Музика хисторика

вторник
от 23.00 до 24.00 часа

Единственото предаване в българския ефир, посветено изцяло на ранната музика. Представят се композитори, изпълнители и проблеми на музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока, както и анализи на жанрове, техники и инструменти от тези векове. В рамките на предаването ви запознаваме и с актуалните събития и фестивали, както и с най-новите компактдискове с ранна музика. Освен записи можете да чуете и интервюта с наши и чужди музиканти и музиколози, занимаващи се с музиката на Средновековието, Ренесанса и Барока.
Екип: Калина Томова, Цветана Тончева.

Публикации

Алина Ротару и музиката за клавесин

Румънската клавесинистка Алина Ротару през последните 15 години се е доказала като един от най-ярките изпълнители на инструмента от младото поколение. Описвана от критиците като "технически превъзходен клавесинист", а албумите ѝ – като задължителни за..

публикувано на 24.01.23 в 09:35

Музика, вдъхновена от "безкрайната любов"

Последният албум на мецосопраното Хозе Мария Ло Монако със заглавие All’amore immenso представя произведения, посветени на Мария Магдалена и Дева Мария, от Алесандро и Доменико Скарлати, Джовани Бонончини, Леонардо Лео, Никола Порпора и Антонио..

публикувано на 17.01.23 в 08:50

Ораторията "Теодора" от Хендел в запис от Ковънт Гардън

Запис от Ковънт Гардън на драматичната оратория "Теодора" от Георг Фридрих Хендел представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Солисти на хора и оркестъра на Ковънт Гардън в тази драматизирана..

публикувано на 13.12.22 в 08:30

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Явор Генов

Музиката на Ханс Нойзидлер в последния албум на Явор Генов

Явор Генов – един от най-изявените български изпълнители на ранна музика, който през последните 15 години е сред основните стълбове на това изкуство у нас, издаде нов компактдиск. Лютнист от световна величина, Генов е чест гост на най-големите европейски..

публикувано на 29.11.22 в 08:54

Вокалното майсторство на Евелин Тъб

Eдна от най-ярките изпълнителки на ранна музика от последния половин век – Евелин Тъб, е описана от британското списание Opera Magazine като „певица и актриса с грациозно присъствие, буден поглед, отчетлива дикция, чиста интонация, тембър, който може и да..

публикувано на 22.11.22 в 09:35

Историческият инструмент сакбът през погледа на Емил-Джордж Атанасов

"Сакбътът е предшественикът на цугтромбона, като той произлиза всъщност от т.нар. slide trumpet, който е първият тромпет с цугов механизъм от XIV век" – това разяснява Емил-Джордж Атанасов – единственият български изпълнител на старинния инструмент...

публикувано на 15.11.22 в 09:10

Зараждането и ранното развитие на полифонията

Как се е появило многогласието в западноевропейската музикална традиция? Хипотезите по този въпрос са много и причината за това се крие в липсата на писмени исторически доказателства за съществуването на многогласие преди IX век, когато е създаден..

публикувано на 08.11.22 в 09:25

"Животът и страстите Христови" в кантатите на Аугустин Пфлегер

Благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия предаването "Музика хисторика" предлага концерт от Стокхолм, състоял се на 21 март тази година по случай Европейския ден на ранната музика. "Животът и страстите Христови" е концепцията зад избраните..

публикувано на 01.11.22 в 09:25

Зефира Вълова – между бароковия и класическия цигулков концерт

Най-новият албум на цигуларката Зефира Вълова попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Добре позната на почитателите на ранната музика не само в България, но и в чужбина, цигуларката е основател и артистичен директор на фестивала "Изкуството..

публикувано на 25.10.22 в 08:05