Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В очакване на Световния ден на тангото...

Ангел Маринов: Основното в тангото е страстта (видео)

Акордеонът става все по-популярен сред младите

Само след дни ни очаква Световният ден на тангото. Националният ден на тангото се празнува в Аржентина на 11 декември.

Датата е избрана, за да отбележи рождението на Карлос Гардел (1890-1935), историческа фигура за развитието на това изкуство, и на Хулио де Каро (1899-1980) – знаменит музикант и диригент в музикалния жанр.

Причината да се отбелязва този ден дължим на композитора Бен Молар. На него му прави впечатление, че двете рождени дати съвпадат, и решава да организира тържествено отбелязване на тази дата. Представя своята идея – за учредяване на специален ден – пред културния секретар на Община Буенос Айрес. Чак след 11 години на 11 декември 1977 г. идеята му е официално възприета и същата година денят става национален.

В рубриката “Разговорът“ на “Нашият ден“ гостуват световноизвестният акордеонист и бандеонист Ангел Маринов и актрисата и пианистка Зорница Цветанова, които са и част от любопитната формация „Tango Cats“.

“Бандонеонът е вид акордеон. Това е един от инструментите, които трябва да прегънеш, за да засвириш на него – свиренето се получава от самата прегръдка и любовта“, казва в ефира на “Нашият ден“ Ангел Маринов и допълва:

“Произвеждат се нови инструменти, старите са на мода, вероятно някаква алегория с цигулките. Виждал съм и прекрасни нови инструменти с прекрасен звук. В последните пет-шест години акордеонът става все по-популярен сред младите. За да свири малкото дете на акордеон, трябва да стане поне 6-7-годишно. Със сигурност основното в тангото е страстта. Самата музика те кара да танцуваш. Това е танц по двойки.

Трудните моменти за артиста са в няколко аспекта. Основното е оцеляването в този материален свят – музиката и изобщо цялото изкуство има нужда от подпомагане. Липсата на публика също дава отражение. В момента има различни възможности, аз работя по няколко проекта например“, казва още той в интервю за БНР.

“Тангото е цял жанр. Има поезия танго, има и танц. Танцът започва от двама мъже в Аржентина. Така се е танцувал в миналото“, казва в ефира на “Нашият ден“ актрисата и пианистка Зорница Цветанова.

Чуйте пълния разговор и изпълнения в студиото в звуковия файл.

Снимки: БНР, Youtube
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20
Правда Спасова (вляво) и Силвия Чолева

Из историята на естетиката от древността до Кант

"Дълги векове естетиката не е функционирала като понятие, свързано с красотата или изкуството, още по-малко като наименование на теоретичното познание за тях. В наши дни сякаш се случва парадоксално завръщане на тази широка безпонятийност на думата: тя се свързва предимно с пластичната хирургия, с храненето, с фитнеса, със здравето, с магазините в мола..

публикувано на 27.01.23 в 15:51

"Завод" – спектакъл за скритата вселена в душата на малкия човек

Премиерното заглавие в Държавния куклен театър в Стара Загора е спектакълът за възрастни "Завод" по стихове на Никола Вапцаров. Драматизацията и постановката са на актрисата Полина Христова, която прави с това представление режисьорския си дебют в театъра. Консултант на спектакъла е Веселка Кунчева, драматургичен консултант – Ина Божидарова...

публикувано на 27.01.23 в 11:05