в 09:18

Световна звукозаписна премиера на френска барокова музика

Италианският клавесинист Фердандо Де Лука издаде най-новия си албум, в който е осъществена световната звукозаписна премиера на "Първа книга с произведения за клавесин" от Шарл-Александр Жолаж (ок. 1700-1761). Изданието на автора, което е публикувано през..

публикувано на 06.11.23 в 16:10